ANTI esittelee 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ikimuistoisimpia kuvia festivaalilta
Tiedote 28.4.2021
ANTIVERSARY 20 on valokuvaaja Pekka Mäkisen ja videokuvaaja Kim Saarisen kaksiosainen näyttely Kantissa, Kuopion museon aulassa, ja verkossa.
ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 20. kerran Kuopiossa 14.-19.9.2021. Pekka Mäkisen ja Kim Saarisen näyttely juhlistaa festivaalin 20-vuotista menestystarinaa ja roolia live art -taiteen sekä kuopiolaisen kaupunkikulttuurin kehittäjänä.
Mäkisen kuvat ja Saarisen videot eivät kerro ainoastaan yhden festivaalin historiaa, vaan tarjoavat myös katsauksen pohjoissavolaiseen, suomalaiseen ja ulkomaiseen live art -taiteeseen ja julkiseen taiteeseen sekä niiden kehitykseen. Näyttely tuo esiin monitaustaisia ja monialaisia taiteilijoita, jotka ovat työskennelleet festivaalilla 20 vuoden aikana. Lisäksi se on mielenkiintoinen katsaus Kuopion historiaan: kaupunkikuvan muutokseen ja asukkaiden monimuotoistumiseen.
Ohjelmistossa myös
Festivaaliohjelmistomme täydentyy kevään aikana. Ohjelmistoon on jo kiinnitetty muun muassa kotimaisia, mahdottoman hienoja ja spektaakkelimaisia projekteja, jotka esittelemme alla!
Veera Launonen & Ilkka Kivelä (FI): Keräilijät
Keräilijät – The Collectors on eri puolille Kuopion kaupunkitilaa levittyvä videoteosten sarja, joka käsittelee kaupungin tiloihin ja ulkoalueisiin liittyviä muistoja, tunteita ja tulevaisuuden haaveita.
Keräilijät pohtii sitä, kuinka oman elinympäristön ja kotikaupungin voi kohdata uusin silmin. Teosprosessin lähtökohtana on ollut paikallinen toimiminen ja mahdollisimman vähän kuluttava, ekologinen ajattelu. Veera Launonen ja Ilkka Kivelä näkevät paikalliset materiaalit ja maaperän lahjana heille taiteilijoina ja kaupunkilaisina.
Teokseen voi törmätä julkisten tilojen mainosnäytöillä: Kuopion keskustassa, ostoskeskuksissa, oppilaitoksissa ja torin festivaalikontissa.
Todellisuuden tutkimuskeskus, Emelie Zilliacus & Martin Paul (FI): Exhibit
Tulisitko esitykseen, josta et tiedä mitään?
Tämä on mahdoton esitys: kukaan ei tiedä, mitä siinä tapahtuu. Taiteilijat Emelie Zilliacus ja Martin Paul luovat esityksen Todellisuuden tutkimuskeskuksen ja ANTI-festivaalin ohjelmistoon, mutta eivät paljasta sen sisältöä edes tilaajille.
Tekijät ovat pohtineet, että taiteen rahoitusmekanismeilla on luovaan työhön negatiivinen vaikutus. Taiteilijoiden täytyy perustella työtään rahoitushakemuksissa, raporteissa ja markkinoinnissa. Zilliacus ja Paul kokevat, että prosessi syö tekemisen luovuutta. Taiteilijoilta vaaditaan vastauksia ennen kuin he ovat ehtineet tutkia kysymyksiä.
Häiriköt-päämaja (FI): Spektaakkeliakatemia
Kantti, kirjaston näyttelytila | Maaherrankatu 12
Elämme spektaakkelin yhteiskunnassa, jossa kiiltävä julkisivu on usein sisältöä tärkeämpää. Yksi spektaakkelin ilmenemismuoto ovat mainokset. Ne ohjaavat käytöstämme ja vaikuttavat siihen miten elämme elämiämme. Mainokset synnyttävät haluja ja näihin haluihin pyrimme vastaamaan ostamalla tuotteita.
Me emme kuitenkaan ole kulutustottumustemme summa ja meidän tulisi tarkastella ostopäätöksiämme ja niihin vaikuttavaa viestintää kriittisesti.
LUE LISÄÄ
Spektaakkeliakatemia-työpajat oppilasryhmille
Tiistai 14.9. 8.00-15.00
Perjantai 17.9. 8.00-15.00
Kantti, kirjaston näyttelytila | Maaherrankatu 12
Spektaakkeliakatemiassa yhdistyy taidenäyttely ja opetus. Projekti sitoo vastamainosten avulla taiteen, aktivismin ja opetuksen toisiinsa saumattomaksi kokonaisuudeksi.
Työpajoissa opetamme mainoslukutaitoa, käsittelemme mainoksissa vaiettuja asioita ja nivomme yhteen mainosten ja runouden kielet.
Oppilasryhmät voivat ehdottaa heille sopivaa työpaja-aikaa (90 min.) tiistaille 14.9. tai perjantaille 17.9: Elisa Itkonen, elisa@antifestival.com / 050 305 2005!
ANTIa Kantissa
ANTI-festivaali valtaa Kantin – tiedon ja tarinoiden korttelin maksuttomia tiloja. Kantissa toteutetaan 14.-19.9.2021 muun muassa ANTIVERSARY 20 – ja Spektaakkeliakatemia-näyttelyt. Lisäksi festivaalin infopiste tulee sijaitsemaan Kantissa.