Tapahtumien kulku – tervetuloa
Summaan ANTI-festivaalin 2024 ohjelmiston teemoja muutaman virkkeen kautta:
Ohjelmisto tutkii erilaisia yhteen tulemisen ja yhteydenpidon tapoja ja yhteenkuulumisen ja ulkopuolisuuden näkökulmia. Taidetapahtuman järjestäjänä pohdimme paljon tilan ottamiseen ja tilan antamiseen liittyviä monimutkaisia kysymyksiä. Otamme festivaalina tilaa antaaksemme sitä Kuopiossa aliedustetuille äänille.
Ohjelmistokokonaisuutta rakentaessani pohdin muutamien pitkäaikaisten taiteellisten yhteistöiden ja festivaalin keskeisten tavoitteiden kautta sitä, mitkä taiteilijat, teokset ja yhteistyökumppanit voisivat täydentää ja ravita toisiaan ANTI-festivaalilla. Entä mihin ANTI-festivaali kuuluu ja kiinnittyy? Kenen/minkä kanssa meillä on jo yhteys ja kenen/minkä kanssa yhteys puuttuu?
Taiteilijoiden pysäyttävät teot, maailmaa runtelevat tapahtumat, ANTI-festivaalin historian tapahtumat ja myös oman henkilöhistoriani tapahtumat ovat vaikuttaneet siihen, minkälaisena ANTI-festivaali tänä vuonna esiintyy.
1
Kevät 2021 / syksy 2023: ANTI-festivaali aloittaa dialogin taiteilija Tarik Elmoutawakilin kanssa tuodakseen Brownton Abbey -projektin Kuopioon. Resursseihin liittyvien kysymysten vihdoin ratkettua teos tuntuu yhä ajankohtaiselta, suorastaan välttämättömältä Kuopiolle.
Syyskuu 2023: Argentiinalainen taiteilija Tiziano Cruz kutsuu Kuopiossa asuvia latinotaustaisia ihmisiä mukaan teoksensa esittämiseen. Yhteistyö tuo esiin sen, kuinka ohuet yhteydet ANTI-festivaalilla on kuopiolaisiin maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin – muutamista yhteistöistä huolimatta. Yhdysvaltalainen taiteilija Autumn Knight tekee näkyväksi myös sitä, että ruskeat ihmiset puuttuvat festivaalimme yleisöistä.
Syyskuu 2024: Kun Cruz esittää uuden teoksensa Wayqeycuna ja Elmoutawakil työryhmineen avaa vammaisia ruskeita queer-ihmisiä juhlivan Brownton Abbey -esitysklubin Kuopiossa, toivon, että kutsumme on tällä kertaa tavoittanut sinutkin. Ainakin olemme tehneet sen eteen enemmän kuin aikaisemmin.
2
2000: Koen yhteiskunnallisen heräämisen Kuopion Väinölänniemellä ja päädyn mukaan ympäristöaktivismiin.
2002: ANTI-festivaali perustetaan ja vuonna 2004 kuopiolaiset ympäristöaktivistit kutsutaan mukaan Puijon metsässä tapahtuvaan teokseen.
Kevät 2021: Taiteilija Maija Hirvanen ja ANTI-festivaalin (entinen) taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen aloittavat dialogin ideatasolla olevan HUM-teoksen ympärillä.
Syksy 2022: HUM humisee yhä kauniisti suhteessa festivaalin pitkäaikaiseen haluun vahvistaa yhteyttä inhimillisen ja ei-inhimillisen välillä. Kutsun teoksen vuoden 2024 festivaalille, joka päätyy keskustelemaan maasta sen monessa merkityksessä.
Heinäkuu 2023: Koen palestiinalaisen taiteilijan Basel Zaraan teoksen Dear Laila Santarcangelo-festivaalilla. Kyynelehdin italialaisen pikkukaupungin keskiaikaista muuria vasten ja toivon, että teos löytää paikkansa myös Kuopiossa.
Lokakuu 2023: Palestiinalaisten kansanmurha alkaa kehittyä. Opimme, että palestiinalaisten maat vietiin ja sorto alkoi jo vuonna 1948.
Marraskuu 2023: Kirjoitan sähköpostin Basel Zaraalle. ANTI-festivaali vaatii tulitaukoa Gazaan vastaanottaessaan taiteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden valtionpalkinnon Helsingissä.
Joulukuu 2023: Kuopio for Palestine -kollektiivi perustetaan; Kuopio liittyy mukaan kansainväliseen solidaarisuusliikkeeseen. Toivon, että ANTI-festivaali voi osaltaan tukea ruohonjuuritason kansalaistoimintaa, jota Suomen hallitus pala palalta murentaa.
3
2014: Olen unohtanut paikkasidonnaisen taiteen festivaalin synnyinkaupungissani Kuopiossa. Muutan Helsingin Itä-Pasilaan ja kuratoin sen julkisiin tiloihin pienen taidetapahtuman. Olen täysin haltioissani esitystaiteen tapahtumisesta ja kokemisesta julkisissa tiloissa.
