Curatorial statement 2021
Ensimmäisistä ANTI-festivaaleista on 2000-luvun alussa otettuja valokuvia. Kuvissa lapset nauttivat esityksistä, joita aikuiset pitäisivät (ja pitivätkin) hämmentävinä. Nyt nuo lapset ovat jo itsekin aikuisia, ja heidät voi huomata viime vuosien festivaaleilla otetuista kuvista seisomassa yleisön takaosassa. Jotkut ovat olleet mukanamme lähes joka vuosi, toiset vain käväisevät, mutta joka tapauksessa näiden kävijöiden läsnäolo on erinomainen muistutus – jos siis sellaista kaipaamme – että ensimmäisestä kokoontumisestamme vuonna 2002 on jo kauan.
ANTI-festivaalin saavuttaessa 20 vuoden merkkipaalun muistelemme toimintaamme ja viimeiselle 20 vuodelle mahtuneita satoja eri tapahtumia sekä myöhään venyneitä ja melko hulvattomia öitä. Ehkä kaikkein suurin saavutuksemme on kuitenkin se, että festivaali järjestetään edelleen, sillä voi yhä vierailla, se tuo yhä ihmisiä yhteen. Tämä pitää erityisesti paikkansa, kun pohdimme lähiaikojen tapahtumia ja tämänhetkistä tilannetta — kahtakymmentä vuotta ja kahtakymmentä festivaalia, joihin kuului myös globaalin pandemian vuosi 2020 sekä kuluva vuosi, 2021, kun osa maailmasta, joskaan ei missään nimessä koko maailma, on siirtymässä uuteen normaaliin.
Kuten aina, haluamme kiittää festivaalitiimiämme, rahoittajiamme, tukijoitamme, ystäviämme, vapaaehtoisia, kaikenikäisiä yleisöjämme ja Kuopioon upeaa taidettaan tuovia taiteilijoita – on teidän ansiotanne, että festivaali järjestetään taas. Festivaali voi tapahtua vain, jos kukin luetelluista ryhmistä tuo oman panoksensa toimintaan – ainakin jokaisen listalla mainitun on pidettävä festivaalia hyvänä ideana. Tämä vaatii sopimista ja yhteistyötä sekä ryhmän, yhteisön, vaikkakin väliaikaisen, ja välittäviä ihmisiä – sellaisia niin kuin sinä. Ihmisten kokoontuminen eri puolilta kaupunkia, maailmaa ja elämää luomaan uutta toimintaa kuulostaa jo itsessään ANTI-festivaalin projektilta. Saavuttaessamme tämän merkkipaalun ja toivottaessamme festivaalille iloista 20-vuotissyntymäpäivää, emme juhlista itseämme vaan kaikkia niitä, jotka ovat vuosien saatossa kokoontuneet festivaalille ja tekevät niin edelleen. On heidän ansiotaan, että festivaali on olemassa.
Katsoessamme ensimmäiseltä festivaalilta vuonna 2002 otettuja kuvia ei ole vaikeaa tunnistaa niistä ANTI:n nykyisen kuraattoritiimin nuorempia versioita. Yksi seuraa viereltä, kun toinen esiintyy. Johanna on johtanut tiimiä kaikki nämä vuodet, ja Gregg liittyi joukkoon vuonna 2007. Festivaalin 20. vuosi tuo mukanaan muutoksen, sillä Gregg jättää tehtävänsä festivaalin toisena taiteellisena johtajana. Samalla festivaalin kuratointimallia muutetaan dialogisempaan suuntaan, ja mukaan kutsutaan moninainen vierailevien ja avustavien kuraattorien ryhmä. Gregg on jatkossakin festivaalin läheinen kumppani ja odottaa festivaalin kehittymistä seuraavien 20 vuoden aikana yhtä suurella innolla kuin aina ennenkin.
