Taike palkitsi ANTI-festivaalin taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnolla

Valtion taidetoimikunnat myöntävät vuosittain valtionpalkintoja ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille.

Taiteen edistämiskeskus myönsi järjestyksessään toisen taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnon ANTI – Contemporary Art Festivalille. Palkinnon arvo on 50 000 euroa.

Me ANTI-festivaalin työntekijät näemme taiteen itseisarvona, haluamme tehdä taidetapahtumaa taiteen vuoksi. Toivomme, että taide ei typistyisi vain kannanoton välineeksi. Mutta kun minulle tarjottiin mahdollisuutta käyttää puhetilaa tässä tilaisuudessa, päässäni pyöri vain kaksi sanaa: ”tulitauko nyt”. Vaadimme Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä tulitauon saavuttamiseksi Gazassa, humanitaaristen käytävien avaamiseksi alueelle ja panttivankien vapauttamiseksi, ANTI-festivaalin toiminnanjohtaja – johtava kuraattori Elisa Itkonen aloitti tilaisuudessa pitämänsä puheen. Lue koko puhe täällä.

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi. ANTI-festivaalin toiminnan alussa vuonna 2006 taiteellinen johto, Johanna Tuukkanen ja Erkki Soininen, palkittiin taiteen valtionpalkinnolla.

Taike perustelee valintaansa:

ANTI-festivaali on Kuopiossa vuodesta 2002 järjestetty esitystaiteeseen keskittyvä, monitaiteellinen festivaali, joka on juurruttanut taiteellisesti kunnianhimoisen festivaalin yhteisöönsä poikkeuksellisen hyvin. ANTI-festivaali on osoittanut, miten taiteella pystyy puhuttelemaan haastavia ja monimutkaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja tekemään niitä taiteen keinoin näkyväksi suurille yleisöille.

Taiteellisesti täysin omassa kehyksessään toimiva ANTI-festivaali vaikuttaa sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Kansainvälisesti profiloitunut paikkasidonnaisen nykytaiteen festivaali tuottaa Pohjois-Savon sydämeen korkeatasoisia taideteoksia kaikkien kaupunkilaisten ulottuville.

Laajasti kaupunkikeskustassa näkyvä tapahtuma on todiste siitä, miten live art -teosten kuratoidut kokonaisuudet pystyvät ravisuttamaan maailman ymmärtämistä ja jättämään pysyviä jälkiä tapaamme toimia yhdessä ihmisinä ja osana planetaarista kokonaisuutta.

Artikkelikuva:
Kuva Latai Taumoepeaun teoksesta Ocean Island Mine. Kuva: Akseli Muraja, ANTI Festival 2022.