Plant Based Stories


Klo 12–16 tori

Klo 10–14 tori

Klo 11–15 Matkus

MISSÄ

Kuopion tori
Kauppakatu 45
70110 Kuopio

Kauppakeskus Matkus
Matkuksentie 60
70800 Kuopio


KESTO

Kontti on kullakin tapahtumapaikalla 4 tuntia kerrallaan. Yleisö voi osallistua projektiin itselleen sopivana ajankohtana.


Kuopion keskustaan ilmestyy kaikille avoin keidas, jonne kuka tahansa voi tulla luomaan puettavia kasviveistoksia ja tekemisen ohessa jakamaan kasvikunnan inspiroimia tarinoita.

Paha persilja,
Njangialassa naimisiin,
Kaikista paskimmat banaanit,
Den nattliga violjakten,
Ahvenpartaliukumäet,
Homesienituho,
Las Palmeras,
Mummin oopiumit,
Kilpikonna joka ei ollut sipuli,
Avioerokoivu,
ja muita tarinoita.

Plant Based Stories on Pia Sirénin, Ilona Valkosen sekä Mirella Pendolinin kolmivuotinen hanke, joka kulkee Kuopiosta Helsinkiin ja Hankoon. Projekti ottaa työpajan, esityksen, ja lopulta elävän monumentin muodon. Teoksen ensimmäisessä vaiheessa ANTI-festivaalilla kerätään muistoja ja tarinoita kasvikunnan ja ihmisten kohtaamisista. Tarinat vaihdetaan kullekin osallistujalle varta vasten toteutettuihin Vieno Motors -kukituksiin.

ANTI-festivaalilla Plant Based Stories tapaa yleisöä Kuopion torilla sekä kauppakeskus Matkuksessa. Tarinat nauhoitetaan ja litteroidaan työryhmän tarina-arkistoksi, jonka varaan projektin seuraavat, ihmisen kasvisuhdetta käsittelevät vaiheet, rakentuvat. Etsinnässä on henkilökohtaisia muistikuvia tai anekdootteja, jossa jokin kasvikunnan jäsen on pääosassa. Keruuvaiheen jälkeen projekti muuttaa muotoaan tarinoihin pohjautuvaksi esitykseksi (v. 2023) ja lopulta julkiseksi kasvimonumentiksi (v.2024).

Plant Based Stories on osa Kulkue-hanketta. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.