deufert&plischke (DE): A Worn World – Avoin ateljee

Lauantai 24.10.           11.00 – 14.00
Maanantai 26.10.       13.00 – 19.00
Tiistai 27.10.                13.00 – 19.00
Keskiviikko 28.10.       13.00 – 19.00
Torstai 29.10.               13.00 – 19.00

Kauppakeskus Minna, 2. kerros | Haapaniemenkatu 18
Esteetön pääsy

A Worn World kutsuu ihmiset kaikista eri ikäluokista, sukupuolista ja lähtökohdista ottamaan osaa avoimiin työpajoihin ja ateljeehen – jakamaan tarinoitaan vaatteista, häpeästä, muistoista ja peloista sekä tekemään käsitöitä!

Vaatteet voivat tuottaa muistoja ja tunteita, kuten pelkoa, häpeää – ja joskus yksinkertaisesti nautintoa. Vaatteilla on erityinen suhde itsen kanssa, ne kantavat mukanaan intohimon itiöitä, esiintyvät fantasioissa, muistuttavat entisistä kantajistaan ja rakentavat sosiaalisia suhteita. Vaatteisiin verhouduttaessa henkilökohtainen ja kuvitteellinen kohtaavat symbolisen ja sosiaalisen.

Tämän vuoden ANTI-festivaalilla taiteilijaduo deufert&plischke käynnistää uuden osallistavan taiteen projektin Kuopiossa. Taiteilijat aloittivat projektin paikallisen Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa ja avaavat festivaalin alla ja sen aikana prosessin yleisöille Kuopiossa.

Olet lämpimästi tervetullut neulomaan, ompelemaan, kokeilemaan erilaisia vaatteita ja materiaaleja, keskustelemaan somaattisista kokemuksista, tanssimaan, liikkumaan – muuttumaan. Työskentely tapahtuu ryhmissä, mutta aina löytyy tilaa uppoutua omiin maailmoihin. Jokaiselle on paikkansa teoksessa. Jokainen prosessi dokumentoidaan ja jaetaan yhteisesti sovitulla tavalla.

Lisätietoja

Ilmoittaudu mukaan prosessiin ja työpajoihin lähettämällä sähköpostia
petra.lesonen@edu.savonia.fi ! Ilmoittautuminen on vapaaehtoista – voit vierailla tilassa myös ilman varausta ja rekisteröityä paikan päällä.

Turvallinen festivaalikokemus

Seuraa festivaalin yleisiä koronaturvallisuuteen liittyviä ohjeita. Kiitos!

Tausta

A Worn World ei varsinaisesti ole työpaja eikä performanssi. Se on itsenäinen, jatkuvasti elävä taideteos, joka käsittelee vaatteiden eloisaa luonnetta, ymmärtää vaatteiden aistimuksellista erityisyyttä, koettelee sukupuolirooleja, keräilee muistiassosiaatioita, tutkii vaatteidenvalmistuksen käytäntöjä ja kehittää tapoja, joilla vaatteet voivat kasvattaa kehollista kyvykkyyttämme. Tämä matkusteleva taideteos ammentaa voimansa tarinoista pelosta, häpeästä, nautinnosta, hyväksynnästä ja hyljeksinnästä, vaatteiden potentiaalista synnyttää ja symboloida kulttuurisia liikkeitä sekä henkilön läsnäolosta; siitä, kuinka muutokset läsnäolossa aiheutuvat ja miten nämä muutokset huomioidaan.

Projekti järjestetään osana Future DiverCities -projektia, jota osarahoittaa Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelma. Projektia tukevat myös Goethe-Institut Finnland ja Saksan ulkoministeriö

deufert&plischke (DE): A Worn World – Avoin ateljee

Saapumisohjeet

Esteetön sisäänpääsy ja esteetön WC.

deufert&plischke (DE): A Worn World – Avoin ateljee

deufert&plischke (DE)

Yli 18 vuotta toiminut taiteilijaduo deufert&plischke on perustunut ajatukseen, jonka mukaan koreografiat voivat rakentaa todellisuutta, eivät pelkästään heijastaa sitä. Tästä syystä yhteistyö ja osallistuminen ovat keskeisiä teemoja duon metodologialle, prosesseille ja esityksille: heidän moninaisissa töissään, olipa kyseessä sitten koreografinen konsertti, luento tai näyttely, kaikki nivoutuu yhteen taiteilijoiden ja yleisön yhteisissä käsissä esityshetkellä.

Teatteri sosiaalisena tilanteena – yleisistä harjoituksista esitykseen – on deufert&plischken koreografisen muodon ja taiteellisen ilmaisun ajava voima. He luovat työnsä kollektiivisesti. Kehon, äänen ja yhteisön välittömyyden tuella deufert&plischken teatteri punoo yhteen aistillisen ja älyllisen. Heidän esirippunsa avautuu valinnan ja sitoutumisen maisemaksi, jossa poliittinen liittyy luontevasti teatterin käytäntöön ja jossa taidetta puolustetaan välttämättömänä ylettömyytenä. Kyltymättömässä nälässään sosiaalisen koreografian rajojen koettelemiseksi deufert&plischke ovat viime aikoina kääntäneet katseitaan myös kirjeiden kirjoittamiseen, tavoittaakseen nostalgisen mediamuodon digitaalisena aikakautena ja saattaakseen perinteisesti kovin yksityisen toiminnan julkiseen muotoon.

Vuodesta 2016 tähän päivään duo on kehitellyt Tanzfonds Erben ja Goethe Institutin yhteistyössä tuottamaa Letter to Dance -projektia ”Just In Time” Berliinissä, Tel Avivissa, New Yorkissa, Los Angelesissa (2016 - 18) sekä Brysselissä, Reykjavikissa ja Singaporessa (2019). Kesällä 2019 heidän uusin koreografinen numeronsa ”Liebestod” sai ensi-iltansa Berliinin Tanz im August -festivaalilla. Vuonna 2020 he muuttivat Berliinistä Nordhein-Westfalenissa sijaitsevaan Schwelmiin. Vuonna 2020 heidän elokuvansa ”Ma” saa ensi-iltansa Hampurissa ja heidän uusi sosiaalinen performanssiprojektinsa ”A Worn World” ANTI Festivalilla Kuopiossa. deufert&plischke opettavat tanssia ja sosiaalista koreografiaa useissa kansainvälisissä taidekouluissa (mm. PARTS Brussels, HZT Berlin, Dasarts Amsterdam, DOCH Stockholm)