Johanna Väisänen (FI): HEAT

Juoksun hurmaa hevosen näkökulmasta!

Kuopiolainen kuvataiteilija Johanna Väisänen valmistelee ANTI-festivaalin ohjelmiston videoinstallaatioteosta HEAT (2015). Teos esitetään Kuopio Maratonin lähtöpaikalla, Kuopio-hallissa 4.-5.syyskuuta.

Teoksessa katsoja saa tuntuman raveihin ja hevosten vauhtiin ravihevosen silmin nähtynä. Hevonen (kuten ihminenkin) on laumaeläin ja sen lisäksi saaliseläin: juokseminen ja myös kilpailu on niille luontaista. Saaliseläimenä hevonen ei näe stereona kuin pienen alueen, toisin kuin ihminen. Hevonen ei myöskään näe lähelle suoraan eteensä ollenkaan eikä suoraan taakseen, mutta muuten näkökenttä on lähes 180 astetta.

Teoksen nimi HEAT viittaa ravivalmennuksessa käytettävään termiin “hiittii”. Hiittaaminen on ravihevosten kilpavauhtista valmennusajoa, joka antaa valmentajalle kuvan hevosen kunnosta ja kilpailuvalmiudesta. Hiittejä ajamalla hevosta valmistellaan kilpailuja varten.

Johanna Väisänen (FI)

Johanna Väisänen on kuopiolainen kuva- ja mediataiteilija. Väisäsen työskentely ei rajaudu yhteen tekniikkaan, vaan hän etsii ja tarvittaessa opettelee tekniikan valittuaan soveltuvan lähestymistavan aiheeseensa. Hänen työskentelynsä on viime vuosina painottunut videoteoksien ja mediainstallaatioiden tekemiseen. Teosten perusta on toisaalta luonnossa ja vedessä, toisaalta eläimissä, jotka eivät Väisäsen teoksissa ole osa luontoa, vaan osa kulttuuria.

www.johannavaisanen.net