Cassils (CA/US)

Kanadalais-yhdysvaltalainen Cassils hyödyntää ruumistaan veistosmateriaalina, jolla hän rikkoo yhteiskunnan normeja. Hän käyttää ankaraa fyysistä harjoittelua ja kinesiologian sekä liikuntatieteiden tuntemustaan muokatakseen kehonsa odottamattomiin muotoihin.

Kieltämällä kaksijakoisuuden ja käsityksen, jonka mukaan ollakseen virallisesti transsukupuolinen ihmisen on joko käytävä leikkauksessa tai oltava hormonihoidossa, Cassils rikkoo rajoja esiintyen transsukupuolisena, mutta ei tyydy vain vaihtamaan sukupuolesta toiseen vaan pyrkii pikemminkin jatkuvaan muutokseen, jossa keskeistä on prosessi häilyvyyden, tempoilun ja kitkattomuuden tilassa.

Hän muokkaa voimakkaasti treenattuja vartaloita performatiivisiin ja formaalisiin tarkoituksiin sekä rakentaa hiestä, verestä ja jänteistä visuaalista kritiikkiä ja diskurssia fyysisistä ja sukupuoleen liittyvistä ideologioista ja historioista. Cassils hyödyntää käsitteellistämistä, feminismiä, vartalotaidetta, homoestetiikkaa ja Hollywoodia luodessaan visuaalista kieltä, joka on samaan aikaan sekä hätkähdyttävää että luonteikasta.

www.heathercassils.com

Kuva: The Powers That Be (210 Kilometers) – Pekka Mäkinen