Live Art Prize

ANTI Festival International Prize for Live Art

Maailman ainoa kansainvälinen live art -palkinto

 ANTI Festival International Prize for Live Art jaettiin ensimmäisen kerran ANTI - Contemporary Art Festivalilla Kuopiossa 24.9.2014.  Joulukuussa 2014 ANTI-festivaali julkisti palkinnon jatkuvuuden, ja vuonna 2017 Saastamoisen säätiö teki rahoituspäätöksen tuleville neljälle vuodelle.

Maailman ainoan kansainvälisen live art -palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa, mikä tekee siitä yhden merkittävimmistä taidepalkinnoista. Palkittu taiteilija tai -ryhmä saa 15 000 euron arvoisen rahapalkinnon ja samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi seuraavan vuoden ANTI-festivaalille. 


Vuoden 2018 palkinnonsaajaehdokkaat ja kansainvälinen raati, puheenjohtajanaan Jacques Rancière, sekä uusi verkkosivu on nyt julkaistu! www.liveartprize.com


ANTI Festival International Prize for Live Art jaetaan viidennen kerran syyskuussa 2018 Kuopiossa.
 
Tänä vuonna kansainvälistä palkintoraatia johtaa yksi aikamme merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista filosofeista, Jacques Rancière (Ranska). Estetiikasta, kasvatuksesta, politiikasta, tasa-arvosta, emansipaatiosta, taiteesta ja tiedosta kirjoittanut Rancière on ainutlaatuinen vahvistus vuoden 2018 raatiin, jossa mukana ovat myös Eisa Jocson (Filippiinit) ja Lois Keidan (Iso-Britannia). Keidan, joka on toista vuotta raadissa, on yksi Lontoon Live Art Development Agencyn perustajista. Tunnettu filippiiniläinen taiteilija Eisa Jocson työskentelee koreografian parissa tarkastellen muun muassa tanssivan kehon representaatioita.
 
Neljä intohimoista nykytaiteilijaa ja -ryhmää ympäri maailmaa kisaavat palkinnosta ja ehdokkaat ovat All the Queens Men (Australia), Nic Green (Iso-Britannia), Jeanne van Heeswijk (Hollanti) ja Sonya Lindfors (Suomi).  Näiden ylistettyjen taiteilijoiden teokset käsittelevät aikamme ajankohtaisia kysymyksiä: inkluusiota, tasa-arvoa, yhteisöllisyyttä, monimuotoisuutta, feminismiä, valtaa ja mustuutta. Lue lisää ehdokkaista alla!
 
”Olemme äärimmäisen vaikuttuneita siitä, mitä näillä upeilla taiteilijoilla on tarjota. Juhlimme heidän toimijuuttansa, tahdonvoimaansa, visiotansa, intohimoansa ja lahjakkuuttansa ja odotamme innolla, mitä he tekevät seuraavaksi, minne heidän työnsä vie meidät.”
 
kommentoivat ANTI-festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan. 

 
 

Live Art Prize

Ehdokkaat 2018

All The Queens Men on australialaistaiteilijoiden, Tristan Meechamin ja Bec Reidin perustama ryhmä, joka puolustaa sosiaalista tasa-arvoa ja juhlii monimuotoisia yhteisöjä luovan toiminnan ja nykytaiteen kautta. Heidän työtään on esitetty kansainvälisesti taidefestivaaleilla ja erilaisissa kulttuuritiloissa. Lue lisää ▸

Nic Green on palkittu esitystaiteilija, joka asuu Skotlannin Glasgow’ssa. Hän yhdistää työssään moninaisia tyylilajeja ja metodeja, ja hänen työskentelymuotonsa löytyvät usein yhteistyöhön ja ihmisten vuorovaikutukseen perustuvien käytäntöjen, paikkojen ja materiaalien myötä. Lue lisää ▸

