Kaava 884 on osallistava esitys, jossa kuljetaan ja oleillaan muuttuvassa kaupungissa. Teos tutkii kaavoituksen voimaa, alueen tuntua ja mahdollisia tulevaisuuksia.
”Asemakaavamuutoksella selvitetään raideliikenteen ja teollisuuden käytössä olleen Veturitallin ja konepaja-alueen muuttaminen asuin-, liike-, toimisto- ja yleisten rakennusten alueeksi. Raideliikenteen alue säilytetään tarvittavilta osin. Alueen tarpeet ja käyttötarkoitukset tarkentuvat kaavatyön aikana.” – Kuopion Kaupunkirakennelautakunta, Pöytäkirja 16.06.2021/Pykälä 117)
Kaupunki on alati muutoksessa. Se syntyy, elää ja katoaa päätös kerrallaan.
Ensimmäinen juna saapui Kuopioon vuonna 1888. Veturitalleilta kuului metallin kalketta, ratapölkyt tuoksuivat ja savu kirvelsi silmissä. Nyt, 135 vuotta myöhemmin veturitalli on täynnä tyhjää ja sen pihalla pyörteilevät autot äänineen. Ratatyöläisille rakennetuissa taloissa asuu muualla työskenteleviä ihmisiä.
Asemakaavalla 884 muovataan alueen tulevaisuutta. Hallin takana tsaarinaikainen virkistyspuisto päivitetään. Alueen puut kantavat rungossaan kartoitusnumeroita. Uusia rakennuksia kaavaillaan nouseviksi uusille asukkaille ja uudelle työlle. Vanhoille rakennuksille keksitään uusia tarkoituksia tai ne puretaan.
Millaista tulevaisuuden ratapihan elämä on? Mitä mieltä puu numero 82 on uudesta kaavasuunnitelmasta? Millaisia ovat ratapihaa vartioivien naakkojen sukupolvikokemukset?
Kaava 884 on osallistava esitys, jossa kuljetaan ja oleillaan parhaillaan muuttuvassa kaupungissa. Teos tutkii kaavoituksen voimaa, alueen tuntua ja mahdollisia tulevaisuuksia.
Kaava 884 on jatkoa Sebastian López-Lehdon, Maarit Utriaisen ja Riikka Vuorenmaan vuosina 2020–2023 toteutetuille Työmaa-teoksille. Teossarja tarkastelee esityslokaatioidensa ajankohtaisia uudisrakentamisen kohteita ja kaavoitettavia alueita.
Kaava 884 on osa Kulkue-hanketta. Kulkue on kolmen merkittävän taidefestivaalin yhteistyöhanke. ANTI – Contemporary Art Festival (Kuopio), Hangö Teaterträff (Hanko) ja Baltic Circle -festivaali (Helsinki) toteuttavat poikkeuksellisen laajan kotimaisten yhteistuotantojen sarjan sekä kiertuetoimintaa niiden ympärillä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää festivaalien saavutettavuutta ja pidentää teosten elinkaarta. Hankkeen rahoittaa Suomen kulttuurirahasto.Teos on osa Future DiverCities 2 -hanketta, jota rahoittaa Euroopan komission Luova Eurooppa -ohjelma.