Caroline Bergvall (NO/FR/UK): Flag Up

Jotkut taiteilijat uskovat että taiteen pitäisi LIPUTTAA tavaksi muodostunutta epäoikeudenmukaisuutta vastaan LIPUTTAA muutoksen ja erilaisuuden pelkoon kohdistuvaa moraalista lamaannusta vastaan. He riskeeraavat henkensä, sydämensä ja mielensä tämän vuoksi. Keitä he ovat? Kenet sinä valitsisit liputuspäivällä juhlittavaksi ANTI-festivaalin aikana?

FLAG UP on saanut inspiraationsa Suomen liputuspäivien traditiosta ja erityisesti 1800-luvun kirjailijasta, näytelmäkirjailijasta, aktivistista ja Kuopion asukkaasta Minna Canthista. Teos nostaa salkoon kolme uutta kirjailijana ja taiteilijana tunnetun Caroline Bergvallin luomaa lippua. Nämä kolme ainutlaatuista lippua juhlistavat kolmea enemmän tai vähemmän tunnettua taiteilija-aktivistia, joiden työ jatkaa Minnan ja hänen sukupolvensa esi-feministien aloittamia debatteja. Yksi lipuista kunnioittaa tämän päivän Kuopiossa asuvaa taiteilija-aktivistia, joka valitaan kansan äänestämänä. Valinta on sinun, äänestä jo tänään!

Jokainen lippu nostetaan salkoon Caroline Bergvallin 10 minuuttia kestävän esityksen saattelemana syksyn ANTI-festivaalilla. Bergvall on toteuttanut liput yhteistyössä Hormazd Narielwallan kanssa.

Caroline Bergvall (NO/FR/UK)

Caroline Bergvall on Lontoossa asuva norjalais-ranskalainen kirjailija ja taiteilija, joka työskentelee eri taidemuotojen, viestimien ja kielten välimaastossa. Hänen uusimpia teoksiaan on ollut esillä Tate Modernissa, Lontoossa ja MOMA:ssa, New Yorkissa. Hän on myös julkaissut useita kirjoja.

Ymmärrän kielen hyvin fyysisenä, voimakkaana, mutta silti mahdollisesti koomisena elementtinä, joka muovaa ja johdattaa sekä puhujaa että kuulijaa, sekä kirjoittajaa että lukijaa. Työni käsittelee esimerkiksi uuden kirjoittamisen tapoja, nykyaikaista kansalaisuutta, murteilla ja aksenteilla puhumista sekä ruumiin kieltä erilaisten tapojen ja käytäntöjen kautta. Työlläni otan kantaa näihin teemoihin järjestämällä tilanteita, joissa ihmisten sallitaan tutkia omaa suhtautumistaan kieleen, kirjoittamiseen sekä yhteisöön. ”

Kuka ansaitsisi liputuspäivän ANTI-festivaalilla 2010? Sinä päätät!

Minna Canth sanoi EI. EI naiset kotiin eristävälle ja lukutaidottomalle sosiaaliselle vankeudelle irti yhteiskunnallisesta aktiviisuudesta poliittisen ja älymystön pilkkana ilman ihmisarvoa ja itsenäisyyttä.

Minna Canth sanoi KYLLÄ. KYLLÄ jokaisen koulutukselle, KYLLÄ naisten ammatilliselle ja henkilökohtaiselle itsenäisyydelle, KYLLÄ taloudelliselle riippumattomuudelle, liikkumisen vapaudelle ja vapaudelle rakastaa. KYLLÄ sille että naisten arvon muuttaminen takoittaa koko yhteiskunnan muuttamista syvällisesti ja radikaalisti.

Kaikkea tätä ei ole vielä saavutettu. Syvät kuilut ja eriarvoisuudet eivät hellitä, vääryydet ja arkipäiväiset vihamielisyydeen nostavat päätään. Toiset kysymykset, toiset kehot, toiset sukupuolet, toiset historiat ovat tulessa. Lisää asioita ja eri asioita pitää ilmaista.

Jotkut taiteilijat sanovat niitä TÄNÄÄN. Taiteilijat, joiden taiteeseen sisältyy ajatus että taiteen pitäisi HERÄTTÄÄ, että sen pitäisi AVATA mielemme ja aistimme sille mitä TÄNÄÄN pidetään loitolla mahdottomana kuvitella maastakarkotettuna pilkkana. Jotkut taiteilijat uskovat että taiteen pitäisi LIPUTTAA tavaksi muodostunutta epäoikeudenmukaisuutta vastaan LIPUTTAA muutoksen ja erilaisuuden pelkoon kohdistuvaa moraalista lamaannusta vastaan. He riskeeraavat henkensä, sydämensä ja mielensä tämän vuoksi.

Keitä he ovat? Kenet sinä valitsisit liputuspäivällä juhlittavaksi ANTI-festivaalin aikana?

Caroline Bergvall on Lontoossa asuva norjalais-ranskalainen taiteilija. Suomen liputuspäivien traditiosta inspiroituneen hän nostaa salkoon kolme lippua Minna Canthin kadulla hotelli Puijonsarvessa edessä. Yksi lipuista kunnioittaa tämän päivän taiteilija-aktivistia. Voit nyt äänestää liputuspäivän saajaa, joka valitaan yleisöäänestyksen perusteella. Minna Canthin hengessä ehdokkaalla tulisi olla yhteys Kuopioon: ehkä taiteilija-aktivisti työskentelee Kuopiossa tai asuu lähiseudulla, mutta hänen hänen työnsä näkyy kansallisesti. Ehdokkaan tulisi työskennellä kielen parissa, joko suoraan tai välillisesti. Lisäksi hänen tulisi käsitellä henkilökohtaiseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen tai poliittiseen vapauteen liittyviä teemoja. Minkä tahansa alan taiteilija-aktivisti voi tulla kysymykseen.

Kirjoita alla olevaan tekstikenttään ehdokkaasi nimi ja lyhyt perustelu miksi mielestäsi tämä henkilö ansaitsee liputuspäivän. Voit ehdottaa liputuspäivän saajaa aina 15.8.2010 asti.

www.carolinebergvall.com