Aleksandra Jakubczak (PL): Herbarium

Aleksandra Jakubczakin (PL) ja työryhmän Herbarium on moniaistillinen esitys, jossa opimme katsomaan ihmiskeskeisen maailmankuvamme ohi ja antautumaan hengelliseen yhteyteen kasvien kanssa.

Vuosisatojen ajan kasveja on säilötty prässäämällä ja kuivaamalla. Kasvion eli herbaarion kokoaminen on ikivanha perinne: kasvit ovat organismeja, joilta ihmisillä on paljon opittavaa. Kasvit toisaalta laajentavat ymmärrystämme, parantavat ja ravitsevat meitä, mutta voivat myös vahingoittaa ja myrkyttää.

Muistamme ehkä vielä ikivanhan henkisen suhteemme kasveihin, johon koko olemassaolomme maailmassa perustuu. Haluamme oppia kasveilta kaikilla aisteillamme ja hakea kasveilta inspiraatiota omaan toimintaamme.

Herbarium on kokemus kaikille aisteille. Se on performatiivinen tila, jonka tarkoituksena on tutkiskella haju-, kuulo- ja tuntoaistia. Se on matka sisimpään. Se vie meidät ikimetsän syleilyyn tajuamaan, ettemme sittenkään ole kaiken keskipiste. Matkan varrella havainnoimme kasvien vaikeasti määriteltävää elämää, niiden epävarmuutta, haurautta ja uskomatonta selviytymiskykyä – ja ennen kaikkea kasvien meille tuottamaa yksilöllistä nautintoa.

Seuraa aina nenääsi. Herbarium odottaa sinua.

Tekijät:
Konsepti ja ohjaus: Aleksandra Jakubczak
Teksti ja dramaturgia: Zuzanna Bojda
Tuoksut ja tila: Przemek Branas
Musiikki: Bartosz Dziadosz (Pleq)
Valaistus: Wojciech Sobolewski
Tuottaja: Hanna Behr