2022: ANTI-festivaalin uutena johtajana päätän lisätä julkisen tilan ohjelmistoa, joka on supistunut festivaalin alkuaikoihin verrattuna. Huomaan, että tämäkään muutos, paluu juurille, ei tapahdu hetkessä.
2023: ANTI on jo useamman vuoden ajan toiminut alustana Aalto-yliopiston taidekasvatuksen kurssille. Uudistamme yhteistyömallia: jatkossa tuemme opiskelijoiden työskentelyä nimenomaan julkisissa tiloissa.
2024: Ajattelen, että yksi taiteilija, jolla on kirkas peruste toiminnalle julkisessa tilassa, riittää nostattamaan satumaista utua betonista, jota tallaamme arkipäiväisesti. L. Puska ja Rhiannon Armstrong ovat tällaisia taiteilijoita. Voit luvan kanssa seurata heitä kadulla!
4
Syksy 2019: ANTI-festivaali lähtee mukaan Face to Faith -nimiseen yhteistyöaloitteeseen. Mukana on festivaaleja ja teatteritaloja useasta Itä-Euroopan maasta, myös Ukrainasta.
Helmikuu 2022: Venäjä aloittaa täysimittaisen sodan Ukrainassa. Keräännymme jälleen videopuhelun ääreen, äänet värisevät.
Kevät 2023: Face to Faith -hanke loppuu, mutta jään yhteyteen ukrainalaisen Jam Factory Art Centerin kollegoiden Bozhena Pelenskan ja Liuba Ilnytskan kanssa. Pohdimme yhdessä, mitä voisi olla yhteistyö ukrainalaisen taidetoimijan, ukrainalaisten taiteilijoiden ja suomalaisen taidefestivaalin välillä.
Kesä 2023: Saamme rahoitusta Lab for Ukraine -projektille, jossa järjestetään kaksi taiteilijalaboratoriota ukrainalaisille taiteilijoille vuonna 2024. Osallistujat pääsevät kokeilujen kautta kehittämään taiteellista praktiikkaansa ja luomaan uutta kieltä sille, miten puhua työstään sota-aikana ja sen jälkeen.
5
Syksy 2023 – kevät 2024: Emma Fältin, Roberto Fuscon ja Andrea Manciantin Wear and Tear -teosta varten kerätään Helsingissä, Hangossa ja Kuopiossa intiimejä arkistoja, jotka koostuvat ihmisille tärkeistä esineistä ja asioista. Millainen henkinen perintö tavaroihimme latautuu ja minkälaisia tekoja niissä kaikuu sittenkin kun olemme jo poissa?
Kevät 2024: m2f2m-kollektiivin Hibernation-teos on trans-unelmien arkisto, jota varten kerätään trans-ihmisten kokemuksia samoista kolmesta kaupungista.
Kesä 2024: Kuulemme, että Kuopion museo toteuttaa sateenkaarihistorian arkistoa yhteistyössä Pohjois-Savon Setan kanssa. Muistutan museota siitä, että 23-vuotias ANTI-festivaali on iso osa kuopiolaista sateenkaarihistoriaa.
Syksy 2024: Kulkue-hanke loppuu pian. Olemme tehneet kolmen vuoden ajan tärkeää yhteistyötä kolmen festivaalin (ANTI, Baltic Circle ja Hangö Teaterträff) ja seitsemän taiteellisen työryhmän välillä. Festivaalit kokoontuvat miettimään, mitä pitäisi tehdä tilanteessa, jossa toisinaan kaikki tuntuu loppuvan. Suomen hallitus kaavailee leikkaavansa taiteen ja kulttuurin rahoituksesta 30 miljoonaa (luku supistui myöhemmin 17,3 miljoonaan) tulevana vuonna ja moninkertaisesti enemmän neljän vuoden aikana. Loppuuko taiteen tekeminen, loppuvatko festivaalit, loppuvatko kriittiset äänet?
6
Mutta me aloitamme taas 10. päivä syyskuuta. ANTI-festivaalin taiteilijat ovat luoneet tiloja, joissa osallistujat pääsevät muun muassa unelmoimaan, keskustelemaan, tanssimaan raivokkaasti – ja lepäämään. Voit myös valita, että tarkkailet tapahtumia sinulle sopivalta etäisyydeltä.
Kiitän sydämeni pohjasta kaikkia festivaalin taiteilijoita ja työryhmiä. Kiitän tukijoitamme siitä, että tämä kaikki on yhä mahdollista. Kiitän kaikkia ANTI-festivaalin työntekijöitä.
Kiitän jo etukäteen sinuakin, yleisön jäsen. Ensikertalainen, tervetuloa tutustumaan. Vanha tuttu, toivottavasti sinullekin avautuu jotain uutta.
Elisa Itkonen
Johtava kuraattori