Kieli
Englanti ja/tai suomi.
Kesto
Installaation äärellä voi viettää haluamansa ajan.
Osallistujalle
Yleisö voi osallistua teokseen liikkumalla tilassa ja tutkimalla tilassa olevia arkistoja, esineitä ja niiden tarinoita eri tavoin.
Tapahtumapaikka on esteetön.
Tekijät
Installaatio, fasilitointi ja esiintyjä: Emma Fält
Mediataide ja valosuunnittelu: Roberto Fusco
Sävellys ja äänisuunnittelu: Andrea Mancianti yhdessä Fältin kanssa
Kiitos työpajojen osallistujille, jotka ovat antaneet tarinansa osaksi arkistoja.
Teos on saanut alkunsa Fältin ja Sonja Jokiniemen työskentelystä vuonna 2022.
Työryhmä
Emma Fält
Emma Vilina Fält on monialainen taiteilija, jonka työssä yhdistyvät piirros-, installaatio-, performanssi- ja äänitaide sekä osallistavat työskentelytavat. Hän on erityisesti keskittynyt live-toimintaan, kontaktin ja yhteisöllisyyden hakemiseen piirtämisessä. Fältiä inspiroi ihmiskeho, sen rajat ja sen tarjoamat mahdollisuudet tuntea yhteyttä maailman kanssa. Fält pyrkii laajentamaan ja venyttämään ymmärrystämme piirtämisestä ja sen esittämisen tavoista. Hänen teoksiaan on aiemmin esitetty Mäntän Kuvataideviikoilla, Yksin Sateessa -festivaalilla, ANTI-festivaalilla, ITAK-näyttämöllä, M_ITÄ? Biennaalissa, MUU-galleriassa ja Third Space -galleriassa. Hän on järjestänyt työpajoja Thinking Through Drawing ja Draw to Perform -symposiumeissa (UK) ja Äänen Lumo -tapahtumissa. Fält opettaa Taidekoulu MAAssa Helsingissä. Hän on yksi kansainvälisen piirrostutkimuksen Thinking Through Drawing -ryhmän johtajista.
”Piirtäminen on minulle monitaiteinen tekemisen tapa. Se ei suoraan liity visuaalisuuteen, vaan on ennen kaikkea kehollisuutta, ajattelun ja kokemuksen havainnointia siten, että siitä jää jonkinlainen jälki. Oma tutkiva työni piirroksen parissa keskittyy sen ääneen ja vuorovaikutteisuuteen. Lisäksi minua kiinnostaa piirroksen suhde materiaan. Koen piirtämisen tapahtuman oman äänen etsimisenä, läsnäolon manifestaationa, sekä intiiminä, sanattomana dialogina, jonka avulla ihmiset saattavat kokea yhteyttä ja jakaa tilan mitä vaikeammissa olosuhteissa. Piirtäminen mahdollistaa itsen ja maailman järjestämisen uudelleen ja tekee olemattomasta olevaista. Se koskettaa etäisyyden päästä.”
Roberto Fusco
Roberto Fusco, (FM, Musiikki ja mediateknologia, FT, Teknologia), ITA/FI, synt. 1980, on helsinkiläistynyt italialainen mediataiteilija. Roberton fyysisten ja tietoteknisten prosessien rajapinnalla tapahtuva taiteellinen tutkimus on keskittynyt digitaaliseen teknologiaan, joka voi äänittää, uudelleenrakentaa ja simuloida todellisuutta ja samalla paljastaa teknologian roolia havaintojemme ja kokemustemme välittäjänä.
Fuscon installaatiot ja audiovisuaaliset teokset ovat interaktiivisia, fyysisen ja digitaalisen maailman vuoropuheluita, joiden tuloksena aineellinen todellisuus kaikkine arvaamattomuuksineen ja mutkineen nousee laskettavissa olevien ilmiöiden yläpuolelle.
Hänen teoksiaan aiemmin esittäneitä festivaaleja ovat mm. LUX Helsinki, Ars Electronica, VAFT (FI), NIME, RIXC (LT), FLUSSI (ITA), Currents New Media 2016 (USA), Videoforma (RU), PIXELACHE (FI), AAVE (FI), Borealis (NO), Plektrum (EE) and CARTES FLUX (FI) and Loikka (FI). Moni galleria ympäri maailmaa on myös esittänyt hänen teoksiaan, mm. ArsLibera, Third Space, Titanik, Rajatila, MUU Galleria (FI), the Science Gallery (IE) ja EYEBEAM (NY, US). Hän on perustanut Andrea Manciantin kanssa audiovisuaalisen QUIETSPEAKER -duon ja -taidestudion.
Andrea Mancianti on säveltäjä, esiintyjä ja äänitaiteilija, jonka teokset ovat pääasiassa kokeellista äänitaidetta. Hän on opiskellut säveltämistä Rosario Miriglianon ohjauksessa Firenzen konservatoriossa. Mancianti on valmistunut samasta konservatoriosta maisteriksi sävellyksen ja musiikkiteknologian koulutusohjelmasta (2012) sekä filosofian kandidaatiksi roomalaisesta Sapienza-yliopistosta (2006). Lisäksi hän on valmistunut pariisilaisesta IRCAM Cursus -ohjelmasta (2013-2014). Tällä hetkellä hän on tohtorikoulutettavana Aalto-yliopiston median laitoksella Helsingissä ja tutkii työssään tapauskohtaisia soonisia kokemuksia.
Manciantin taiteellinen työ tapahtuu musiikin, äänitaiteen ja elektronisten soitinten rakentamisen rajapinnalla ja sisältää sävellystä, installaatioita ja monimediaperformansseja. Hänen teoksissaan yhdistyvät toisiinsa liittyvät audiovisuaaliset ekosysteemit, joissa aineelliset ilmiöt laajentuvat virtuaaliseen digitaaliseen maailmaan ja monimutkaiset takaisinkytkentäverkot syntyvät näiden kahden maailman välille. Manchianti on perustanut audiovisuaalisen QuietSpeaker-projektin mediataiteilija Roberto Fuscon kanssa.
Andrean teoksia on esitetty ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja lukuisissa instituutiossa, joihin on kuulunut mm. Ircam (FR), Biennale Musica (IT), Ars Electronica (AU), Currents New Media (USA), Musica (FR), Impuls and KUG (AU), Muziekcentrum De Bijloke (BE), Centre Henri Pousseur (BE), STUK (BE), Boston University (USA), Nuova Consonanza (IT), Sibelius-Akatemia (FI).