Menneet

ANTI - Contemporary Art Festival

2002

Tanssi ja koreografia: Jukka Ristolainen. Sukellus kohti kohtaamista. Läpi lihallisten ja kulttuuristen kerrostumien. Yleisö todistajina. Kellari paikkana viittaa kaiken asumisen perustaan myös ihmiskehossa. Kellarissa kohtaavat yksityinen ja yleinen. Lue lisää ▸

Vesijohto käsittää Gertrude Steinin (1874-1946) tekstin Water-pipe (1916), joka tulee ulos esitystilanteessa Carl Knifin puhumana. Tapahtumapaikkana on autenttinen työmaakuoppa vesijohtoineen, päivän ja illan rajakohdassa.

Esityksen konsepti on kuvataiteilija Erkki Soinisen ja soolon esittää tanssitaiteilija Carl Knif.

Perjantaina ostamme kuopiolaisten laulamia rakkauslauluja. Lauantaina myymme kuopiolaisten rakkauslauluja. Kolmikko pystyttää torille ”äänistudion”, jonne he kutsuvat kaikki ohikulkijat laulamaan rakkaudesta. Kahden päivän prosessista rakentuu kokonaisteos, jonka lopputuloksena on ääniteos/CD kuopiolaisten laulamista rakkauslauluista. Lue lisää ▸

Mediataiteilija Jari Haanperän Me! on valon, äänen ja esineiden avulla rakennettu teos yhdessäolosta. Se pyrkii synnyttämään mielikuvia ja ajatuksia yhteenkuuluvuudesta ja ulkopuolelle jäämisen pelosta. Teos kehottaa hetken ajan tarkkailemaan vähän kauempaa omaa paikkaa ja käyttäytymistä sillä Me! olemme kaikki täällä.

Uimahallin täyttää nopea kuvavirta sekä musiikki. Seppo Renvall tuo Kuopioon ensimmäisen Suomessa tehdyn kokeellisen pitkän elokuvan. Elokuva on kuvattu yhden vuoden aikana ja se sisältää abstraktia kuvaa sekä kotifilmiä. Musiikin filmiin on tehnyt manchesteriläiskaksikko DJ Mashjam. Lue lisää ▸

Fathom tutkii ihmisen suhdetta veteen ja tarkastelee kansallisuudesta sekä sukupuolesta johtuvia eroavaisuuksia. Lue lisää ▸

Peter Evans kutsuu yleisön lähettämään viestejä kahden pienen morsetuslaitteen avulla. Valona laitteesta toiseen kulkevat viestit eivät vaikuta vain tässä ja nyt vaan ovat olemassa myös eri ajassa ja paikassa. Satojen kilometrien päässä asuva ystäväsi ajattelee sinua – sinä et itse tiedä sitä, mutta jokin, mitä sinä joskus olet tehnyt vaikuttaa nyt eri paikassa ja ajassa.

Aberrated Torsion on performanssitaiteilija Peter J. Evansin pidempiaikainen projekti, jota hän on toteuttanut useissa eri maissa.

Rautatieaseman tunnellissa on esillä luonnollisen kokoisia piirroksia ANTI-festivalin teoksista ja taiteilijoista. Hewitt muuntaa performansseista otetut valokuvat seinämaalauksiksi tai friiseiksi tunnelin seinään.

Christopher Hewitt on työskennellyt performanssitaiteen parissa yli 15 vuotta. Tällä hetkellä hän johtaa Turun Taideakatemian Crossing Borders in Performing Arts -linjaa.

Brittikaksikko Gregg Whelan ja Gary Winters vievät kaupunkilaiset opastetulle kierrokselle ympäri Kuopiota. Matkaoppaina he lupaavat paljon pysähdyksiä ja puhetta.

Lone Twin on tehnyt vuodesta 1997 ympäri Eurooppaa performansseja, joissa he tutkivat paikan, matkustamisen sekä suunnistamisen problematiikkaa. Heidän teoksensa ovat humoristisia ja helposti lähestyttäviä.

Prinssi Betelgeuze, Prinsessa Algieba ja Prinsessa Bellatrix matkustavat ympäri Itämerta on kuvataiteilija Kaarina Ormion monivuotinen projekti norjalaisen Elin T. Sørensenin ja virolaisen Jaan Pärnamäen kanssa. Tähdistä tulleet kaksi satuprinsessaa ja satuprinssi ovat tehneet vierailuja Viroon, Suomeen, Norjaan, Ruotsiin, Itä-Karjalaan, Vepsään, Ahvenanmaalle, Ruotsin Lappiin, Puolaan, Saksaan, Liettuaan, Latviaan ja Kuurin-Liivinmaalle. Kuopioon odotamme prinsessa Algiebaa. Teoksellaan taiteilija toivoo saavansa ihmiset uskomaan enemmän sadun olemassaoloon sekä oivaltamaan todellisuuden epäilyksenalaisuuden.

Työryhmä: Reilika Landen, Peter Nash, Viljami Ovaskainen, Ville Vauras. Ryhmän päämääränä on luoda taideteos, jonka toteutusprosessi itsessään on taidetta. Teos toteutetaan ampumalla n. 2,5 metriä korkealla katapultilla väriin kastettuja teddykarhuja maalauspohjalle. Teoksessa katapultti toimii ikään kuin pensselinä, joka kuvaa ihmisen kehittämän teknologian tuhovoimaa.

