Last Night of the Deer


Klo 19.30

Klo 21

→ Paikkavaraus


MISSÄ

Bussikuljetus tapahtumapaikalle lähtee Kuopion kaupungintalon takaa (Maljalahdenkatu).

Tapahtumapaikka:
Haminalahden kylätalo
Länsirannantie 135
70800 Kuopio


KESTO

70 minuuttia.

Ti 13.9. esitys alkaa klo 20.
Ke 14.9. esitys alkaa klo 21:30.


Last Night of the Deer on Jānis Balodiksen ja Nahuel Canon esitys, joka kertoo tarinan automatkasta ja peurakolarista lumimyrskyssä. Esitys tulkataan suomalaiselle viittomakielelle.

Jānis Balodiksen (LV) ja Nahuel Canon (AR/NL) Last Night of the Deer -esityksen taustalla on turhautuminen ihmiskeskeiseen maailmankuvaamme. Esitys vie meidät roadtripille inhimillisen ja ei-inhimillisen rajamaille.

Joulukuussa 2021 Nahuel Cano oli matkalla Amsterdamista Riikaan. Hän saapui lautalla Klaipedaan, jossa minä, Jānis Balodis, otin hänet kyytiini ja josta jatkoimme yhdessä matkaa autolla Riikaan. Oli myöhäinen ilta, jo pimeää, ja Klaipedasta lähdettyämme alkoi ankara lumimyrsky. Päätimme kääntyä pienemmälle tielle, ja siellä törmäsimme peuraan.

The Last Night of the Deer on tarina tuosta joulukuisesta illasta, jonka aikana kävimme Lidlissä, tankkasimme auton Viadassa ja tapasimme siellä antropologin, törmäsimme peuraan, musersimme sen kallon, peityimme vereen ja ulosteeseen, juoksimme koiria karkuun ja meidät juuri ja juuri otettiin taksin matkustajiksi. Tarina kertoo liiankin inhimillisistä metsistä ja metsiä asuttavista yli-inhimillisistä hengistä.

Teoksen lähtökohtana on ollut koulutusjärjestelmän, valistuksen perinteen ja ihmiskeskeisyyden välinen yhteys. Uskomme, että koulutusjärjestelmään on pesiytynyt syvään juurtuneita ja todennäköisesti huomaamattomia ideoita, kaavoja ja aaveita, jotka estävät meitä kehittämään ilmastokriisin kohtaamisessa tarvittavia ajattelutapoja.

Tutkimuksemme pohjaa Àvilan (Runa) asukkaiden ja heidän ympärillään olevien muiden elävien olentojen välisiin tosielämän tapahtumiin. Ennen kaikkea kaikkeen siihen ymmärrykseen maailmasta, jota ketšuoiden toisilleen kertomat tarinat sisältävät. Vaikkemme olekaan itse kotoisin Avilasta, meistä kumpikin tulee paikoista (Argentiinan Patagoniasta ja Itä-Euroopassa sijaitsevasta Latviasta), joissa kuolleet eivät ole täysin kuolleita ja puut vastaavat puhutteluun.

Last Night of the Deer on osa kestävää kulttuurimatkailua edistävää Festivals’ Path -hanketta. Hanke toteutetaan yhteistyössä latvialaisen Homo Novus Festivalin kanssa. Hankkeen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tuotanto on osa ACT Art, Climate, Transition projektia, jota rahoittaa EU:n Luova Eurooppa -ohjelma.

'Last Night of the Deer'
'Peuran viimeinen yö'
Ávila, Runa
Runa on Ávilassa sijaitseva kylä päiväntasaajan Amazoniassa.
Ketšuat 
Alkuperäiskansa, joka asuu Etelä-Amerikassa Andien ylängöillä.

Artikkelikuva:
Janis Balodis & Nahuel Cano: Last Night of the Deer. Kuva: Ieva Briede.