Shortlist live!

Void


Klo 21:00

→ Paikkavaraus


Missä

ITAK näyttämö
Suokatu 42
70110 Kuopio


Void on Joshua Serafinin teos, jota on inspiroinut filippiiniläinen hengellisyys ja identiteetti ennen siirtomaa-aikaa. Teoksessa spekulatiivinen Void-jumala ilmestyy maapallolle elämään kuolevaisten kanssa ymmärtääkseen heidän suruaan.

Void on Joshua Serafinin teos, jossa tulevaisuuden jumala tai jumalatar syntyy. Void-jumalan on elettävä kuolevaisten maailmassa, jotta se voisi ymmärtää aikamme jumalana tai jumalattarena toimimisen merkityksen. Void kerää yhteen ihmiskunnan surun, kivun ja kaipauksen muistot ja muuntaa ne yliluonnollisessa maailmassaan säilytettäviksi helmiksi. Helmiin kätketyistä muistoista jumalat voivat oppia ihmiskunnan tuskasta ja säilöä sen talteen. Kun ihmiset nukkuvat, Void imee sisäänsä maailmamme tuskaa ja ihmisten herätessä heidän surunsa tuntuu hiukan kevyemmältä.

Void live-esitys on teoksen alkuperäisen videoversion fyysinen ilmentymä. Void on toinen osa suurempaa teosten sarjaa, joka kulkee nimellä ’Cosmological Gangbang’. Esiintyjä käy teoksessa dialogia live-muusikon sekä etukäteen äänitetyn äänimaailman kanssa. Teoksessa näemme, miten Void-jumala sulautuu ympäristöönsä saari-installaatiossa. Kaksi taivasta kohti kurottelevaa valopilaria luovat portaalin, joka yhdistää henkien maailman kuolevaisten maailmaan. Void käy keskustelua äänimaiseman sekä ympäröivän ekologisen ja metamaailman maiseman kanssa. Tanssin kautta piirtyy esiin syntymän ja uudelleensyntymän rituaali, jossa yhdistyvät maailmanlaajuinen suru ja surun kauneus. Void on nyky-yhteiskunnan ruumiillistuma. ANTI-festivaalille tuotavassa esitysversiossa nähdään myös ote elokuvasta ”Creation Paradigm”, joka kertoo Voidin syntytarinan.

”Kielen ja koreografian kautta Joshua Serafinin Void kertoo uuden Jumalan luomisesta, futuristisen jumalolennon synnystä. Serafin pohjaa teoksensa siirtomaa-aikaa edeltävien filippiiniläisten animististen uskontojen luomiskertomuksiin, jotka espanjalaisten mukanaan tuoma pakotettu katolilaisuus tukahdutti. Liikkeen, kehon läsnäolon materiaalisuuden ja teoksessa soivan scifi-ääniraidan avulla teos esittää ehdotelmansa queer-mytologian synnylle: orastavan hetken sellaiselle queeriyden henkiselle voimalle, joka syntyy maailmanlopun aikana, ehkä juuri tässä ajassa, ja toimii hyvityksenä uudelle ihmisyydelle. Void-niminen spekulatiivinen jumala ilmestyy maapallolle elämään kuolevaisten maailmassa, jotta se voisi paremmin ymmärtää näiden aikojen jumalana toimimisen merkityksen. Taiteilijan sanojen mukaan teos on syntynyt pyrkimyksenä irrottautua siirtomaavallan otteesta ja kyseenalaistaa heteronormatiivisia kulttuurillisia ideologioita, jotka länsimaat toivat Filippiineille ja muihin maihin ympäri maailmaa uskonnon kautta. Lähtökohtana on siirtomaa-aikaa edeltävä filippiiniläinen identiteetti, joka monen muun siirtomaa-aikaa edeltävän yhteiskunnan identiteetin tavoin on joustava eikä noudata binäärista jakoa.” -Inti Atawallpa Guerrero

Artikkelikuva:
Joshua Serafin: Void. Kuvaaja: Tai Ngai Lung, Tai Kwun Contemporary.