Janis Balodis (LV) & Nahuel Cano (AR/NL): The Last Night of the Deer

Janis Balodiksen (LV) ja Nahuel Canon (AR/NL) Last Night of the Deer -esityksen taustalla on turhautuminen ihmiskeskeiseen maailmankuvaamme. Esitys vie meidät roadtripille inhimillisen ja ei-inhimillisen rajamaille.

Joulukuussa 2021 Nahuel Cano oli matkalla Amsterdamista Riikaan. Hän saapui lautalla Klaipedaan, jossa minä, Janis Balodis, otin hänet kyytiini ja josta jatkoimme yhdessä matkaa autolla Riikaan. Oli myöhäinen ilta, jo pimeää, ja Klaipedasta lähdettyämme alkoi ankara lumimyrsky. Päätimme kääntyä pienemmälle tielle, ja siellä törmäsimme peuraan.

The Last Night of the Deer on tarina tuosta joulukuisesta illasta, jonka aikana kävimme Lidlissä, tankkasimme auton Viadassa ja tapasimme siellä antropologin, törmäsimme peuraan, musersimme sen kallon, peityimme vereen ja ulosteeseen, juoksimme koiria karkuun ja meidät juuri ja juuri otettiin taksin matkustajiksi. Tarina kertoo liiankin inhimillisistä metsistä ja metsiä asuttavista yli-inhimillisistä hengistä.

Teoksen lähtökohtana on ollut koulutusjärjestelmän, valistuksen perinteen ja ihmiskeskeisyyden välinen yhteys. Uskomme, että koulutusjärjestelmään on pesiytynyt syvään juurtuneita ja todennäköisesti huomaamattomia ideoita, kaavoja ja aaveita, jotka estävät meitä kehittämään ilmastokriisin kohtaamisessa tarvittavia ajattelutapoja.

Tutkimuksemme pohjaa Avilan (Runa) asukkaiden ja heidän ympärillään olevien muiden elävien olentojen välisiin tosielämän tapahtumiin. Ennen kaikkea kaikkeen siihen ymmärrykseen maailmasta, jota ketšuoiden toisilleen kertomat tarinat sisältävät. Vaikkemme olekaan itse kotoisin Avilasta, meistä kumpikin tulee paikoista (Argentiinan Patagoniasta ja Itä-Euroopassa sijaitsevasta Latviasta), joissa kuolleet eivät ole täysin kuolleita ja puut vastaavat puhutteluun.

Janis Balodis & Nahuel Cano
Janis Balodis on syntynyt vuonna 1987 Riiassa kaupungin ollessa vielä osa Neuvostoliittoa. Hän varttui Riiassa Latvian tasavallan aikana. Balodisin nuoruuden Latvia pyrki voimakkaasti pääsemään samalle tasolle muiden länsimaiden kanssa sellaisissa asioissa, jotka maasta puuttuivat maan 50-vuotisen miehityksen ajan: esimerkiksi uusliberaalissa vapaassa markkinataloudessa sekä vapaissa ja oikeudenmukaisissa vaaleissa. Vuodesta 2009 lähtien Balodis on työskennellyt teatterissa näytelmäkirjailijana, dramaturgina ja toisinaan myös esiintyjänä. Janis valmistui hiljattain DAS Theatre -koulutusojelmasta Amsterdamissa. Hän on myös opettanut näyttämötaidetta koulussa ja näytelmäkirjoittamista Latvian kulttuuriakatemiassa. Teatterissa häntä kiinnostavat erityisesti yhteiskuntaan liittyvät aiheet ja kysymys siitä, miten me olemme täällä yhdessä. Ja olemmeko me edes oikeasti yhdessä?

Nahuel Cano on syntynyt Neuquénissa Wallmapun alueella, joka tunnetaan nykyään Argentiinan Patagoniana. Hän jakaa elämänsä kahden kaupungin, Buenos Airesin ja Amsterdamin välillä ja työskentelee molemmissa kaupungeissa. Hän on näyttelijä, teatteritoimija ja itseoppinut äänikokeilujen tekijä.  Hänen työskentelynsä perustuu performatiivisessa tilassa muodostuvien suhteiden muunnelmiin kehon avulla ja sen ulkopuolella. Hänen taiteellinen toimintansa tapahtuu liikkeessä olevalla kentällä, jossa tutkitaan performanssin, installaation, äänen ja teatterin tuomia mahdollisuuksia. Tällä hetkellä hänen tutkimusmatkansa kohdistuvat ääneen ja tilaan, pyrkimyksenä kuunnella ja kuulua eri tavalla.

Nahuel valmistui amsterdamilaisesta DAS Theatre -maisteriohjelmasta vuonna 2020. Tällä hetkellä hän työstää äänikatkelmatriptyykkiä kokeellisen Modelo62 -musiikkikokoonpanon kanssa. Hän kehittelee myös Kütral – Nahuel -nimistä alustaa ja subjektiivista aluetta, jonka avulla hän voi laajentaa tutkimustaan ja soolotyöskentelyä entisestään.

 

Last night of the deer on osa kestävää kulttuurimatkailua edistävää Festivals’ Path -hanketta. Hanke toteutetaan yhteistyössä latvialaisen Homo Novus Festivalin kanssa. Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tuotanto on osa ACT Art, Climate, Transition projektia, jota rahoittaa EU:n Luova Eurooppa -ohjelma.

ACT Art, Climate, Transition.