YELLOWCAKE


Klo 16:00

Klo 10:00

Klo 12:00

→ Paikkavaraus


Missä

Bussikuljetus tapahtumapaikalle.
Kuljetus lähtee tilausbussien pysäkiltä kaupungintalon takaa (Maljalahdenkatu).


Nelituntisen esityksen aikana jaetaan yhteinen lounas sekä kuullaan ja kerrotaan tarinoita sinnikkyydestä ja kestävyydestä. Esityksessä tehdään tilaa tiedon, tarinoiden, hoivan, ruoan ja erilaisten yhdessä olemisen tapojen jakamiselle.

YELLOWCAKE on yleisöä osallistava esitys, joka kutsuu mukaan tutkimaan yhteistyön ja yhteisöllisyyden mahdollisuuksia 1970-luvulla uraanikaivoksia vastustaneiden mielenosoitusten ja kansalaisliikkeen tarinan kautta. Liike toimi taiteilija Tea Andrelettin kotiseudulla, Italian Ylä-Serianan laaksossa. Esitys punoo yhteen uraaninlouhinnan historiaa Italiassa ja Suomessa, ja mahdollistaa dialogin Pohjois-Italian vuoriston kansalaisliikkeen ja tämän päivän kuopiolaisten Elokapina-aktivistien välillä.

YELLOWCAKE -esityksen ensi-ilta oli Baltic Circle -festivaalilla vuonna 2022. Nyt esitys kiertää eri taidefestivaaleilla ja kehittyy matkansa aikana festivaalien, niiden ympäristöjen ja yhteisöjen vaikutuksesta. Samalla teos lisää tietoisuutta erilaisista ympäristökysymyksistä kuten kaivostoiminnasta ja metsätaloudesta.

Kehyksen tälle esitykselle luo maissista valmistettu puuro, polenta, jota kutsutaan myös ”keltaiseksi kakuksi” (’yellowcake’). Polenta oli mielenosoittajien seurana heidän menestyksekkään, viisivuotisen, kaivostoiminnan vastaisen taistelunsa aikana. Kuin kohtalon oikusta ”yellowcake” (’keltainen kakku’) on myös uraaninpuhdistusprosessin lopputuotteen, keltaisen, ydinvoimaloissa käytettävän radioaktiivisen aineen kutsumanimi.

ANTI-festivaalilla Tea Andreoletti tekee yhteistyötä Elokapinan aktivistien Iida Tukevan, Laura Siponmaan, Matti Karhusen, Kalle Rissasen ja Arto Konttisen kanssa, sekä Metsäliikkeen aktivistin Emma Sähäkän ja arkeologi Marko Mikael Marilan kanssa.

YELLOWCAKE on osa Kulkue-hanketta. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.

Artikkelikuva:
Kollaasi Tea Andreolettin henkilökohtaisista kuva-albumeista.