YELLOWCAKE


12.9. – 17.9.

Nelituntisen esityksen aikana jaetaan yhteinen lounas sekä kuullaan ja kerrotaan tarinoita sinnikkyydestä ja kestävyydestä. Esityksessä tehdään tilaa tiedon, tarinoiden, hoivan, ruoan ja erilaisten yhdessä olemisen tapojen jakamiselle.

YELLOWCAKE on yleisöä osallistava esitys, joka kutsuu mukaan tutkimaan yhteistyön ja yhteisöllisyyden mahdollisuuksia 1970-luvulla uraanikaivoksia vastustaneiden mielenosoitusten ja kansalaisliikkeen tarinan kautta. Liike toimi taiteilija Tea Andrelettin kotiseudulla, Italian Ylä-Serianan laaksossa.

YELLOWCAKE -esityksen ensi-ilta oli Baltic Circle -festivaalilla vuonna 2022. Nyt esitys kiertää eri taidefestivaaleilla ja kehittyy matkansa aikana festivaalien, niiden ympäristöjen ja yhteisöjen vaikutuksesta. Samalla teos lisää tietoisuutta erilaisista ympäristökysymyksistä kuten kaivostoiminnasta ja metsätaloudesta.

Kehyksen tälle esitykselle luo maissista valmistettu puuro, polenta, jota kutsutaan myös ”keltaiseksi kakuksi” (’yellowcake’). Polenta oli mielenosoittajien seurana heidän menestyksekkään, viisivuotisen, kaivostoiminnan vastaisen taistelunsa aikana. Kuin kohtalon oikusta ”yellowcake” (’keltainen kakku’) on myös uraaninpuhdistusprosessin lopputuotteen, keltaisen, ydinvoimaloissa käytettävän radioaktiivisen aineen kutsumanimi.

YELLOWCAKE on osa Kulkue-hanketta. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

Artikkelikuva:
Kollaasi Tea Andreolettin henkilökohtaisista kuva-albumeista.