Tania El Khoury (LB): The Search for Power

Perjantai 28.9. 19.00 
Lauantai 29.9.
19.00
VR-konepaja | Pohjolankatu 1

Esitykset ovat täyteen varattuja!

Eräänä yönä sähköt katkesivat yllättäen taiteilijan ja hänen historioitsijapuolisonsa naapurustossa Beirutissa.  Pariskunta alkoi keskustella sähkökatkosten historiasta Libanonissa. Taiteilija oli syntynyt Libanonin kansallissodan aikana (1975-1990) ja kasvanut siinä luulossa, että sähköön liittyvät ongelmat olivat alkaneet sodan aikana. Historioitsija sen sijaan muisti löytäneensä valtiollisen dokumentin, jossa oli jo vuonna 1952 ilmoitettu aikataulutetuista sähkökatkoksista läpi Beirutin.Niin kaksikko päätti lähteä tutkimaan Libanonin sähkökatkosten historiaa, etsien kohtia, joissa julkisten palveluiden infrastruktuuri, ihmisten suhde valtioon ja lukuisat suositut kansanliikkeet risteävät. He yltävät aikaan, jossa sähkö otettiin käyttöön Beirutissa ennen kuin oli edes mahdollista kuvitella Libanonin valtiota. He keräävät dokumentteja ympäri maata ja sen rajojen ulkopuolelta, vieraillen kolonialistisen vallan maissa, Belgian, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen arkistoissa.

Se, mitä he löytävät on monikansallinen tarina, joka sijoittaa sähkön kolonialististen lakien risteykseen. Tarinaan kuuluu poliittisten ja taloudellisten eliittien masinointia, jokapäiväistä vastarintaa, selviämistä ja tuhoa.

Search for Power on esitysinstallaatio, jossa ovat osallisina taiteilija, historioitsija ja yleisö.

Vuoden 2017 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja, Tania El Khoury palaa Kuopioon uudella tilausteoksellaan The Search for Power sekä kiertuemenestyksellään
As Far As My Fingertips Take Me!

Tania El Khoury (LB): The Search for Power

Saapumisohjeet

Tania El Khoury (LB): The Search for Power

Työryhmä: Tania El Khoury & Ziad Abu-Rish

The Search for Power -teoksen ovat tilanneet yhteistyössä ANTI-festivaali
(ANTI Festival International Prize for Live Art) ja Shubbak Festival (UK).

Teoksen tuotantoa ovat tukeneet Saastamoisen säätiö, Arts Council England ja brut Wien.

Tania El Khoury (LB): The Search for Power

Tania El Khoury (LB)

Tania El Khoury on libanonilainen live art -taiteilija, jonka työ keskittyy interaktiivisuuteen yleisön kanssa - huomioiden näiden kohtaamisten eettiset ja poliittiset merkitykset.  Hän luo installaatioita ja esityksiä, joissa yleisöllä on aktiivinen rooli. Hänen teoksensa ovat kiertäneet kansainvälisesti, ja hän on ANTI Festival International Prize for Live Art -, Total Theatre Innovation Award - ja Arches Brick Award -palkintojen voittaja. Hän on myös yksi Dictaphone Group -esitys- ja tutkimuskollektiivin perustajajäsenistä. Beirutlainen kollektiivi toteuttaa paikkasidonnaisia esityksiä, jotka uudelleen määrittelevät suhdettamme kaupunkiin ja sen julkisiin tiloihin. Tania on väitellyt tohtoriksi Royal Hollowayssa, Lontoon yliopistossa, missä hänen tutkimustaan tuki Arts and Humanities Research Council.

www.taniaelkhoury.com

Ziad Abu-Rish (LB)

Ziad Abu-Rish on apulaisprofessori Ohion yliopiston historian laitoksella. Hän on erikoistunut moderniin Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan, ja hänen tutkimuksensa keskittyy valtion rakentamisen poliittiseen talouteen. Abu-Rishin julkaisuihin kuuluvat “Garbage Politics in Lebanon” (Middle East Report, 2016), “Protest, Regime Stability ja State Formation in Jordan” (Beyond the Arab Spring: The Evolving Ruling Bargain, 2014). Hän on myös yksi “The Dawn of the Arab Uprisings: End of An Old Order?” (Pluto Press, 2012) -julkaisun toimittajista.  Lisäksi Abu-Rish työskentelee Arab Studies Journal - ja Jadaliyya e-zine -julkaisujen toimituskunnissa. Hän on väitellyt historian tohtoriksi California Los Angeles (UCLA) -yliopistossa ja maisteriksi arabitutkimuksesta Georgetown-yliopistossa.