Kristoffer Ørum & Nilas Dumstrei (DK): Mundane Heroics

Perjantai 13.9.  15.00

Lauantai 14.9.  10.00

Hapelähteen puisto | Snellmaninkatu 41, Kuopio
Esteetön pääsy

Mundane Heroics -projekti tuo yhteen joukon nuoria roolipelaajia Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta, jotka luovat eläviä kuvaelmia julkiseen tilaan. Kuvaelmat perustuvat muunneltuihin arkipäiväisiin esineisiin, jotka osallistujat ovat maalanneet ja muotoilleet uudelleen niin, että ne näyttävät yhtä aikaa tutuilta ja oudoilta. Näitä esineitä käytetään esityksen lavasteina esiintyjien yhdistäessä fantasiaa arkisiin elämiseen liittyviin elementteihin. Esittämällä jokapäiväisiin askareisiin pohjautuvien eleiden liioiteltuja ja outoja versioita, esiintyjistä tulee arkipäivän sankareita sanattoman heroiikan kuvaelmissa.

Mundane Heroics on yhdistää roolipelaamisen, performanssitaiteen ja kuvanveiston. Projektin nuorten kanssa toteuttaa taiteilija Kristoffer Ørum, joka on työskennellyt LARP -menetelmien (live-action-roleplay) kanssa yli kymmenen vuotta, sekä hänen työskentelyparinsa taiteilija Nilas Dumstrei yhteistyössä Live Art Denmark:in kanssa.

Esityksen kesto 50 minuuttia.

Kristoffer Ørum on poikkitieteellinen taiteilija, tutkija ja organisoija Kööpenhaminasta. Hän tutkii nykypäivän käsityksiä digitaalisesta jokapäiväisestä elämästä, kuinka elävän elämän kertomukset leviävät ja mitä tämä levikki merkitsee tavoille, joilla elämme elämäämme. Hänen töitään on ollut esillä muun muassa MUSA Museum auf Abruf:issa Wienissä ja SESI -kulttuurikeskuksessa Sao Paulossa sekä taiteilijavetoisissa tiloissa, kuten Flux Factoryssa New Yorkissa ja sosiaalisessa mediassa ja internetissä julkaistuissa projekteissa. Hänellä on kaksi maisterintutkintoa The Royal Danish Academy of Art and Goldsmiths Collegesta ja hän on toiminut professorina Funenin taideakatemiassa ja taiteellisena tutkijana Kööpenhaminan yliopistossa.

Kööpenhaminasta lähtöisin oleva Nilas Dumstrei tarkastelee tekstuurista ja aineellista osallistumista sekä siihen liittyvää psykologiaa ja yleistä käyttäytymistä. Dumstrei käyttää työskentelyssään LARP-menetelmää (live-action-roleplay) ja työstää veistoksellisia prosesseja yhteistyöhön pohjautuvan praktiikan kautta. Hän osallistaa yleisöä tekijänä ja esiintyjänä väliaikaisissa tiloissa, luodakseen vaihtoehtoisen todellisuuden rakenteita ja fantasioita. Hänen töitään on ollut esillä useilla festivaaleilla, kuten Black Box Copenhagen (Kööpenhamina) ja The Smoke (Lontoo) sekä monilla näyttelypaikolla Pohjoismaissa.

Alfred Kordelinin säätiö, Pohjoismainen kulttuuripiste ja Pohjoismainen kulttuurirahasto tukevat teosta.