Kira O’Reilly (UK): Untitled bomb shelter action for Kuopio, returning

“LILY, the caretaker’s daughter, was literally run off her feet.” The Dead, James Joyce

Kotkankallion omaleimainen väestönsuoja toimi Kira O’Reillyn teospaikkana vuonna 2003: Untitled bomb shelter action for Kuopio oli yhdelle ihmiselle kerrallaan esitettävä intiimi teos, joka pysäytti ja kosketti sekä herätti runsaasti keskustelua. Kiran paluu tähän samaan paikkaan on ensimmäinen kerta, kun ANTI pyytää taiteilijaa työskentelemään uudelleen samassa fyysisessä paikassa. Mikä on muuttunut seitsemän vuoden aikana taiteilijalle, mikä on muuttunut meille?

Väestönsuojan pääkäytävälle sijoittuva Kiran uusi teos käsittelee kehollisia hitauden ilmauksia, pimeässä tunnustelua ja eksyksissä olemista sanojen suhteen. Kira kuvaa kehollista työskentelyään ”pyrkimyksenä liikkua jonkin ominaisuuden ja nimeämättömän maaperän rajamailla kaatuillen, horjuen ja väristen. Yritän tehdä taidetta tästä tilanteesta: keholliset ilmaukset välittyvät intiimin tilan halki sinulle, katsojalle. Tämä mahdollistaa ehkä jotain herkkää tai häiritsevää tai hämmästyttävää – meille molemmille”. Voit käydä katsomassa Kiran performanssia milloin tahansa klo 14.00 – 17.00 välillä perjantaina, lauantaina tai sunnuntaina.

Kira O’Reilly (UK)

Kira O’Reilly esiintyy säännöllisesti eri puolilla maailmaa kriitikoiden ylistämänä. Hänen työskentelyään, johon sisältyy uraa uurtavaa tutkimusta bioteknisestä kudoksen kasvattamisesta, tukevat lukuisat kansainväliset laitokset kuten Welcome Trust ja SymbioticA Länsi-Australian yliopistossa.

”Työni käsittelevät Vartaloa, sekä elämiemme kokemusperäisiä vartaloita. Omani on 43-vuotias vartalo, joka yrittää toimia jonkinlaisen kapasiteetin rajoilla ja jollakin nimeämättömällä alueella, pudoten, huojuen, täristen. Tämä on se alue, josta pyrin tekemään taidetta; ruumiilliset ilmaisut, jotka matkaavat intiimin tilan halki luoksesi, katselija. Ne luovat mahdollisuuden jollekin, joka on kenties herkkää, huolestuttavaa tai ällistyttävää– meidän molempien mielestä.”

www.kiraoreilly.com/blog/