Sonya Lindfors on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee koreografian, yhteisöllisen aktivismin ja opetuksen parissa. Hän on UrbanApa -taideyhteisön perustajajäsen ja taiteellinen johtaja. UrbanApa on monitaiteellinen ja valtarakenteita kyseenalaistava yhteisö, joka tarjoaa kasvualustoja uusille diskursseille ja feministisille taiteen käytänteille. Lue lisää ▸

Jeanne van Heeswijk on taiteilija, joka fasilitoi dynaamisten ja monimuotoisten julkisten tilojen luomista “radikalisoidakseen paikallisen”. Hänen pitkäkestoiset yhteisölliset projektinsa kyseenalaistavat taiteen itsehallinnon yhdistämällä esityksellisiä tekoja, keskusteluja ja muita yhteisöllisen toiminnan sekä pedagogiikan muotoja. Hänen teostensa tavoitteena onkin avustaa yhteisöjä ottamaan
oma tulevaisuutensa haltuunsa. Lue lisää ▸

Live Art Prize

Raati 2018

Jacques Rancière on yksi aikamme merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista filosofeista. Hän on filosofian professori European Graduate Schoolissa ja emeritusprofessori Université de Paris, VIII –yliopistossa. Rancière tunnetaan kirjoituksistaan, jotka käsittelevät muun muassa estetiikkaa, kasvatusta, politiikkaa, tasa-arvoa, emansipaatiota, taidetta ja tietoa. Lue lisää ▸

Eisa Jocson on filippiiniläinen nykykoreografi ja -tanssija. Hänellä on kuvataiteilijan koulutus, ja taustaltaan hän on myös balettitanssija. Hänen kolme sooloteostaan; Death of the Pole Dancer (2011), Macho Dancer (2013) ja Host (2015) ovat kiertäneet mailman merkittävillä festivaaleilla kuten Impulstanz, Wien (2013), Noorderzon, Groningen (2013 & 2015), Tanz im August, Berliini (2013 & 2015), Lue lisää ▸

Lois Keidan yksi Lontoon Live Art Development Agencyn (LADA) perustajajäsenistä ja johtajista.  LADA on live art -taiteen tutkimus- ja tiedotuskeskus, tuotantotalo taiteellisille ohjelmistoille ja julkaisuille sekä verkkoalusta kokeiluille ja välitystyölle.
Lue lisää ▸

Live Art Prize

 

Voittajat

Tania El Khoury on libanonilainen live art -taiteilija, joka työskentelee Lontoossa ja Beirutissa. Hän luo interaktiivisia installaatioita ja esityksiä, joissa yleisöllä on aktiivinen rooli. El Khouryn teoksia on esitetty viidellä eri mantereella, museoissa ja julkisissa tiloissa. Hän on ollut ehdokkaana useiden kansainvälisten taidepalkintojen saajaksi ja voittanut Total Theatre Innovation and the Arches Brick -palkinnon.

Lue lisää ▸

Terike Haapoja on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee New Yorkissa. Hän on vuoden 2016 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja. Haapojan poliittiset interventiot, suuren mittakaavan installaatiot ja kirjoitukset tutkivat toiseuden rakenteita. Länsimaisen modernismin ihmiskeskeinen maailmankuva on projektien erityisenä huomionkohteena.

Lue lisää ▸

Australialainen Willoh S. Weiland on vuoden 2015 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja. Weilandin uusi tilausteos Artefact valmistui ANTI – Contemporary Art Festivalia varten ja sai ensi-iltansa ANTI Prize Weekend -tapahtumassa 28.10.2016.

Willoh S. Weiland on taiteilija, kirjailija, kuraattori, Aphids-ryhmän taiteellinen johtaja sekä Field Theory live art -kollektiivin jäsen.

Lue lisää ▸

Kanadalais-yhdysvaltalainen Cassils hyödyntää ruumistaan veistosmateriaalina, jolla hän rikkoo yhteiskunnan normeja. Hän käyttää ankaraa fyysistä harjoittelua ja kinesiologian sekä liikuntatieteiden tuntemustaan muokatakseen kehonsa odottamattomiin muotoihin.