Very Syntetic Art Production Company on keväällä 2002 perustettu taiteilijaryhmä, joka koostuu kuva- ja valotaiteen opiskelijoista ja ammattilaisista.

Parkkihallissa nähtävät valokuvat ovat osa Kelan ja Parrillan Professional Teenagers -valokuvaprojektia, joka tutkii valokuvan ja videon keinoin nuorten identiteetin kehittymistä sekä merkin jättämisen symboliikkaa nuorisokulttuurissa. Kelaa ja Parrillaa kiinnosstaa erityisesti sukupuoli-identiteetin korostaminen ja sen ilmeneminen eräänlaisena kehotaiteena. Leena Kela ja Suvi Parrilla ovat opiskelleet vuodesta 2000 turun Taideakatemiassa Crossing Borders in Performing Arts -osastolla.

Äänet vain jää ja nekin häviää. Ääniteos konepajalta rautatieasemalle. Kuopion VR:n konepajan toiminta lakkautetaan vuoden loppuun mennessä. Korpelat ovat tallentaneet konepajan ääniä, kapistuksia ja kuvia. Asemahallissa äänet soivat toistensa kanssa yhteen musiikinomaisesti, keskustellen keskenän ja antaen toisilleen impulsseja.

Kuvataiteilija Kristiina Korpela ja Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun opiskelija Riikka Korpela toteuttavat ympäristö- ja yhteisötaideteoksensa yhteistyössä VR:n konepajan työntekijöiden kanssa.

Ruskan värjäämistä vaahteranlehdistä koostuva teos on runollinen kuvaus luonnon kyvystä uusiutua ja muuttaa muotoaan. Ohikulkija voi sukeltaa teoksen sisään ja kokea sen kaikilla aisteillaan.

Hans-Christian Berg valmistui keväällä Taideteollisen korkeakoulun lasi- ja keramiikan laitokselta sekä Kuvataideakatemiasta. Mika Ihanus valmistuu tänä vuonna taiteiden maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta.

Elävä musiikki, puhe, kirjoitukset, äänet sekä tanssijoiden eheä, kirkas ja hengittävä liike ovat peruselementtejä teoksessa, joka tutkii puhumattomuutta ja ääneen sanomisen vaikeutta. Kuinka tunnistaa ja nimetä tunteita ja tapahtumia omassa historiassa, jotka ovat etäännyttäneet kielen, tunteet ja ruumiin toisistaan? Lue lisää ▸

Performanssissaan Kausalainen haluaa kantaa ja kuljettaa ohikulkijoita pienen matkan verran, jakaa heidän kanssaan hetken. Hänen teoksensa perustuu omakohtaiseen oivallukseen siitä, kuinka harvoin aikuinen ihminen pääsee kokemaan kannettavana olemisen vapauttavan tunteen.

Essi Kausalainen opiskelee Turun Taideakatemiassa neljättä vuotta performanssia (Crossing Borders in Performing Arts) ja on tehnyt koko opiskelunsa ajan performansseja, kokeellista teatteria sekä näytellyt lyhytelokuvissa.

Haino tutkii teoksessaan rytmiä, tilaa ja hengitystä. Hän etsii musiikin, liikkeen ja sanojen syntyhetkeä sekä niiden omaa hengitystä. Haino haluaa musiikkinsa vaikuttavan kuulijan kaikkiin aisteihin ja haastaa heidät kysymään olemassaolon alkuperäistä merkitystä.

Keiji Haino on esiintynyt aina 70-luvulta lähtien erilaisissa avantgardistisissa musiikkikokoonpanoissa kotimaassaan Japanissa, Euroopassa sekä Yhdysvalloissa. Tänä päivänä hän esiintyy useimmiten vokalistina, kitaristina, perkussionistina ja käyttää teoksissaan sahaa, posetiivia, äänigeneraattoria sekä lukemattomia määriä etnisiä ja muinaisia soittimia.

Sooloteos tutkii naisena olemisen toiseutta, syrjäytymistä, seksuaalista ja etnistä identiteettiä sekä muistoja. Carnesky on käyttänyt taustamateriaalina itäeurooppalaisten maahanmuuttaja- ja pakolaisnaisten kokemuksia menneestä ja nykyhetkestä. Teos koostuu kuudesta lyhyestä jaksosta, joissa teksti, koreografia, visuaalinen spektaakkeli, peilien avulla luodut illuusiot, kokeellinen ääni ja dokumentinomaiset kuvat sekoittuvat. Lue lisää ▸

Tavarataloa ja museota on usein vertailtu keskenään. Riiko Sakkisen Tavaratalossa on myytävänä mitä tahansa, mutta siellä ei ole mitään nähtävää. Se on hyödytön, mutta se toimii ja hinnat ovat samat kuin muissakin kuopiolaisissa tavarataloissa.

Riiko Sakkinen valmistui tänä vuonna kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiasta. Hän käyttää installaatioissa, interventioissa ja aktioissa jäätelöä, kinkkua, koiria, hiirenloukkuja, ostamista ja myymistä.

Haluan olla kirjaston graffittimaalari. Haluan jättää jälkiä. Teen kirjaston seinistä päiväkirjan. Wikholm haluaa antaa ihmisille yllättävän kokemuksen ja tehdä ideaan perustuvaa taidetta. Hänen mielestään nykytaide voi olla voimakasta ja täynnä tunnelatauksia ihman kuvia ja veistoksia. Teoksessaan hän testaa ajatusta tulla nähdyksi näkymättömänä.

Lue lisää ▸