Tervetuloa ANTI-festivaalille ja Kuopioon

ANTI-festivaalin johtava kuraattori ja toiminnanjohtaja Elisa Itkonen toivottaa sinut tervetulleeksi festivaalille.

Kasvaessani 1990-luvun Kuopiossa, Neulamäen lähiössä, yksi parhaista asioista ympäristössäni oli rivitalokotimme takana sijainnut metsä. Siellä saattoi rakentaa keppiheppatallin ja kerätä mustikoita, sen läpi meni oikopolku kouluun. Samoin The Book of Kuopio -kirjan* 2020-luvun lapsilla on leikkikenttinään Kuopion metsät, puistot ja Kallaveden rannat. Ainutlaatuinen kaupunkiluonto tunnetaan myös Kuopion virallisen matkailumarkkinoinnin kautta.

Yhtä aikaa kun kuopiolaiset lapset rakastavat tätä kaunista, pientä kaupunkiamme – ja kutsuvat myös sinut rakastamaan sitä – he ovat huolissaan joistain asioista täällä. He tietävät, että ilmastonmuutos ja väestönkasvu vaikuttavat myös Kuopioon. Lisäksi heillä on huoli siitä, että Kuopiosta voi tulla epätasa-arvoisempi sen asukkaille.

Nämä kuopiolaiset lapset mielikuvittelevat ja unelmoivat kaupunkia, jossa kenellä tahansa olisi mahdollisuus päästä mihin tahansa (liukumäkiä pitkin). He muistuttavat, että meillä kaikilla on rooli kaupunkimme rakentamisessa entistäkin paremmaksi paikaksi.

Siinä se oikeastaan tuli sanotuksi – tästä kaikesta ANTI-festivaalin 2023 ohjelmisto kokonaisuutena puhuu. Ajattelen ANTIa eräänlaisena kaupunkiaktivistina, joka nostaa taiteen kautta esille globaaleja kysymyksiä ja ilmiöitä sekä näkökulmia, jotka eivät ole Kuopiossa vielä tarpeeksi esillä. Pohdimme tänä vuonna esimerkiksi sitä, keitä varten ja keiden ehdoilla kaupunkejamme rakennetaan ja ketkä ympäristömme kehityksestä ja tulevaisuudestamme päättävät.

Kun minä ja ystäväni valmistuimme lukiosta, suurin osa meistä muutti pois Kuopiosta. Kaupungissa ei tuntunut olevan tilaa queer-ihmisille, ei kumppaneita ympäristöaktivisteille eikä opiskelupaikkoja tuleville taiteen ammattilaisille. Kaupunkiin oli vasta äskettäin perustettu sen kaltaisia alustoja kuin ANTI-festivaali (2002-), joka ruokkii kansalaisyhteiskunnan voimia ja pyrkii edistämään moninaisuutta taiteen keinoin. Kuopion kaupunki järjesti kaikkien aikojen ensimmäisen Pride-liputuksen ja kampanjoi näkyvästi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta vasta kesällä 2023.

Kesällä 2023 Suomessa mentiin myös taaksepäin: meitä kuohutti – ja kuohunnan on syytä jatkua – ministeritasolla tapahtuva rasistisen ja seksistisen kielenkäytön ja ilmastonmuutoksen vähättely. Kansalaiset ovat osoittaneet vastavoimaa. Kuopiossa, kuten eri puolilla maata, järjestettiin kesäkuussa kaikkien aikojen isoin Pride-kulkue ja heinäkuussa kaupungin kokoon nähden merkittävän suuri rasismin vastainen mielenosoitus. Nämä yhteen tulemiset luovat toivoa.

Kokoonnutaan siis yhteen myös ANTI-festivaalilla. Kriittisten keskustelutilojen lisäksi festivaalin taide tarjoaa hengähdystaukoja yhteiskunnallisten myllerrysten keskellä. Se juhlii Kuopion erityisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

Elisa Itkonen

Toiminnanjohtaja – johtava kuraattori

* The Book of Kuopio on uusi opaskirja Kuopioon ja teos ANTI-festivaalin 2023 ohjelmistossa. Kirjan ovat luoneet kuopiolaiset 8–12-vuotiaat koululaiset yhdessä taiteilijoiden Andy Fieldin ja Beckie Darlingtonin kanssa. Kirjaprojekti huipentuu kirjanjulkaisutilaisuuteen Kuopion kaupungintalolla 15.9.

Artikkelikuva:
Kuva: Akseli Muraja.