Lue lisää ▸

Live Art Prize

Ehdokkaat 2017

Tania El Khoury on libanonilainen live art -taiteilija, joka työskentelee Lontoossa ja Beirutissa. Hän luo interaktiivisia installaatioita ja esityksiä, joissa yleisöllä on aktiivinen rooli. El Khouryn teoksia on esitetty viidellä eri mantereella, museoissa ja julkisissa tiloissa. Hän on ollut ehdokkaana useiden kansainvälisten taidepalkintojen saajaksi ja voittanut Total Theatre Innovation and the Arches Brick -palkinnon.

Lue lisää ▸

Msezane tuo työssään esiin historian rakenteita, myyttien rakentumista ja sen, kuinka musta naiskeho loistaa poissaolollaan julkisissa tiloissa ja veistoksissa. Hänet muistetaan erityisesti esiintymisestään John Cecil Rhodesin muistopatsaalla, Kapkaupungin yliopiston edustalla vuonna 2015.

Lue lisää ▸

Alexandra Pirici on taiteilija, jonka tausta on koreografiassa. Hän hyödyntää kuitenkin työssään myös esitystä, kuvataidetta ja musiikkia. Hänen teoksiaan on esitetty Venetsian Bieannalessa (Romanian Pavilion for the 55th edition of the Bienniale), Tate Modern -museossa,

Lue lisää ▸

The vacuum cleaner työskentelee monialaisesti esityksen, installaation ja elokuvan parissa ja käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisia aiheita kuten kulutuskulttuuria ja mielenterveyttä. Hän tekee niin soolo-esityksiä kuin suuria osallistavia tapahtumia. Lähestymistapa voi olla hienovarainen tai äärimmäisyyksiin menevä, mutta aina ennakkoluuloton, provosoiva ja leikkisä.

Lue lisää ▸

Live Art Prize

 

Ehdokkaat 2016

Action Hero on isobritannialaisten Gemma Paintinin ja James Stenhousen muodostama monitaiteellinen esityskollektiivi. Viimeisen vuosikymmenen ajan Action Hero on työskennellyt ja kiertänyt yli 20 maassa 5 eri mantereella keräten ylistystä niin kriitikoilta kuin yleisöiltäkin.

Lue lisää ▸

My Barbarian on Malik Gainesin, Jade Gordonin ja Alexandro Segaden muodostama taidekollektiivi Yhdysvalloista. Ryhmä käyttää esitystä työkaluna käsitellessään sosiaalisia ja historiallisia ongelmia ja kuvitellakseen erilaisia tapoja olla yhdessä. Taiteellisen työn tulos voi olla vaikkapa näytelmä, naamio, video, piirros, musiikki, installaatio, teksti, tapahtuma, nukke tai maalaus.

Lue lisää ▸

Public Movement on esityksellinen tutkimusyksikkö, joka tutkii ja esityksellistää poliittista toimintaa julkisissa tiloissa. Se tarkastelee ja luo julkisia koreografioita, sosiaalisen järjestyksen muotoja, näkyviä ja peiteltyjä rituaaleja.

Lue lisää ▸

Terike Haapoja on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee New Yorkissa. Haapojan poliittiset interventiot, suuren mittakaavan installaatiot ja kirjoitukset tutkivat toiseuden rakenteita. Länsimaisen modernismin ihmiskeskeinen maailmankuva on projektien erityisenä huomionkohteena.

Lue lisää ▸

Live Art Prize

Jury 2016

Palkinnonsaajan valitsee kansainvälinen joukko taiteen asiantuntijoita.

Kolmihenkisen palkintoraadin puheenjohtajana toimii italialaisen Santarcangelon festivaalin taiteellinen johtaja Eva Neklyaeva (FI/BY), ja muut jäsenet ovat esitystaiteen professori Heike Roms (UK/DE) ja teatteriohjaaja, taiteilijaprofessori Mikko Roiha (FI).