vickiweitz (UK): Running Beyond Language

Taiteilija vickiweitz juoksee 26.2 tunnin ajan Kuopion Vahtivuorenkatua pitkin. Juoksu alkaa yhtä aikaa Kuopio Maratonin kanssa, lauantaina 5. syyskuuta klo 11 ja päättyy sunnuntaina 6. syyskuuta klo 13.20. Juoksu tapahtuu hiljaisuudessa, mutta yleisö on lämpimästi tervetullut katsomaan, kannustamaan ja halutessaan juoksemaan mukana!

Kieli mahdollistaa elämän järkeilyn ja rajojen asettamisen.
Kielen avulla järjestämme elämästä meille sopivaa.
Aina asiat eivät kuitenkaan mene suunnitelmiemme mukaan ja erilaiset käänteet muistuttavat meitä elämän rakenteettomasta ja käsittämättömästä puolesta – siitä, jolle ei ole sanoja.
Juoksun avulla pääsemme sille elämän alueelle, joka on olemassa järjen ja tarkoituksen tuolla puolen: se tarjoaa meille reitin kielen ohi, antaa meidän vain ‘olla’.
Juoksun avulla ymmärrämme, että elämä on tarkoitus tuntea, eikä aina välttämättä ymmärtää: se auttaa meitä ymmärtämään elämän sellaisenaan, ilman järjen rajoja.
Jos juokset tarpeeksi kauan, kielestä tulee mahdotonta: ruumis ei kykene puhumaan, liikkumaan ja hengittämään yhtä aikaa.
Jos juokset tarpeeksi kauan, kieli sekoittuu maisemaan: sinä sekoitut maisemaan.
Tapahtuu ylittyminen, transsendenssi.
Se voi tarjota keinon pakenemiseen.
Se voi olla protesti.
Se ei välttämättä ole kaunista.
Tämä on hiljainen juoksu.

vickiweitz (UK)

Tämä esitys on kolmas yhteistyö vickiweitzin ja Essexin yliopiston Human Performance -yksikön kanssa. Treenin sekä ravitsemuksellisen, psykologisen ja lääketieteellisen tuen avulla hän on aiemmin tutkinut taiteen ja urheilun yhteyttä teoksissaan The Three Step Endeavour (2012) ja 26 marathons in 26 days (2013). Tuolloin hän juoksi 26 maratonia 26:n peräkkäisen päivän aikana osana Edinburghin Fringe-festivaalia, ja Human Performance -yksikkö valvoi hänen henkistä ja fyysistä kuntoaan suorituksen turvallisuuden varmistamiseksi. Yksikkö tarjoaa nyt samanlaista tukea Running Beyond Language -teokseen. Osana yhteistyötä suorituksista kerättyä dataa on käytetty aineistona tieteellisiin tutkimuksiin.

Fyysisen ja biologisen näkökulman lisäksi vickiweitz haluaa epätavallisilla ponnisteluillaan tutkia kriittisesti motivaation, tuen ja saavutusten sosiaalisia merkityksiä. Avoimuus osallistumiselle on Running Beyond Language -teoksessa tärkeää sanattoman ja yhteisöllisen juoksemisen sosiaalisten ja poliittisten ulottuvuuksien tutkimiseksi.