Lucy Willow (UK): The Mourner – Lamentation in Dust

Tiistai 10.9.  10-12, 16-18

Keskiviikko 11.9.  10-12, 16-18

Torstai 12.9.  10-12, 14-16.00

Perjantai 13.9. 10-12, 14-16.00

VR:n Konepaja | Pohjolankatu 1, Kuopio

Mustissa suruvaatteissa suoritetun rituaalisen lakaisemisen kautta rakennus aktivoituu ja huomioidaan suhteessa historiaansa ja siihen, mitä jäänteistä löytyy. Surija luo yhteyden rakennukseen ja tomusta löytyvään kuoleman materiaalisuuteen. Hän kokoaa, tekee kasoja, kävelee halki tilan – hän lakaisee. Lakaistessaan tilan puhtaaksi, hän suree hiljaa.

 

Kuvat: Lucy Willow

Surija luo joen kanavia pölystä, jotka soljuvat rakennuksen läpi havainnollisin yksityiskohdin veden heijastuksista, mustasta joutsenesta ja veneestä luoden paikan pohdiskelulle. Yksityiskohdat viittaavat Tuonelaan. Pölyjoet reagoivat tilan arkkitehonisiin yksityiskohtiin luoden teoksen, joka kutsuu yleisön pohtimaan surutyötä ja kuolleiden ja elävien välillä tuntuvaa kuilua. Teos tutkii mielikuvia matkaamisesta kuolleiden pölysaarille sekä jumalallista kauneutta, joka voi olla läsnä surussa. Mytologia viittaa usein aktiiviseen kanssakäymiseen elävien ja kuolleiden valtakuntien välillä. Surijan pölyinen surutyö tutkii tätä kanssakäymistä.

Kuva: Lucy Willow

Lucy Willow on taiteilija ja kokopäiväinen yliopistonlehtori Falmouthin yliopistossa. Työskennellessään pölyn, muistijäänteiden, esineiden, äänien ja installaation kautta hän tutkii ajatusta materiaalisen läsnäolon luomisesta kuolleille luodakseen tiloja, joissa kuolleiden ja elävien on mahdollista kommunikoida keskenään. Hän käyttää pölyä metaforana kuolemalle käsitelläkseen kuoleman, kuolemisen, suremisen ja murheen representaatioita visuaalisen kulttuurin kuvastossa. Hän on kiinnostunut muistomerkeistä, joutomaasta, rajattomista maisemista ja tiloista, joissa ei aina ole rationaalisesti ajatellen järkeä. Hänen työskentelyynsä vaikuttavat raunioituneet ja muutostilassa olevat paikat. Installaatioista muodostuu psyykkisiä tiloja, jotka kutsuvat yleisöä pohtimaan surun ja menetyksen maisemaa.

http://www.lucywillow.org/projects.html