Uusia ohjelmistojulkistuksia: Brownton Abbey, Public Selfcare System ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden teoksia

ANTI-festivaalin ohjelmistossa tutkitaan vuonna 2024 erilaisia yhteen tulemisen ja yhteydenpidon tapoja ja yhteenkuulumisen ja ulkopuolisuuden näkökulmia. Tutustu ohjelmistoon.

Brownton Abbey (UK)
Brownton Abbey on afrofuturistinen, avaruus-kirkko-teemainen klubimuotoinen esitystapahtuma, joka asettaa keskiöön, juhlistaa ja kohottaa vammaisia rodullistettuja queer-ihmisiä.

Brownton Abbey luo vierailullaan Kuopioon tilan queer-ilon ilmaisemiselle, jossa erilaisuutta jumaloidaan eikä demonisoida. Brownton Abbeyn lähtökohtana on huomioida ihmiset, jotka ovat monin tavoin marginalisoituja ja erityisesti heidät, jotka ovat marginalisoituja etnisyyden, queeriyden ja vammaisuuden risteyksissä. Brownton Abbey tekee näistä identiteeteistä osallistumisen lähtökohdan – ei jälkikäteisen ajatuksen – ja luo ainutlaatuisen tilan, joka aidosti toivottaa kaikki tervetulleeksi, riippumatta siitä, millaisessa kehossa olet.

Brownton Abbey on syntynyt taiteilija Tarik Elmoutawakilin ja queer-rodullistettujen vammaisten taiteilijoiden ja aktivistien keskusteluista. Teoksen taustalla on jaettu havainto siitä, millaisia koettelemuksia ja vastoinkäymisiä ilmenee, kun kuuluu marginalisoituihin identiteetteihin ollessaan lavalla tai yleisössä. Jaetut kokemukset siitä, millaista on olla liian queer yhdessä paikassa, kun ei ole tarpeeksi valkoinen toiseen paikkaan tai kun on liian vammainen kaikkialle toimi yllykkeenä teoksen ja konseptin luomiselle.

Tarik Elmoutawakil kuuluu maailmanlaajuiseen vammaisten QTIPOC-aktivistien verkostoon ja on osa elävää liikettä, joka pyrkii muokkaamaan esteettömyyttä ja johtajuutta.

Brownton Abbey nähdään ANTI-festivaalilla lauantaina 14.9. klo 20–00. Lue lisää.

Rhiannon Armstrong: Public Selfcare System
Public Selfcare System on taiteilija Rhiannon Armstrongin (UK/CAN) luoma esitys yhdelle osallistujalle kerrallaan. Esitys koostuu kävelystä ja kaupunkiympäristössä maassa makaamisesta. Alunperin vuonna 2016 ideoidun Public Selfcare System -esityksen ajatuksena on vuonna 2024 pohtia, kenellä meistä (ja kenellä ei) on lupa levätä, missä tämä on sallittua, ja mitä lepääminen voisi merkitä solidaarisena tekona. Lue lisää.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden julkisen tilan projektit
Aalto-yliopiston Taiteen ja median laitoksen opiskelijat toteuttavat jälleen vapaamuotoisia projekteja, interventioita, esityksiä tai näyttelyitä julkisissa tiloissa ANTI-festivaalin aikana. Aalto-yliopiston opiskelijoiden julkisen taiteen projektien kokonaisuus on osa ANTI-festivaalin ja Aalto-yliopiston pitkäkestoista yhteistyötä, jossa festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille. Tänä vuonna opiskelijat tuovat ANTI-festivaalille työpajan, jossa kaupunkitilaa lähestytään eri aistien kautta, kaupunkitilaan kotiutumista tutkivan yhteisöllisen teoksen sekä yhteispiirtämiseen keskittyvän interaktiivisen performanssin. Lue lisää.

Artikkelikuva:
Brownton Abbey. Kuva: Tiu Makkonen.