Nesterval (AT): Anna-Liisa Nesterval

Torstai 12.9.  18.00

Perjantai 13.9.  18.00

Lauantai 14.9.  18.00

Kuopion korttelimuseo | Kirkkokatu 22, Kuopio

VARAA PAIKKASI ESITYKSEEN

Minna Canthin 175-juhlavuoden kunniaksi Wienissä toimiva performanssiryhmä Nesterval vie yleisönsä suomalaisen kirjailijan ja yhteiskunnallisen aktivistin työn innoittamaan immersiiviseen teatteriseikkailuun. Esitys on dramaattinen tarina häistä, joka remixaa yhteen 1800-luvun feministisen kirjallisuuden, itävaltalaisen Heimat-elokuvan ja vuoriston viljelijöiden elämän synkän todellisuuden.

Yleisö osallistuu aktiivisesti esitykseen ja saa liittyä kodin kaipuun maagisuuden etsintään yrittäen vastata suuriin kysymyksiin vieraudesta, väkivallasta, rakkaudesta ja syyllisyydestä.

Nesterval: Anna-Liisa Nesterval. Kuva: Alexandra Thompson Photography.

 

Viljelijän tytär Anna-Liisa valmistautuu häihinsä Johanneksen kanssa, kun hänen menneisyytensä saa hänet yhtäkkiä kiinni. Kaksi kutsumatonta vierasta ilmestyy kylään tuoden mukanaan tiedon hirvittävästä rikoksesta. Täydellinen idylli on hajoamassa. Väkivalta ja viha pyyhkäisee kyläläisten yli sukupolvien hiljaisuuden jälkeen, ja mitä oli tarkoitus lopettaa häihin, alkaa hautajaisten vastaanotolla. Miten tarina päätyi tähän?

Yleisö ottaa aktiivisesti osaa juoneen yrittäen selvittää totuuden. Haluatko osaksi yhteisöä vai näkisitkö itsesi mielummin hylkiöiden ja maaorjien joukossa? Muukalaispelko ja itseinho ovat toisiinsa läheisesti liittyviä tuntemuksia pienessä kylässä keskellä ei mitään.

Hahmot ja juonen elementit perustuvat suomalaisen kirjailijan ja feministin Minna Canthin (1844-1897) Anna-Liisaan (1895) ja itävaltalaisen humanistikirjailijan Marie von Ebner-Eschenbachin (1830-1916) teokseen Krambambuli (1885). Nämä 1800-luvun kirjalliset vaikutteet on tuotu yhteen heimat-elokuvan ympäristöön (Ruf Der Wälder / Call of the Forest, Krambambulin elokuva-versio vuodelta 1965, Franz Antel). Uudessa seikkailussaan Nesterval yhdistää sukupuolirooleja ja -malleja avaten kodin käsitteen moniarvoiselle yhteiskunnalle.

Nestervalin roolitukseen kuuluu ammattiesiintyjiä, drag-artisteja, amatöörejä, jotka luovat Nesterval-perheen historiaa erilaisilla kokoonpanoillaan. Klassisen pelaamisen ja immersiivisen teatterin yhdistelmällään Herr Finnland ja hänen tiiminsä luovat performanssiseikkailuja, jotka kääntävät yleisönsä näyttelijöiksi, joilla on lupa määrittää mitä tapahtuu seuraavaksi.

Anna-Liisa Nesterval on Nestervalin ja brut Wienin yhteistuotanto, jota tukee Wienin kaupungin kulttuurisuhteiden yksikkö. Nestervalin muihin tuotantoihin kuuluu Dirty Faust -yhteistuotanto brut Wienin kanssa (2017-2018), Nesterval’s Struwwelpeter (Karlsplatz.org, 2018), Nesterval.. The Final Ball (imagetanz Festival, 2016) ja The Return of Eleonore Nesterval (steirischer herbst Festival, 2015).

Esityksen pääkieli on englanti. Kesto noin kolme tuntia.

nesterval.at

Anna-Liisa Nesterval tuotetaan Kuopiossa yhteistuotantona Minna Canthin talo ry:n ja Tanssiteatteri Minimin kanssa, ja tuotetaan yhteistyössä   Kuopion korttelimuseon kanssa. Teosta tukee Goethe-instituutti  ja Itävallan kanslerinvirasto.