Vuoden 2024 ANTI etsii yhteyksiä
ANTI-festivaalin ohjelmisto tutkii erilaisia yhteen tulemisen ja yhteydenpidon tapoja ja yhteenkuulumisen ja ulkopuolisuuden näkökulmia.
–Festivaalilla nähdään muun muassa teoksia, jotka ehdottavat yhteydenpitoa maan ja muiden ei-inhimillisten asioiden kanssa. Osa teoksistamme avaa myös kysymyksiä kotimaan merkitykseen ja menettämiseen liittyen alkuperäiskansojen ja sotatilasta kärsivien kansojen näkökulmista, festivaalin johtava kuraattori Elisa Itkonen kertoo festivaaliohjelmiston teemoista.
ANTI-festivaalin ohjelmisto rakentuu tänäkin vuonna ajankohtaisten yhteiskunnallisten ja ympäristöön kytkeytyvien kysymysten ympärille. Viime vuonna festivaali palkittiin taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnolla.
Festivaalilla luodaan myös antirasistisia queer-tiloja, joissa osallistujat pääsevät muun muassa lepäämään, unelmoimaan ja keskustelemaan.
–Taidetapahtuman järjestäjänä pohdimme paljon tilan ottamiseen ja tilan antamiseen liittyviä monimutkaisia kysymyksiä. Otamme festivaalina tilaa Kuopiossa antaaksemme tilaa täällä aliedustetuille äänille, Itkonen jatkaa.
Ohjelmistossa luvassa
Viime vuonna ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittanut argentiinalainen Tiziano Cruz tuo uuden teoksensa Wayqeycuna Kuopioon. Henkilökohtaisista arkistoista ammentava teos kutsuu pohtimaan, miten rodullistamiseen perustuvat hierarkiat ja vallan rakenteet toimivat maailmassa, jossa uusliberalismi väkivaltaisesti tuhoaa elintärkeitä jälkiä kulttuureista ja yhteisöistä. Teokseen liittyy kaikenikäisille soveltuva Bread for the World -työpaja, jossa leivotaan leipää ja tutkitaan häilyviä rajoja yhteisön, taiteen ja yhteistyön välillä.
Palestiinalaistaustaisen Basel Zaraan Dear Laila on interaktiivinen installaatio yhdelle osallistujalle kerrallaan. Teos sai alkunsa, kun taiteilijan tytär alkoi viisivuotiaana kysellä isänsä lapsuudenkodista. Koska Basel ei voinut viedä tytärtään lapsuudenkotiinsa, hän päätti yrittää tuoda sen tyttärensä luo rakentamalla pienoismallin kodista, joka sijaitsi Yarmoukin pakolaisleirillä Damaskoksessa. Kuopiossa teoksen voi kokea englannin ja arabian kielillä. Evening for Palestine -tapahtumassa Dear Lailan näkökulmaa laajennetaan ja kuullaan tietoa alueen historiasta sekä keskustellaan sen ajankohtaisesta tilanteesta.
Festivaalia edeltävällä viikolla Kuopiossa järjestetään kahden viikon mittainen taiteilijalaboratorio, jonka osallistujat ovat ukrainalaisia esittävän taiteen ammattilaisia. Laboratorion päätteeksi osallistujat jakavat työskentelynsä tuloksia Evening for Ukraine -nimisessä tapahtumassa festivaalin avajaisiltana. Laboratorioprojekti toteutetaan yhteistyössä ukrainalaisen Jam Factory Art Centerin kanssa.
Maija Hirvasen ja työryhmän Hum -teos luo suhteen maahan ja maaperään koreografisen esitystapahtuman kautta. Teos herättelee kysymyksiä ja kokemuksia ihmisenä olemisesta tässä ajassa ja myös syväajan mittakaavassa. Kahdesta rinnakkaisesta mutta toisistaan riippumattomasta osasta koostuva koreografia sijoittuu Itkonniemeen metsikköön ja tanssisaliin.
Emma Fältin, Roberto Fuscon ja Andrea Manciantin Wear and Tear on kosketusta salliva installaatio, joka kutsuu osallistujat pohtimaan omaa suhdettaan menneisyyteen, muistoihin, kuolemaan ja rappeutumiseen intiimien ja katoavaisten arkistojen kautta. Fältin ja Sonja Jokiniemen yhteistyöstä alkunsa saanut teos pohjautuu työpajoihin, joita on pidetty Helsingissä, ja joita järjestetään vielä kesän aikana Kuopiossa ja Hangossa osana kolmen kotimaisen taidefestivaalin Kulkue-hanketta.
m2f2m-kollektiivi, jonka muodostavat Frank Stankiewicz, Miranda Kastemaa ja Mira Eskelinen, rakentavat Kuopioon trans-unelmille omistetun tilan, joka tarjoaa paikkoja levolle ja kuuntelemiselle, ilman kiirettä siirtyä seuraavaan paikkaan. Henkilökohtaisista ja transyhteisön arkistoista ammentava Hibernation kysyy ja tekee tilaa sille, mistä transihmiset uneksivat.
Urgent – residenssi taideteoksille on esitys, jossa taiteilija L. Puska pitää huolta toisten taiteilijoiden teoksista. Kuopiossa Puska esiintyy eri puolilla kaupunkia Eva Spierenburgin blob-nimisen teoksen kanssa ja tarjoaa ohikulkijoille mahdollisuuden vuorovaikutukseen parivaljakon kanssa.
Signe Becker luo Kuopioon Soft Spots -teosten sarjan, jossa käsinmaalatut ympäri Kuopiota sijoitellut tekstiilit kutsuvat ohikulkijoita pysähtymään hetkeksi, istahtamaan alas ja lepuuttamaan jalkojaan, rauhoittamaan mieltään, pehmentämään aistinsa ja katselemaan ympärilleen. Soft Spots on ANTI-festivaalin Kuopioon tilaama teos, jonka visuaalinen maailma on saanut vaikutteita kuvista, jotka piirtyvät verkkokalvoille kun suljemme silmämme ja sulkeudumme ympäröivältä maailmalta.
Ohjelmisto täydentyy
Festivaaliohjelmisto täydentyy kesän aikana muun muassa Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden osallistavilla, julkisiin tiloihin tehdyillä teoksilla, taiteilijatapaamisilla sekä muulla keskusteluohjelmalla. ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinto jaetaan jälleen seuraavan kerran vuonna 2025.
Festivaalin päiväkohtainen aikataulu ja paikkavarausjärjestelmä julkaistaan elokuussa.