Herbarium


Klo 11
Klo 14

→ Paikkavaraus


MISSÄ

ITAK-näyttämö
Suokatu 42
70110 Kuopio


KESTO

1 tunti.


Herbarium on esitys kaikille aisteille. Herbariumissa antaudutaan yhteyteen kasvien kanssa ja päästään käyttämään näköaistin lisäksi kuulo-, haju- ja tuntoaisteja.

Aleksandra Jakubczakin (PL) ja työryhmän Herbarium on moniaistillinen esitys, jossa opimme katsomaan ihmiskeskeisen maailmankuvamme ohi ja antautumaan hengelliseen yhteyteen kasvien kanssa.

Vuosisatojen ajan kasveja on säilötty prässäämällä ja kuivaamalla. Kasvion eli herbaarion kokoaminen on ikivanha perinne: kasvit ovat organismeja, joilta ihmisillä on paljon opittavaa. Kasvit toisaalta laajentavat ymmärrystämme, parantavat ja ravitsevat meitä, mutta voivat myös vahingoittaa ja myrkyttää.

Muistamme ehkä vielä ikivanhan henkisen suhteemme kasveihin, johon koko olemassaolomme maailmassa perustuu. Haluamme oppia kasveilta kaikilla aisteillamme ja hakea kasveilta inspiraatiota omaan toimintaamme.

Herbarium on kokemus kaikille aisteille. Se on performatiivinen tila, jonka tarkoituksena on tutkiskella haju-, kuulo- ja tuntoaistia. Se on matka sisimpään. Se vie meidät ikimetsän syleilyyn tajuamaan, ettemme sittenkään ole kaiken keskipiste. Matkan varrella havainnoimme kasvien vaikeasti määriteltävää elämää, niiden epävarmuutta, haurautta ja uskomatonta selviytymiskykyä – ja ennen kaikkea kasvien meille tuottamaa yksilöllistä nautintoa.

Seuraa aina nenääsi. Herbarium odottaa sinua.

Herbarium on osa FACE TO FAITH -hanketta. FACE TO FAITH on kansainvälinen esitystaiteen hanke, joka keskustelee uskon ja uskomusten merkityksestä yhteiskunnissamme. Hanketta tukee Euroopan komission Luova Eurooppa -ohjelma.

Artikkelikuva:
Alexandra Jacubzcak: Herbarium. Kuva: Nathan Dreessen.