Mimosa Norja (FI): Dear Deer

Keskiviikko 11.9.  19.00

Väinölänniemi, Kuopio
Esteetön pääsy

”Japanissa kouluruokailun osana lapsille opetetaan, miten kasvit antavat elämänsä, jotta ihmiset voisivat jatkaa omaansa.”

Mimosa Norjan teoksessa Dear Deer puiston keskellä on kontti, jonka yksi seinä on kokonaan lasia. Kontissa roikkuu kuollut valkohäntäkauris.


”Kauriit ovat vapaita, kunnes eivät enää ole.”


Kuva: Mimosa Norja

Mies nylkee, pesee ja paloittelee kauriin, pakkaa sen laatikoihin, pyyhkii veren veitsistä, siivoaa huoneen ja lähtee. Miehen sisällä on kunnioitus ja keskittyminen.


”Minä haluan, että se on pakko nähdä. Jos olisimme lähempänä, olisimme vastuussa. Jos se olisi sisällämme, olisimme se.


Dear Deer tutkii elämän reunaa, kunnioitusta ja sitä, miltä tuntuu, kun on tehty tähtipölystä. Esitys käsittelee aihettaan kuin vilpitön totuudellisuus tuottaisi ainoan rakentavan tavan olla maailmassa.

Teos tuotetaan osana Todellisuuden tutkimuskeskuksen Mahdottoman esityksen residenssiohjelmaa (2019-2021), joka on tarkoitettu uraansa aloittaville taiteilijoille tai muuten utooppisille tekijöille, jotka toimivat Suomessa, ja joilla on esitystaiteellisia, vielä toteutumattomia unelmia. ANTI-festivaali on Mahdottoman esityksen residenssiohjelman pääyhteistyökumppani.

Esityksen kesto: yksi tunti.

Mimosa Norja (FI): Dear Deer from ANTI Festival on Vimeo.

Mimosa Norja on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2018 taiteen maisteriksi valmistunut muotoilija ja pukusuunnittelija, joka tutki opinnäytteessään pukua muutoksen agenttina osallistavan esityksen kontekstissa. Viime aikoina hänen kokemuksellisten pöytälaatikkoesitystensä teemoina ovat olleet empatia pukukeskeisen esityksen keskeisenä elementtinä, galleriatilan valkoisten laatikoiden tuottamien rakenteiden rikkominen yltiöpäisellä jakamisella sekä kuolevaisuuden ja luonnon osasena olemisen kokemus ja niiden merkitys sille, mitä ja miten ihminen on maailmassa.