Wayqeycuna


10.9. – 15.9.


Missä

TBC.


Vuonna 2023 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittanut Tiziano Cruz tuo uuden esityksensä Kuopioon tulevana syksynä. Teos koostuu monologiesityksestä ja työpajasta.

Kuten Andeilta kotoisin olevat naiset solmivat muistojaan quipu-tekstiileihinsä, argentiinalainen taiteilija Tiziano Cruz kulkee polkua takaisin kohti lapsuuttaan voidakseen tuntea olevansa jälleen osa yhteisöään.

Henkilökohtaisesta historiasta ja arkistoista ammentava teos kutsuu pohtimaan, miten rodullistamiseen perustuvat hierarkiat ja vallan rakenteet toimivat maailmassa, jossa uusliberalismi väkivaltaisesti tuhoaa elintärkeitä jälkiä kulttuureista ja yhteisöistä.

Wayqeycuna on Tiziano Cruzin ”Tres Maneras de Cantarle a una Montaña” -trilogian päätösteos, jossa hän runollisten eleiden avulla ilmaisee muistojaan lapsuudestaan Pohjois-Argentiinassa taidemarkkinoita ja luokkaetuoikeutta koskevien poliittisten manifestiensa kautta.

Tiziano Cruz on vuoden 2023 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja.

'Wayqeycuna'
'Sisarukset' (ketšuankielinen sana)
Quipu
Quipu-tekstiilit ovat paksusta narusta ja solmuista tehtyjä tekstiiliesineitä.
'Tres Maneras de Cantarle a una Montaña'
'Kolme tapaa laulaa vuorelle'

Työpaja: Bread for the World

Bread for the World -työpajan tarkoituksena on yhdistää taidetta, alueellisuutta ja yhteisöä. Työpajassa tehdään tilaa ruoanlaittoon liittyvien käytänteiden tutkimiselle. Työpajassa pohditaan, kuinka yhdessä leivotut leivät edustavat ikään kuin kuolleita – niitä meistä, jotka ovat jo jättäneet tämän maallisen vaelluksen ja asuvat nyt esi-isien ulottuvuudessa. Työpajassa tehdään yhteistyötä ja pyritään häivyttämään taiteen ja yhteisön välisiä rajoja. Työpaja soveltuu kaikenikäisille osallistujille.

Artikkelikuva:
Tiziano Cruz: Wayqeycuna. Kuvaaja: Matias Gutierrez.