Shortlist live!

Sinking Could Be


15.9. – 16.9.

Jota Mombaçan paikkasidonnaisessa teoksessa vedellä leikatut alumiiniveistokset, raakapuuvillakankaat, hiekka, sininen ikkunakalvo, kuivatut kukat, basso ja äänet näyttävät, kuinka suuri voima vedellä on.

sinking could be on jatkoa Jota Mombaçan viimeaikaisten paikkasidonnaisten teosten sarjalle. Teoksessa yhdistetään erilaisia elementtejä kuten sinistä valoa, ääntä ja puuvillatekstiilejä ja harjoitetaan luonnonvoimien aistimisen praktiikkaa (’practice of elemental sensing’). Materiaalien tutkiminen laajentuu teoksessa rantaviivan ja hiekan nestemäisyyden äärelle ja viittaa Amsterdamissa sijaitsevan Sloterplas-järven tarinaan. Ihmisten keinotekoisesti luoma syvä Sloterplas-järvi syntyi, kun järven pohjasta louhittiin hiekkaa Amsterdamin länsiosan puutarhakaupunginosan rakentamista varten.

Teos tuo konkreettisesti esiin alumiinin joustavuuden ja veden voiman. Veden voima tulee ilmenee teoksessa upottamisen kautta, kun teoksen tilalliseen installaatioon kuuluvat neljä alumiiniveistosta painuvat veden alle. Veden voima näkyy myös näiden veistosten muotoutumisessa, kun alumiinilaatoista rakentuviin veistoksiin leikataan muotoja vesisuihkuleikkurilla.

sinking could be tuotettiin alkujaan Ammodo Foundation -säätiön tuen avulla, ja se esitettiin performanssina ja installaationa de Appel -taidekeskuksessa Amsterdamissa.

Artikkelikuva:
Jota Mombaca yhdessä Tessa Marsin kanssa teoksessa Sinking Could Be. Kuvaaja: Maarten Nauw.