Vuoden 2022 ohjelmistoa julkaistu
ANTI – Contemporary Art Festival on Kuopiossa vuosittain järjestettävä kansainvälinen nykytaiteen festivaali, joka keskittyy paikka- ja aikasidonnaiseen taiteeseen. ANTI-festivaali järjestetään seuraavan kerran 13.–18.9.2022.
– ANTI-festivaalilla eletään nyt muutosten vuotta. Siinä missä festivaali itsekin etsii omaa uutta uomaansa – joskin aina uomista villisti rönsyillen – myös tämän vuoden festivaaliteoksissa ollaan matkalla. Useissa teoksissa tutkitaan myös yhteyksiä eri aikakausien välillä ja etsitään kollektiivisten rituaalien kautta asioita, joihin on vielä mahdollista – tai aivan mahdotonta – uskoa ja sitoutua kriisien varjostamassa maailmassa, festivaalin johtava kuraattori Elisa Itkonen kertoo.
Ohjelmisto koostuu kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden ajankohtaisista teoksista, joita yleisö pääsee kokemaan maksutta ympäri Kuopion kaupunkia. Festivaaliviikko huipentuu jälleen ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon jakamiseen. Festivaalilla pääsemme kokemaan myös viime vuosien palkinnon voittajien teokset.
Teokset katsovat ihmiskeskeisen maailmankuvan ohi – menneeseen ja tulevaan
Kaino Wennerstrand (FI) aikoo teoksessaan Fixit laulaa, leikkiä kuollutta ja vastata yleisön kysymyksiin Euroopan Unionista. The Church of 4 FLOOR OF WHORES (FI/DE) on esityksellinen kulkue, joka auttaa meitä pakenemaan hyperkapitalistisen maailmaamme toksisuutta bakkanaalien hengessä. Aleksandra Jakubczakin (PL) ja työryhmän Herbarium on moniaistillinen esitys, jossa opimme katsomaan ihmiskeskeisen maailmankuvamme ohi ja antautumaan hengelliseen yhteyteen kasvien kanssa. Luontosuhdetta etsitään myös Pia Sirénin, Mirella Pendolinin ja Ilona Valkosen (FI) monivuotisessa projektissa Plant Based Stories. Projektin ensimmäisessä osassa Kuopion keskustaan ilmestyy kaikille avoin keidas. Kuka tahansa voi tulla keitaalle luomaan puettavia kasviveistoksia ja tekemisen ohessa jakamaan kasvikunnan inspiroimia tarinoita.
Myös Janis Balodiksen (LV) ja Nahuel Canon (AR/NL) Last Night of the Deer -esityksen taustalla on turhautuminen ihmiskeskeiseen maailmankuvaamme. Esitys vie meidät roadtripille inhimillisen ja ei-inhimillisen rajamaille. Action Hero (UK) matkustaa jo toista kertaa Kuopioon Oh Europa -matkailuautollaan. Tällä kertaa matkan aikana, Riikan Homo Novus -festivaalin ja Kuopion ANTI-festivaalin välillä, kootaan äänimatkapäiväkirja. Kuka tahansa voi antaa äänensä vuonna 2023 valmistuvaan Oh Europa -ääniteokseen Riian ja Kuopion lisäksi myös muun muassa Tallinnassa ja Helsingissä.
Emma Fält (FI) ja Anna-Maria Väisänen (FI) ovat työskennelleet vuoden alusta alkaen yli 60-vuotiaiden kuopiolaisten kanssa viikoittaisissa taidetyöpajoissa. Festivaalille Fält ja Väisänen toteuttavat yhteistyössä työpajojen osallistujien ja taiteilija Roberto Fuscon (IT/FI) kanssa kaksiosaisen Jaettu tulevaisuus -teoksen, jossa tekijät kutsuvat yleisöjä mukaan kartoittamaan tapahtumakaupunkimme merkityksellisiä paikkoja ja unelmoimaan kollektiivisesti Kuopiota 100 vuoden päähän.
deufert&plischke (DE) -kollektiivin kanssa perustamme Kuopion keskustaan kaikille avoimen A Worn World -tilan, jonne voi tulla viettämään aikaa, tutkimaan pukeutumiseen liittyviä sosiaalisia ja kehollisia merkityksiä, ompelemaan, neulomaan ja keskustelemaan.
Festivaali mahdollistaa jälleen myös taiteellista tutkimusta ja residenssityöskentelyä. Todellisuuden tutkimuskeskuksen (FI) kanssa on jatkettu Mahdottoman esityksen residenssiohjelmaa, ja Anna Cadia (FI) aloittaa festivaalilla kaksivuotisen residenssikauden, jossa hän etsii, tutkii ja tunnustelee ei-binäärejä todellisuuksia ja näyttämöä. Työskentelyä jaetaan jo tänä vuonna, ja Binary The Trilogy -teos saa ensi-iltansa vuoden 2023 ANTI-festivaalilla. Aalto-yliopiston opiskelijat (FI) toteuttavat vapaamuotoisia projekteja, interventioita, esityksiä tai näyttelyitä julkisissa tiloisssa. Kokonaisuus on osa ANTI-festivaalin ja Aalto-yliopiston pitkäaikaista yhteistyötä, jossa festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille.
Taiteellista ohjelmistoa täydentää Meet the Makers -puheohjelmakokonaisuus, jossa festivaalitaiteilijat, tekijät ja yhteistyökumppanit jakavat ajatuksia festivaalin teemoista.
Pääsemme myös kokemaan viime vuosien ANTI Festival International Live Art Prize -palkinnon voittajien teokset. Vuoden 2020 voittaja Brian Fuatan (AU) työskentely Kuopiossa on viimein mahdollista ja residenssityöskentelyn pohjalta hän esittää meille uuden sooloteoksensa Intermission, joka soluttautuu Kuopion kaupunginteatterin tiloihin. Vuonna 2021 palkinnon voittanut Alex Baczinsky-Jenkins (PL/UK) esittää uuden pitkäkestoisen koreografiansa Unending love, or love dies, on repeat like it’s endless, joka purkaa halun ja rakkauden politiikkaa ja jäljittää queer-historioita.
Festivaalin aikataulu varmistuu kokonaisuudessaan kesän aikana ja paikkavaraukset esityksiin avataan elokuussa.