Nuoret festivaalivieraat ovat siis kasvaneet aikuisiksi, mutta voidaanko samaa sanoa ANTI-festivaalista itsestään? No, jotkut 20-vuotiaathan ovat jo viisaita ja maailmaa nähneitä, ajattelevia ja huomaavaisia, jotkut jopa hätkähdyttävän älykkäitä, kohteliaita, huoliteltuja ja koulutettuja. Ja toiset eivät. Toiset ovat edelleen – ja tulevat aina olemaan – kapinallisia, eivät mahdu muottiin, eivät ole koskaan lukeneet yhtä ainutta kirjaa loppuun asti, pärjäävät oman nokkeluutensa ansiosta; toiset ovat intuitiivisia, impulsiivisia, tai epäsiistejä, tai sellaisia, joita ei parane viedä kotiin näytille. ANTI-festivaali kuuluu tietysti molempiin leireihin, ja tuona yhtenä syyskuisena viikkona voimme olla kaikkia näitä asioita yhtä aikaa. Se on lahjamme, yhteisöllinen lahjamme, jonka ansiosta saamme olla juuri sellaisia, kuin haluamme olla. Tämä idea on ANTI-festivaalin ytimessä: ajatus kaikille avoimista, maksuttomista ja ympäri kaupunkia järjestettävistä tapahtumista asettaa festivaalille sisäiset raamit, tarkoittaahan sen suomenkielinen nimikin ”lahjaa”.
Kaksi vuosikymmentä kattavaa toimintaamme on siis mitä sopivinta juhlia pohtimalla festivaalin perusperiaatetta – antamista ja antamiseen osallistumista. Taiteilijat antavat meille työnsä ja me annamme heille huomiomme, vaikkei yksi olekaan välttämättä suora vastaus toiseen. Työssämme festivaalin parissa palaamme usein puhtaan lahjan ajatuksen äärelle – pyyteettömään toimintaan, jolle ei odoteta vastinetta, jota ei ehkä edes ole osattu odottaa; sen vastineeksi ei odoteta mitään, sen arvoa ei määritä mahdollinen vastapalvelus. Sen sijaan se rikkoo totutut vaihtamisen mallit, horjuttaa vallitsevaa tilannetta, ja luo uudenlaista kohtaamista. Se on ANTI-festivaalin lupaus lähestyessämme festivaalin uusinta versiota tämänhetkisessä, mitä ainutlaatuisimmassa tilanteessa: että jotakin uutta saattaa tapahtua meidän kaikkien välillä ja ansiosta. Se on lahja, jonka annamme toisillemme.
Olemme erityisen ylpeitä festivaalin 20-vuotisjuhlavuoden ohjelmasta, eikä vähiten sen vuoksi, että tämä on jo toinen kerta, kun olemme onnistuneet järjestämään festivaalin, jota pandemia ei nujerra, jolle osallistuminen on turvallista niin kävijöille kuin työntekijöillekin, ja jonka ohjelmisto koostuu mahtavan kansainvälisen taiteilijakaartin merkittävistä teoksista. Festivaaliohjelmaan kuuluu Shortlist LIVE! -tapahtumakokonaisuuden järjestäminen kolmatta kertaa. Tapahtuman yleisö pääsee seuraamaan raadin kanssa 2021 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon saajaksi ehdolla olevien taiteilijoiden teoksia. Festivaalin päätösjuhla alkaa palkinnon voittajan julkistamisella. Jos et ole vielä päässyt kokemaan jännittävää ANTI Prize Party -tapahtumaa, tänä vuonna on siihen juuri oikea aika – lupaamme, ettet tule pettymään.
Viime vuoden festivaalille Kuopioon kokoontuminen oli erityisen merkityksellistä. Uskomme, että näin on tänäkin vuonna. Jälleen läsnä on kollektiivinen ajatus siitä, miten hyvää yhdessä oleminen meille tekee, halu toteuttaa festivaali tilanteesta huolimatta sekä aito välittäminen siitä ja toisistamme. Eläköön siis menneille sekä tuleville kahdellekymmenelle vuodelle! Iloitaan yhdessä tästä syntymäpäivästä!
Johanna Tuukkanen & Gregg Whelan
Taiteelliset johtajat