Ehdokkaat & Raati 2014

Shortlist 2014

 

Franko B (UK/IT)

Franko B (1960) on Milanosta kotoisin oleva taiteilija, joka työskentelee installaatioiden, veistosten ja performanssien parissa Lontoossa. Franko B:n teoksia ovat esittäneet muun muassa Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool, ICA – Institute of Contemporary Arts; Lontoo, Ikon-galleria; Birmingham, The Palais des Beaux-arts; Belgia, Ex Teresa; Meksiko, PAC – Padiglione di Arte Contemporanea; Milano ja RuArts; Venäjä. Franko B:n teoksia on lukuisissa yksityisissä kokoelmissa sekä Tate Modernin, Victoria ja Albert -museon sekä Milanon kaupungin kokoelmissa.

www.franko-b.com

Kwok Mang (HK)

Kwok Mang (1947) on Guandongista, Kiinasta, kotoisin oleva multimediataiteilija, jonka työllä on ollut mittaamattoman arvokas vaikutus nykytaiteeseen ja muotoiluun. Vuodesta 1980 lähtien Kwok on tunnettu alalla taiteilijanimellä Frog King. Kwokia pidetään yhtenä ensimmäisistä kiinalaisista performanssi- ja käsitetaiteilijoista. Yli neljänkymmenen vuoden ajan Kwok on työskennellyt performanssitaiteen, installaatioiden, veistosten, maalausten ja valokuvauksen parissa. Hän on esittänyt teoksiaan yli 3 000 taidetapahtumassa ympäri maailman.

www.frogkingkwok.com

Gwendoline Robin (BE)

Brysselissä asuva ja työskentelevä esitys- ja kuvataiteilija Gwendoline Robin (1968) on toiminut monipuolisesti alalla jo vuodesta 1997. Robin on työskennellyt materiaaleinaan tuli, dynamiitti, lasi ja maa kehittäen rajoittamattomia ja räjähdysherkkiä teoksia, jotka leikittelevät haurauden ja vaaran välillä. Robinin tuotanto on ollut monipuolisesti esillä kansainvälisillä esittävän taiteen festivaaleilla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Aasiassa. Gwendoline Robin on ansioitunut myös opettajana Académie des Beaux-Artsissa Tournaissa, ARTS2:ssa Monsissa ja La Cambressa Brysselissä. Hänen uusin teoksensa I always wanted to meet a volcano sai ensi-iltansa Kunstenfestivaldesarts-festivaalilla Brysselissä toukokuussa 2014.

www.gwendolinerobin.be

Heather Cassils (CAN/US)

Montrealista kotoisin oleva Heather Cassils (1975) työskentelee Los Angelesissa. Kansainvälisesti tunnettuna monitaiteellisena taiteilijana Cassils rikkoo rajoja esiintyen transsukupuolisena, mutta ei tyydy vain hyppäämään sukupuolesta toiseen vaan pyrkii jatkuvaan muutokseen. Cassils hyödyntää käsitteellistämistä, feminismiä, kehotaidetta, homoestetiikkaa ja voimakkaasti treenattuja vartaloita erilaisiin performatiivisiin tarkoituksiin. Cassils käyttää liioiteltuja fyysisiä piirteitä kyseenalaistaakseen vallan, kontrollin ja sukupuolen rooleja.

www.heathercassils.com

Joshua Sofaer (UK)

Joshua Sofaer (1972) on englantilainen taiteilija, jonka teosten keskiössä on yhteistyö ja osallistuminen. Soaferin Scavengers-teoksessa (Tate Modern, Lontoo; San Francisco Museum of Modern Art; San Francisco) yleisö kilpaili ympäri kaupunkia vastaten vihjeisiin ja samalla muodostaen uuden näyttelyn. Teos Name in Lights oli kilpailu ja installaatio, jonka lopputuloksena nähtiin valtavia valaistuja nimikylttejä. Viver a Rua -teos puolestaan antoi Porton kaupungin ihmisille mahdollisuuden nimetä katunsa uudelleen ja antaa niille haluamiensa ihmisten nimet. Keväällä 2014 Sofaer loi Bachin Matteus-passiosta näyttämöteoksen, joka esitettiin Tukholman Folkoperanissa. Tällä hetkellä Sofaer työskentelee The Rubbish Collection -teoksen parissa Lontoon Science Museum:ssa.

www.joshuasofaer.com

Saa Sanoa -tuotanto (FI)

Saa Sanoa –tuotannon mukaan kollektiivinen yhteisöllinen tekijyys on aina jaettu, sen sisältö viittaa aina yhteisesti tuotettuun sisältöön ja yhteinen sisältö toimii tekijyyden lähtökohtana. Toiminnan sisältöä ei voi omistaa, eikä hinnoitella, se ei ole esineellistettävissä – se pakenee markkinatalousmekanismeja, esittää oman kantansa (politiikkansa) ja sitoutuu toimimaan yhteisin periaattein. Esimerkiksi rikkoakseen taiteilija-tekijänimeen liittyvän ura- ja markkina-arvon logiikan taiteilijan on väistettävä tekijänimi-mekanismia ja koska kollektiivinen tekijyys on jaettua, jää jäljelle sisältö; yhteiskuntakriittinen ja reflektoiva, nyt-hetkessä koettu ja eletty akti, mikä on poliittista.

www.saasanoa.com

Ehdokkaat & Raati 2014

Raati 2014

Palkinnonsaajan valitsee kolmihenkinen jury, johon kuuluvat taiteilija Anssi Kasitonni, arkkitehti Juhani Pallasmaa ja johtaja Ruth Mackenzie (UK) puheenjohtajana. Kolmen huippuasiantuntijan muodostama jury edustaa laaja-alaisesti nykytaiteen monimuotoisuutta ja sen ajankohtaisia ilmentymiä.