ANTI kiittää kuluneesta vuodesta!

Kiitämme kaikkia, joiden kanssa meillä oli ilo kohdata tänä vuonna. Toivotamme levollista lomaa ja valoisaa vuodenvaihdetta!

ANTI-festivaalille vuosi 2022 oli muutosten aikaa. Uusissa rooleissa ja uudella tiimillä kehitimme tavoitteellisesti omaa toimintaamme ja toteutimme syyskuussa järjestetyn festivaalin lisäksi ympärivuotista toimintaa muun muassa yli 60-vuotiaille suunnattujen taidetyöpajojen muodossa.

Tammikuussa aloitimme toimintamme Jaettu tulevaisuus -työpajoilla, jotka ovat osa valtakunnallista IKO I – Kulttuurihyvinvointia ikäihmisille -hanketta. Yli 60-vuotiaille kuopiolaisille suunnattuja liikettä, ääntä ja kuvaa yhdistäviä taidetyöpajoja järjestettiin viikoittain tammikuusta kesäkuulle ja elokuusta joulukuulle. Saimme vastikään varmistuksen pajojen jatkumisesta myös ensi vuonna – hienoa!

Helmikuussa hankekoordinaattori Sanna Ritvanen aloitti kolmen festivaalin yhteistyöhankkeen koordinaattorina ja liittyi ANTI-tiimiin. ANTI-festivaalin, Baltic Circlen ja Hangö Teaterträffin monivuotinen Kulkue-hanke haki helmi-maaliskuussa avoimen haun kautta teosehdotuksia, ja valinnat tehtiin yhteistyössä kolmen festivaalin taiteellisten johtajien kesken.

Maaliskuussa Alli Mattila aloitti ANTI-tiimissä viestintäkoordinaattorina ja Festivals’ Path -hankkeen koordinaattorina. Vuonna 2021 alkanut Festivals’ Path -hanke toteutetaan yhteistyössä latvialaisen Homo Novus -festivaalin kanssa, ja sen tavoitteina on kehittää ekologisesti kestävämpiä tapoja edistää kansainvälisiä taidetuotantoja ja kulttuurimatkailua.

Huhtikuussa ANTI-festivaali sai uuden johtajan! Aiemmin festivaalilla ANTI-päällikön roolissa toiminut Elisa Itkonen nimitettiin festivaalin uudeksi toiminnanjohtajaksi ja johtavaksi kuraattoriksi. Samalla aiemmin festivaalin tuottajana työskennellyt Suvi Koivisto vakinaistettiin tuotantopäälliköksi. Haimme myös joukkomme vahvistukseksi määräaikaiseen työsuhteeseen tuottajaa ja tuotantoharjoittelijaa, ja etsimme uutta valokuvaajaa festivaalin dokumentointitiimiin. Löysimme tuottajaksi Kerttu Matinpuron, tuotantoharjoittelijaksi Milja Silvanin ja valokuvaajaksi kuopiolaisen valokuvaajayrittäjä Akseli Murajan!

Toukokuussa syksyn festivaalin tuotanto oli jo kovassa vauhdissa ja teimme ensimmäiset ohjelmistojulkistukset.

Kesäkuussa yli 60-vuotiaille suunnatut Jaettu tulevaisuus -taidetyöpajat jäivät kesätauolle, ja ovet avattiin viimeisillä työpajakerroilla myös yleisölle. Työpajan osallistujat esiintyivät myös Kuopion SoiJaTanssit -tapahtumassa.

Heinä-elokuussa viimeistelimme ANTI-festivaalin verkkosivu-uudistuksen, jonka tavoitteena oli kehittää sivuston saavutettavuutta ja selkeyttä.

Syyskuussa järjestyksessään 21. ANTI-festivaali järjestettiin. Festivaalin ohjelma keräsi jälleen suuren yleisön paikkasidonnaisen nykytaiteen äärelle. Tavoitimme yli 25 000 katsojaa, kun mukaan lasketaan julkisten tilojen ohjelmisto. Esitysten, työpajojen ja muiden tapahtumien osallistujia laskettiin tapahtumapaikoilla yhteensä noin 12 000. Osallistujia ja kävijöitä festivaalille tuli ympäri Suomea ja myös kansainväliset kulttuurialojen ammattilaiset löysivät tiensä jälleen ANTI-festivaalille ja Kuopioon. Erityisesti yleisön omaa osallistumista mahdollistaneet teokset keräsivät tänä vuonna paljon kävijöitä julkisissa tiloissa.

Lokakuussa vierailimme Firenzessä, jossa käynnistettiin yhteistyö uuden Luova Eurooppa -ohjelman rahoittaman yhteistyöhankkeen tiimoilta. Future DiverCities 2 -hankkeessa tutkitaan kaupunkien tyhjillään olevien tilojen käyttömahdollisuuksia ja innostetaan kaupunkilaisia asuinalueensa kaupunkikulttuurin kehittämiseen.

Marraskuussa tulevan vuoden festivaalin suunnittelu otti askeleita eteenpäin. Käynnistimme myös tuotantopäällikön vanhempainvapaan sijaisen ja tuottajan rekrytointiprosessit.

Koko vuoden ajan työskentelimme ANTI Festival International Prize for Live Art -palkintoprosessin parissa. Toimimme aktiivisesti myös kansainvälisessä Luova Eurooppa -ohjelman tukemassa Face to Faith -yhteistyöhankkeessa ja tuotimme osana hanketta Kaino Wennerstandin uuden teoksen Fixit.

Toimintamme oli taloudellisesti vakaata monivuotisten yhteistyösopimusten myötä: ANTI-festivaalilla on monivuotinen kumppanuussopimus Kuopion kaupungin kanssa 2020–2022, ja vuonna 2022 neuvottelimme ja allekirjoitimme kaupungin kanssa uuden sopimuksen vuosille 2023–2025. Pyrimme jatkuvasti myös luomaan uusia paikallisia, valtakunnallisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppanuuksia, hankkeita sekä verkostoja.

ANTI-festivaali kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja rahoittajia kuluneesta vuodesta!

Artikkelikuva:
Kuva: Akseli Muraja