Sandra Hall (UK) & Kim Saarinen (FI): Coming Back

Coming Back -videoteoksessa kuvataan kuopiolaisia maratonjuoksijoita, jotka hetkellisesti ylittävät kehonsa rajat juoksun aikana. Coming Back kuvaa heidän paluutaan takaisin omaksi itsekseen juoksun jälkeen.Teos tutkii myös katseeseen ja intimiteettiin liittyviä tabuja: Maraton kiehtoo suuria ihmisjoukkoja, mutta sen viimeiset hetket ovat sekoitus kipua, nautintoa, helpotusta ja hämmentynyttä hiljaisuutta. Yleisölle loppusuora on vaivaannuttavaa ja vaikeaa katseltavaa; usein katsomista ja kontaktia juoksijoihin vältellään.

Coming Back antaa ihmisille luvan katsoa ja kuunnella juoksijoiden vaivalloista paluuta.

Konsepti & ohjaus: Sandra Hall
Videokuvaus: Kim Saarinen
Esiintyminen: kuopiolaiset juoksijat

Sandra Hall (UK)

Sandra Hall on birminghamiläinen taiteilija, jonka työskentely on vahvasti sidoksissa sosiaaliseen todellisuuteen. Hänen tavoitteenaan on löytää sopivat luovat keinot ja taidemuodot, joilla kertoa ihmisten intiimejä tarinoita. Hall haluaa jakaa tarinoita tavallisten ihmisten kanssa, ei ainoastaan heitä varten. Friction Arts -nimisen yhteisön sisällä hän tekee yhteistyötä Lee Griffithsin ja muiden monitaustaisten taiteentekijöiden kanssa. Yhteisön työskentely on prosessi- ja tilauspohjaista ja reagoi suoraan ihmisiin sekä heidän ympäristöihinsä. Jokaisen projektin alussa, Friction Artsin tekijät ja projektien yhteisöosallistujat ovat yhtä tietämättömiä lopputuloksesta.

Kim Saarinen (FI)

Kim Saarinen on tamperelainen ohjaaja, kuvaaja ja leikkaaja. Hän on työstänyt uransa aikana pitkiä ja lyhyitä elokuvia, mainoksia, dokumentteja sekä musiikkivideoita. Hänelle on tärkeintä luoda teoksissaan inhimillisiä tarinoita, jotka saavat katsojissa monenlaisia, ristiriitaisiakin tunteita aikaan.

Saarinen on videokuvannut ANTI-festivaaleja vuodesta 2011 lähtien. Ensimmäistä kertaa hän astuu tämän vuoden festivaalilla, Sandra Hallin rinnalla, ANTI-taiteilijan rooliin.

Kuopiolaiset juoksijat

Sandra Hall kutsui kuopiolaisia juoksijoita osallistumaan teoksen toteutukseen ja kuvasi heitä Kuopiossa 12.-15.8. Toteutukseen osallistuneet henkilöt tapasivat taiteellisen työryhmän ennen kuvauksia, ja tuolloin keskusteltiin juoksemisen merkityksestä itselle. Kukin juoksija kuvattiin yksitellen, kunkin omilla ehdoilla ja itse valitsemalla reitillä.

Juoksukokemuksensa jakoivat:

Suvi von Becker
Aki Ikäheimo
Eerika Jalasaho
Markku Ruotsalainen
Waltteri Turunen