The Book of Kuopio


Klo 16:30

→ Paikkavaraus


Missä

Kuopion kaupungintalon juhlasali
Tulliportinkatu 31
70110 Kuopio


The Book of Kuopio on uusi opaskirja Kuopioon. Kirjan ovat luoneet paikalliset 8–12-vuotiaat koululaiset yhdessä taiteilijoiden Andy Fieldin ja Beckie Darlingtonin kanssa. Kirjaprojekti huipentuu kirjanjulkaisutilaisuuteen Kuopion kaupungintalolla.

The Book of Kuopio on taiteilijoiden Andy Fieldin ja Beckie Darlingtonin sekä kuopiolaisten 8–12-vuotiaiden koululaisten yhdessä kokoama opaskirja Kuopioon. Kirja yhdistelee faktatietoa ja hyödyllisiä vinkkejä keksittyihin tarinoihin ja villiin mielikuvitukseen ja tarjoaa niin paikallisille kuin turisteillekin mahdollisuuden nähdä ja kokea Kuopiota sen nuorten asukkaiden silmin.

Uuden opaskirjan painettuja kappaleita jaetaan festivaalin aikana, ja lisäksi projekti huipentuu kirjan julkaisutilaisuuteen Kuopion kaupungintalolla. Tilaisuuden juontajina toimivat kirjan nuoret kirjoittajat, jotka lukevat lempikatkelmiaan, kysyvät kysymyksiä paikallisilta aikuisilta ja tarjoavat yleisölle mahdollisuuden saada oppaasta kirjoittajien nimikirjoituksilla varustettuja kappaleita.

Kuten mikä tahansa opaskirja, Book of Kuopio on myös kartta ja eräänlainen loitsu; se näyttää lukijoille tietä ja luo uusia merkityksiä tutuille paikoille. Sen avulla voi pohtia, kenellä on lupa kertoa kaupunkiemme identiteettejä määritteleviä tarinoita ja miten voimme voimaannuttaa ihmisiä kertomaan uusia tarinoita ja samalla haastaa valtaapitävät kuuntelemaan näitä.

Projektista

Rajalan, Hiltulanlahden ja Puijonsarven koulun sekä Kuopion Steiner-koulun oppilaat tekivät Andyn ja Beckien suunnittelemien tehtäväpakettien tehtäviä luokissa opettajiensa johdolla. Lapset kirjoittivat heille rakkaista paikoista, paikoista, jotka kaipaavat heidän mielestään kehittämistä sekä sellaisista muutoksista, joita he tekisivät, jos he itse saisivat päättää. Lapset keksivät satoja ideoita, joista pienempi päätoimittajien ryhmä koosti lopullisen kirjan yhdessä Andyn ja Beckien kanssa. Oppaan sivuilta löytyy tärkeimpiä nähtävyyksiä, kävelyreittejä, muistomerkkejä ja paljon muuta.

Lapset kertoivat mitä he kaipaavat, mistä he ovat huolissaan ja miten he parantaisivat asuinalueitaan. He kertoivat tarinoita siitä, mitä he tekisivät, jos saisivat olla näkymättömiä yhden päivän ajan, kirjoittivat Kuopiolle uuden tunnuslaulun ja antoivat omia suosituksiaan kävijöille.

Teos tarjoaa mahdollisuuden nähdä jotakin uutta tutussa ja ennalta-arvattavassa. Kirjan avulla pääset lasten tärkeinä pitämien nähtävyyksien äärelle, kävelemään lasten suosikkireittejä, seuraamaan lasten jalanjälkien todellisilla ja kuvitelluilla kaduilla. Teos tarjoaa sekä vierailijoille että paikallisille kuopiolaisille mahdollisuuden laajentaa omia olettamuksiaan tietyistä paikoista ja kutsuu osallistumaan keskusteluun siitä, miten lapset ja aikuiset arvostavat erilaisia asioita ja antavat eri merkityksiä ympäröivässä maailmassa kohtaamilleen asioille.

The Book for Your Town -oppaan ensimmäinen versio syntyi vuonna 2021 St Helensin kaupungissa. Oppaan toimeksiantaja oli Heart of Glass ja projektin tarkoituksena oli tuoda nuoret ja päätöksentekijät yhteen pohtimaan omaa suhdettaan kaupunkiin. Projekti on palkittu Liverpool City Region Impact Award for Improving Education and Learning -palkinnolla vuonna 2021.

The Book of Kuopio on osa kestävää kulttuurimatkailua edistävää Festivals’ Path -hanketta. Hanke toteutetaan yhteistyössä latvialaisen Homo Novus Festivalin kanssa. Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Artikkelikuva:
The Book of Kuopio. Kuvitus: Mirva Liimatta.