Todellisuuden tutkimuskeskus & Anna Cadia: Binary the Trilogy -demoesitys ja keskustelutilaisuus

Onko binääritön todellisuus koskaan mahdollinen? Miltä sellainen voisi näyttää?

Anna Cadia aloittaa syyskuussa -22 kaksivuotisen Todellisuuden tutkimuskeskuksen ja ANTI-festivaalin Mahdottoman esityksen residenssikauden, jossa hän etsii, tutkii ja tunnustelee ei-binäärejä todellisuuksia ja tarkastelee, millaista tietämistä on ylipäätään sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja ei-binääriin kuuluva tieto näyttämön kontekstissa. Cadian kanssa residenssissä toimii visuaalinen suunnittelija Minttu Vesala.

Vuoden 2022 festivaalilla BINARY THE TRILOGY avautuu yhden illan ajaksi, jolloin yleisö pääsee tutustumaan teoksen teemoihin eri muotoisten demojen muodossa sekä keskustelemaan työryhmän kanssa. Ensimmäisen residenssikauden päätteeksi työryhmä haluaa jakaa löytöretkiensä tuloksia ja avata työskentelyään binäärittömässä Kuopiossa. Valmis esitys esitetään ANTI-festivaalilla vuonna 2023.

BINARY THE TRILOGY on osa Cadian tohtorinväitöstutkimusta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Hänen tutkimuskysymyksiään ovat mm. kuinka näyttämöllistää jotain niin haurasta ja näkyvyyttä pakenevaa kuin seksuaalisuus tai sukupuoli ja millainen näyttämö kykenee tunnustamaan ei-binäärin moneuden.

Anna Cadia, silmät kiinni vartalo taipuneena oikealle sivulle.
Anna Cadia työskentelee TTK:n Mahdottoman esityksen residenssiin. Kuva: Mitro Härkönen

 

Anna Cadia
Anna Cadia on helsinkiläinen esitystaiteilija, väitöstutkija ja toimittaja (TeM 2013). Teoksissaan Cadia tutkii sukupuolta, seksuaalisuutta, representaatiota ja todellisuuksien rakentumista. Olennainen osa Cadian ajattelua on tilan tekeminen ei-binäärille olemiselle. Aiemmissa teoksissaan hän on tutkinut usein erilaisten käsitteiden näyttämölllistämistä.

Mahdottoman esityksen residenssiohjelma 2022–23
Mahdottoman esityksen residenssiohjelma on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen pääohjelmistoa vuosina 2022–23. Pääyhteistyökumppanina toimii ANTI-festivaali Kuopiossa. Todellisuuden tutkimuskeskus valitsee residenssitaiteilijan avoimen haun kautta ja residenssi tuottaa ANTI-festivaalin ohjelmistoon esityksen, jollaista ei ole ennen koettu. Aikaisemmasta ohjelmasta poiketen residenssityöskentely jakautuu kahdelle vuodelle. Vuonna 2022 työryhmä työskentelee Kuopiossa kahden viikon mittaisella residenssijaksolla. Vuonna 2023 työryhmä toteuttaa ANTI-festivaalin ohjelmistoon “mahdottoman” esityksen.

Ohjelma on tarkoitettu uraansa aloittaville taiteilijoille, jotka toimivat Suomessa, ja joilla on esitystaiteellisia, vielä toteutumattomia unelmia. Residenssiohjelmassa aiemmin toteutetut esitykset ovat Mimosa Norjan Dear Deer vuonna 2019 ja Samuli Laineen Nurture vuonna 2020, Emelie Zilliacuksen ja Martin Paulin Exhibit vuonna 2021.