Ohjelmisto

ANTI – Contemporary Art Festival
10.-15.9.2019

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 18. kerran Kuopiossa 10.-15.9.2019. Olemme jälleen kerran kutsuneet mukaan ohjelmistoon kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita. Loput ohjelmistosta julkaistaan pian!

Vuoden 2019 festivaalin teemana on kuolema. Festivaalin ohjelmisto tarkastelee erilaisia kuoleman toisintoja ja pyrkii avaamaan ajattelua suhteestamme kuolemaan ja moniin sitä ympäröiviin ilmiöihin. Ideat kuolevat, aikakaudet loppuvat, materiaalit vanhentuvat, esineet rikkoutuvat, teknologia korvaa itsensä, paikkoja hylätään, luonto tuhoutuu, sosiaaliset ja poliittiset ideologiat kaatuvat, ja kasvi-, eläin- ja ihmiselämä on rajallinen.

Taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan odottavat innolla vuoden 2019 festivaalia:

”Olemme yllättyneitä siitä, että kesti 18 vuotta päätyä tähän pisteeseen. Kuoleman ideat, sen vaikutus sekä sosiaalinen ja kulttuurillinen asema ihmiselossa, ja sen asema kaikessa elämässä, on ollut taiteellisen toiminnan keskeinen ohjaava voima vuosisatojen ajan.

Joten miten nykytaide käsittelee tätä kaikkein ajankohtaisinta ja iätöntä olemassaoloa elämissämme? Tämä on ANTI-festivaalin 2019 ohjelmistoa ohjaava keskeinen kysymys. Mitä uutta käytäntöä, uutta kokemusta, uutta tietoa ja uutta iloa voimme löytää ajattelemalla kuolemaa ja työskentelemällä kuoleman parissa?”

Festivaaliviikolla jaamme yhden maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon. Vuoden 2019 palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitetään Kuopiossa ANTI-festivaalin ohjelmiston yhteydessä.

Järjestämme festivaalin aikana myös neljännen Future DiverCities -taiteilijalaboratorion.

Seuraa festivaalia myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

  • Kaikki
  • Tiistai
  • Keskiviikko
  • Torstai
  • Perjantai
  • Lauantai
  • Sunnuntai

Minna Canthin 175-juhlavuoden kunniaksi Wienissä toimiva performanssiryhmä Nesterval vie yleisönsä suomalaisen kirjailijan ja yhteiskunnallisen aktivistin työn innoittamaan immersiiviseen teatteriseikkailuun. Yleisö osallistuu dramaattiseen rarinaan häistä, joka remixaa yhteen 1800-luvun feministisen kirjallisuuden, itävaltalaisen Heimat-elokuvan ja vuoriston viljelijöiden elämän synkän todellisuuden. Yleisö osallistuu aktiivisesti esitykseen ja voi liittyä kodin kaipuun maagisuuden etsintään yrittäen vastata suuriin kysymyksiin vieraudesta, väkivallasta, rakkaudesta ja syyllisyydestä.

Lue lisää ▸

Tämä on minun kirjani kuolleista. Asiat, jotka olen hahmottanut tähän mennessä. Pidin etäisyyttä siihen kirjoittamalla englanniksi äidinkieleni suomen sijaan. Se on auttanut minua tutkimaan tätä aihetta perusteellisemmin. Englanninkielinen kirjoittaminen on ollut työkalu tutkimiseen kuin alun perin halusin. Elämä on kova oppitunti. Ei ole epäilystäkään siitä. Toivon, että löydät saman lohdutuksen tyhjyydestä, joka minä olen löytänyt. Tyhjyys ei ole oikeastaan ​​ole yhtään huono. Ainakaan minun kokemukseni siitä ei ole. Lue lisää ▸

Mundane Heroics -projekti tuo yhteen joukon nuoria roolipelaajia Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta, jotka luovat eläviä kuvaelmia julkiseen tilaan. Kuvaelmat perustuvat muunneltuihin arkipäiväisiin esineisiin, jotka osallistujat ovat maalanneet ja muotoilleet uudelleen niin, että ne näyttävät yhtä aikaa tutuilta ja oudoilta. Näitä esineitä käytetään esityksen lavasteina esiintyjien yhdistäessä fantasiaa arkisiin elämiseen liittyviin elementteihin. Esittämällä jokapäiväisiin askareisiin pohjautuvien eleiden liioiteltuja ja outoja versioita, esiintyjistä tulee arkipäivän sankareita sanattoman heroiikan kuvaelmissa. Lue lisää ▸

After Erika Eiffel on tarina työkalusta, jolla on voima lävistää sydän. Tämä mukaansatempaava teos kutsuu sinut tutustumaan nuolen ampumiseen liittyvään hätkähdyttävään intimiteettiin ja voiman tunteeseen. Jousiammunta on urheilu, joka vaatii kärsivällisyyttä ja herkkyyttä. Parantaessasi vähitellen tarkkuuttasi henkilökohtaisella matkalla 16-maalisen jousiammuntaradan läpi, tulet tietoiseksi kehosi ja tappavan jousen välisestä intensiivisestä suhteesta. Kohdatessasi esineen aistiesi kautta, saat palkinnoksi huokuvaa mielihyvää maalitauluun osumisesta.

Lue lisää ▸

”Japanissa kouluruokailun osana lapsille opetetaan, miten kasvit antavat elämänsä, jotta ihmiset voisivat jatkaa omaansa.”

Mimosa Norjan teoksessa Dear Deer puiston keskellä on kontti, jonka yksi seinä on kokonaan lasia. Kontissa roikkuu kuollut valkohäntäkauris. Lue lisää ▸

Keskiviikko 20.3.  17.00-19.00

Keskiviikko 24.4.  17.00-19.00

Keskiviikko 22.5.  17.00-19.00

Kukka- ja hautauspalvelu Rosanna | Vuorikatu 25, Kuopio

Tervetuloa keskustelemaan elävästi kuolemasta! Kuoleman kahvilassa kokoonnutaan yhteen juomaan kahvia, syömään kakkua ja keskustelemaan avoimesti kuolemasta turvallisessa, rennossa ja viihtyisässä, toisia kunnioittavassa ilmapiirissä. Kyseessä on keskusteluryhmä, ei suru- tai terapiaryhmä. Lue lisää ▸

1.-7.4.2019

Galleria Ars Libera | Suokatu 30, Kuopio

 

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon vuonna 2018 voittanut Sonya Lindfors palaa Kuopioon ja aloittaa työskentelynsä ANTI-festivaalilla toteutettavan teoksen parissa 1.-7.4.2019 galleriaresidenssillä Galleria Ars Liberassa. Lindfors työskentelee prosessinomaisen teoksen parissa, ja pyrkii SOFT LANDINGS -nimisellä galleriaviikollaan laskeutumaan pehmeästi tulevan teoksen kontekstiin. Lue lisää ▸