Terike Haapoja (FI): Luonnoksia vapaudesta I

Tiistai 19.9. – Perjantai 22.9.
15:00 – 19:00 Itä-Suomen hovioikeuden parkkipaikka | Minna Canthin katu 64 A

Kuopion vankila sijaitsee lähellä kuopion keskustaa. Vankilan 93 paikkaa asuttavat ihmiset, joiden elämä ja identiteetti laajenee paljon vankilaa kauemmaksi. Kaupungin toisella laidalla sijaitsee kuopiolaisia lukioita, joiden oppilaat ovat valmistumassa vapaudenriiston uhan ympärille rakentuvan yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi.

Luonnoksia vapaudesta I on yhteistyö kuopiolaisen lukion ja Kuopion vankilan kanssa. Kutsuimme lukiolaisia kirjoittamaan vangeille suunnatun kirjeen, jossa he pohtivat vapauden, vastuun, normien ja rangaistusten kysymyksiä, sekä sitä miten he ymmärtävät vapauden ja sen rajat omassa elämässään.  Kuopion vankilan IT-kurssin opiskelijat saavat kirjeet luettaviksi ja voivat valita ne, joihin haluavat kirjoittaa vastauksen. Kirjeenvaihto on kuultavissa kuulokkeista Itä-Suomen hovioikeuden edustalla.

Ääniteos on esillä myös Kuopion vankilassa vankien ja henkilökunnan kuunneltavana. Osallistuneiden henkilöllisyyden suojelemiseksi kirjeet ovat anonyymejä ja ne ovat kuultavissa nauhalla taiteilijan lukemina.

Vuoden 2016 ANTI Festival International Prize for Live Art –palkinnon voittaja, Terike Haapoja palaa Kuopioon kolmiosaisella teoskokonaisuudellaan!

Tutustu myös Luonnoksia vapaudesta II – ja Gravitation -teoksiin!

Terike Haapoja (FI): Luonnoksia vapaudesta I

Terike Haapoja (FI)

Terike Haapoja on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee New Yorkissa. Haapojan poliittiset interventiot, suuren mittakaavan installaatiot ja kirjoitukset tutkivat toiseuden rakenteita. Länsimaisen modernismin ihmiskeskeinen maailmankuva on projektien erityisenä huomionkohteena.

Vuonna 2016 hän voitti ensimmäisenä suomalaisena ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon!

Terike Haapoja - Photo: Liisa Jokinen
Terike Haapoja - Photo: Liisa Jokinen

Haapojan utooppiset yhteiskunnalliset instituutiot, kuten Toisten Puolue (2011–) tai kirjailija Laura Gustafssonin kanssa yhteistyössä toteutettava Toisten Historia (2012–), aktivoivat ympäröivää maailmaa ja tuovat esiin niin poissulkevia kuin osallistavia rakenteita. Viimeaikaisissa projekteissaan Haapoja on lähestynyt lakia esityksellisenä tilana, jossa todellisuutta rakennetaan.

www.terikehaapoja.net

Terike Haapoja (FI): Luonnoksia vapaudesta I

Saapumisohjeet

Itä-Suomen hovioikeuden parkkipaikka

Minna Canthin katu 64 A