Ehdokkaat & raati 2022

Ehdokkaat

River Lin on esitystaiteilija, joka työskentelee visuaalisen taiteen, tanssin ja queer-kulttuurin konteksteissa taiteilijana, tutkijana ja kuraattorina. Hän tuo esityksiä galleriaympäristöihin koreografian, installaatioiden, kohtaamisten ja tilanteiden muodoissa, ja pohtii käsityksiä heteronormatiivisista rakenteista, sosiaalisesta sitoutumisesta ja eri toteutustapojen performatiivisuudesta. Lue lisää ▸

Zinzi Minottin työ keskittyy tanssin, kehon ja politiikan väliseen suhteeseen. Zinzi tutkii tanssia rodun, queer-kulttuurin, sukupuolen ja luokan prismojen kautta. Hän on erityisesti kiinnostunut mustien naisten ruumiin paikasta tanssin kentällä. Lue lisää ▸

Mitä ikiaikaisempi olen, sitä nykyaikaisempaa työni on.
En tee yhtään mitään uutta.
Faivāa tehdessäni, esitän tilaa.
Kun teen tilaa, teen aikaa – ne ovat erottamattomia.
Kun teen faivāa, teen muotoa. Kun teen muotoa, teen myös sisältöä – ne ovat erottamattomia.
Faivā on organisoinnin ja sosiaalisten velvoitteiden taidemuoto eli paikkaan, ruumiiseen ja ympäristöön kytkeytyvää taidetta – ne ovat erottamattomia.
Taiteilijana en ole sidottu mihinkään taidemuotoon.
Olen elossa tänään. Lue lisää ▸

Liz Rosenfeld on Berliinissä asuva monialainen taiteilija ja kouluttaja, joka työskentelee elokuvan, esitysten ja kokeellisen diskursiivisen kirjoittamispraktiikan parissa. Liz tutkii emotionaalisten ja poliittisten ekologioiden sekä kruisailu-metodologioiden kestävyyttä, ja menneen/tulevan historioita muistin queeriyttämisen näkökulmasta. Lizin praktiikka liikkuvan kuvan ja performanssien parissa tarkastelee lihaa ei-binäärisenä materiaalina, jonka kanssa tehdä yhteistyötä. Lue lisää ▸

Ehdokkaat & raati 2022

Raati

Robin Deacon on brittiläinen taiteilija, kirjailija, kouluttaja ja kuraattori. Hänen taiteensa ja tutkimuksensa tutkivat muistin ja fiktion kysymyksiä, ja hänen roolinsa muuttuu jatkuvasti elämäkertakirjoittajasta ja akateemikosta tarinankertojaksi ja epäluotettavaksi kertojaksi. Hän valmistui University of Wales Institutesta Cardiffista vuonna 1996 ja sen jälkeen jatkoi esiintymistä ja luennointia konferensseissa ja festivaaleilla mm. Isossa-Britanniassa ja kansainvälisesti Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Hän on saanut useita palkintoja ja apurahoja mm. seuraavilta tahoilta: Artsadmin, Delfina Foundation, British Arts Council, Live Art Development Agency ja Franklin Furnace Inc. Hän on myös MacDowell -stipendiaatti. Routledge, NYU Press ja Intellect Live ovat julkaisseet hänen kirjoituksiaan esityksen uudelleen esittämisen ja dokumentoinnin käytännöistä ja etiikasta.

Toimittuaan vuosikymmenen Yhdysvalloissa professorina ja esitystaiteen laitoksen johtajana School of the Art Institute of Chicagossa, Robin palasi Iso-Britanniaan vuonna 2021 ryhtyäkseen vuonna kansainvälisen taiteen ja kulttuurin biennaalin SPILL Festivalin (Ipswich, Suffolk) taiteelliseksi johtajaksi ja toimitusjohtajaksi.

Kuva: Guido Mencari.

Gabi Ngcobo on taiteilija, kouluttaja, kuraattori ja johtaja Pretorian yliopiston Javett Art Centerissä. 2000-luvun alusta lähtien Ngcobo on osallistunut taiteellisiin, kuratointi- ja koulutusprojekteihin Etelä-Afrikassa ja kansainvälisesti. Viimeisimpiä kuratointiprojekteja ovat Handle with Care (2021) ja All in a Day’s Eye: The Politics of Innocence in the Javett Family Collection (2019), molemmat Javett Art Centre – University of Pretoriassa (Javett-UP), Mating Birds Vol. 2 KZNSA-galleriassa Durbanissa (2019). Vuonna 2018 Ngcobo kuratoi 10. Berliinin biennaalia nimeltä We don’t need another hero ja oli yksi 32. Sao Paulon bienaalin Incenteza Viva (2016) kuraattoreista. Hän on Johannesburgissa toimivien yhteistyöalustojen NGO – Nothing Gets Organed (2016-) ja Center for Historical Reenactments (2010–14) perustajajäsen.

Kuva: Javett-UP.

Anna Teuwen (s. 1983, Aachen, Saksa) on työskennellyt dramaturgina ja kuraattorina Kampnagel – International Center for Finer Artsissa Hampurissa vuodesta 2010. Hän opiskeli vuoden ajan saksan kieltä ja kirjallisuutta sekä filosofiaa RWTH Aachenissa ja siirtyi Giessenin soveltavan teatteritutkimuksen instituuttiin vuonna 2003, josta hän valmistui vuonna 2009. Vuonna 2006 hän opiskeli Bergenin yliopistossa (Norja) Teatteritutkimuksen instituutissa ja Skandinavian tutkimuksen laitoksella ulkomailla oleskelunsa aikana. Vuosina 2009 ja 2011 hän työskenteli Impulse -teatterifestivaalilla. Vuodesta 2006 lähtien hän on ajoittain kirjoittanut myös freelance-kulttuuritoimittajana ja tehnyt opetustöitä.

Kuva: Maximilian Probst.