ANTI-festivaalin paikkasidonnaisen nykytaiteen ohjelmisto levittäytyi moninaisiin tiloihin Kuopiossa

Kuopiolaiset ja kansainväliset yleisöt kohtasivat paikkasidonnaisen taiteen äärellä ANTI – Contemporary Art Festivalilla 12.–17.9.2023 Kuopiossa. Festivaalin virallisia etkoja vietettiin edeltävänä viikonloppuna 8.–9.9.

ANTI-festivaalin ohjelma keräsi jälleen innostuneen yleisön Kuopioon paikkasidonnaisen nykytaiteen äärelle. Kuopiolaiset ja kansainväliset yleisöt pääsivät kohtaamaan ja kokemaan esityksiä, kävelyretkiä ja muita tapahtumia muun muassa pysäköintitalossa, joutomailla, torilla, Peräniemessä veden äärellä, Koivulassa Savisaaressa sekä tyhjässä liikehuoneistossa kaupungin keskustassa.

Kuopion kaupungintalolla julkistettiin perjantaina 15.9. Kuopion uusi opaskirja The Book of Kuopio juhlallisin menoin. Kirjan päätoimittajalapset lukivat otteita kirjasta ja signeerasivat muun muassa kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Aleksi Eskelisen oman painoksen oppaasta. Kaupungintalon juhlasali taipui viikonloppuna myös erityisen dueton esitystilaksi, kun Kuopiossa varttunut taiteilija Teo Ala-Ruona yhdessä Artor Jesus Inkerön kanssa toi kaupunkiin SLIT-nimisen esityksensä.

Lähes kaikki ANTI-festivaalin paikkavarauksia edellyttäneet tapahtumat olivat loppuunvarattuja, ja tulijoita tapahtumiin olisi ollut enemmän kuin tapahtumatilat antoivat myöden. Osallistujia ja kävijöitä festivaalille tuli ympäri Suomea ja myös kansainväliset kulttuurialojen ammattilaiset löysivät tiensä ANTI-festivaalille ja Kuopioon.

Vanhat veturihallit VR Konepajalla muotoutuivat festivaalin lounge-tilaksi, ja alue keräsi paljon kiinnostusta ja kävijöitä läpi festivaaliviikon. Männistön alueella päästiin kokemaan myös alueen kaavoitusprosessia käsitellyt kävelyesitys Kaava 884, joka levittäytyi myös VR Konepajan alueelle. Lauantai-iltana VR Konepajalle luotu ANTI Prize Party keräsi illan aikana yli 400 ihmistä juhlimaan Pimeä Hedelmä -yhtyeen rytmeissä ja juhlistamaan vuoden 2023 Live Art Prize -palkinnonsaajaehdokkaita ja palkinnon voittajaa, argentiinalaista Tiziano Cruzia.

Festivaali tavoitti noin 9000 katsojaa, kun mukaan lasketaan julkisten tilojen ohjelmisto.

Kiitos!

Lämmin kiitos festivaalin taiteilijoille, rahoittajille, yhteistyökumppaneille, työntekijöille ja yleisöille sekä kaikille muille ANTI-festivaaliin eri rooleissa osallistuneille.

ANTI-festivaali järjestetään jälleen syyskuussa 2024.