Kuraattorien sanat
ANTI on paikkasidonnaisen taiteen festivaali, joka reagoi nykyhetkeen ja toimii tässä ja nyt. ANTI-festivaalilla pyritään yhdessä ymmärtämään sitä, mitä olemme, mitä ympärillämme tapahtuu, miten ymmärrämme menneisyyttämme, ja millä voisi olla merkitystä sekä tässä hetkessä että tulevaisuutemme kannalta. Meillä on etuoikeus luoda ympäristö, jossa voimme kohdata toisiamme tässä hetkessä, ottaa tilaa, jakaa tilaa, ja tuoda esille sen, minkä koemme olevan tietoa juuri tästä historian kohdasta.
Tiedon tuottamisen käsite kätkee sisälleen radikaalia epävarmuutta, joka on vahvemmin läsnä ja tärkeämpää kuin koskaan ennen nyt, kun syvät kulttuurilliset ja poliittiset mullistukset ravisuttavat meitä. Myrskyisessä ajassa mieleemme palautuu klassinen toteamus paikkasidonnaisesta varmuudesta, joka pätee taiteen lisäksi arkisiin kaupunkien karttoihin: Olet tässä.
Yksi niistä lahjoista, joita festivaali meille kokoontumistapana tarjoaa, on erityinen yhteisten hetkien luominen. Esitystaiteen kautta olemme osana juuri tämän hetken erityisyyttä, tässä ja nyt.
ANTI saa muotonsa elävien kohtaamisten kautta eri puolilla Kuopiota – kaupungin kaduilla ja toreilla, yritysten ja julkisten laitosten tiloissa ja joskus jopa ihmisten kotona. Tänä vuonna meillä on ilo osallistua Kuopion kaupungin 250-vuotisjuhlavuoteen. Merkkivuodet muistuttavat meitä siitä, ettemme ole pelkkiä historian kohteita vaan osallistumme itse vahvasti sen rakentamiseen osallistumalla yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.
Olemme tässä. Sinut on kutsuttu mukaan.
Useat festivaalin taiteilijat ottavat ainutlaatuisen ja vahvan roolin historian kantajina ja historiallisten merkitysten selittäjinä sen tiedon valossa, joka meillä on tässä ja nyt. Heidän työnsä tarjoaa paikkoja levolle, pohdinnalle ja yhdessäololle.
Bone Library on S.J. Normanin syväluotaavaa, runollinen teos, joka muistuttaa meitä kolonialismin aiheuttamasta tuhosta. Yli vuosikymmenen ajan Norman on koonnut kattavia sanastoja Australian alkuperäiskansojen kielistä, joita on kolonialismin aikaisten standardien mukaan pidetty sukupuuttoon kuolleina. Jatkuvan projektin Kuopiossa koettava osuus rakentuu vähitellen useamman päivän aikana ja tarjoaa meille mahdollisuuden todistaa ja osallistua sellaisten sanojen palauttamiseen, joita kolonialistinen väkivalta yritti tukahduttaa. Sanojen palauttaminen tapahtuu ottamalla uudelleen haltuun kaivertamisen, merkitsemisen ja kertomisen tekniikoita.
Harold Offehin teokset ottavat usein tilaa niin tyylitellysti – klassiseen ikonografiaan, sankariveristoksiin sekä nykykulttuurin ikoneihin viitaten – että pelkästä kehona tilassa olemisesta tulee itsessään kysymys, kannanotto, meditaatio. Vuoden 2025 ANTI-festivaalille Offeh tuo version teoksestaan Body, Landscape, Memory. Offeh ja hänen työryhmänsä – moniääninen joukko Kuopion asukkaita – kutsuu meidät kävelylle läpi paikallisen maiseman. Kulttuurisiin ja historiallisiin lähteisiin ja osallistujien omiin muistoihin pohjaten he kutsuvat meidät pohtimaan, miten kuulumisen tunteemme muotoutuu läheisessä suhteessa paikkoihin.
Chiara Bersani luo uuden, erityisesti Kuopioon suunnitellun koreografisen Left Behind -teoksen yhteistyössä paikallisten osallistujien kanssa. Bersanin taiteellinen tuotanto jäljittelee meille periytyneen maailman rakenteita ja järjestelee niitä uudelleen kehojen potentiaalin – kurittoman vision kautta. Bersanin teos on post-romanttisen maailman kummallinen lapsi – antelias, kärsivällinen ja yllättävä. Se on tutkimuksen ja prosessin tuote, joka aktivoi useita älyllisyyden ulottuvuuksia: akateemisia, kehollisia, emotionaalisia ja sosiaalisia.
Maija Suomisen ja työryhmän On-Time Performance tarjoaa meille uuden tavan kulkea halki maiseman ja kohti kaupunkia kaukojunamatkalle luodun esitys-installaation kautta. Tämä paikkasidonnaisuutta ja liikettä yhdistävä kokeilu tarjoaa meille tilaa pohtia, minkälaista on seurata ympäristöämme sen vilahtaessa ohitsemme panoraaman tavoin vauhdilla, joka muuttaa metsät ja puistot pelkäksi kohinaksi. Mitä tarkoittaa olla yhtä aikaa liikkeessä ja paikallaan – odottaa liikkeessä?
Miten tilaa jaetaan ja annetaan sen muodostaa uusia suhteita? Voiko juhlista muodostua kollektiivinen, yhdessä jaettu kokemus, jossa tilasta itsestään tulee elävä esitys? A Piece of Space on Tea Andreolettin ja Konepaja tekijät -yhteisön yhdessä Kuopion kulttuurikonepajalle luoma esityksellinen kokoontuminen. Työ pohjautuu paikallisen yhteisön kanssa ja heitä varten järjestettyihin työpajoihin, joissa visioitiin kaikille maksuttomia ja avoimia kulttuuritiloja Kuopioon.
Sonia Hughesin I am from Reykjavik valtaa keskeisen paikan kaupungista ja rakentuu konkreettisesti paikan ja paikkaan kuulumisen kysymysten ympärille, jotka ovat tämän vuoden festivaaliohjelmiston läpileikkaavia teemoja. Ole läsnä Hughesin rakentamassa hetkessä, ”tässä”. Kulje ohi tai viivy hetki. Tapaa hänet ja toisia katsojia, tapaa kaltaisiasi. Saavu perille: tähän.
Vesistöt ja niiden kanssa vuorovaikutuksessa olevat kehot muodostavat myös oman temaattisen linjansa useamman festivaaliteosten välillä. Ne soljuvat kaupunkiin ja sen halki, ja niistä muodostuu siirtymän ja yhteen kokoontumisen paikkoja.
Vesireitit on Riikka Thitzin kuratoima esitysteosten sarja. Kuopiossa pääsemme kokemaan niistä kaksi, jotka molemmat ovat kuopiolaislähtöisten taiteilijoiden luomia: Etiological Hydro Disruption Report on Teo Ala-Ruonan kuunnelma, joka tutkii veden juomisen intiimiä politiikkaa. Teos kyseenalaistaa ”puhtauteen” yleisesti liitettyä paremmuuden ajatusta ja tarkastelee sitä poliittisen linssin läpi. Se vie kuulijan vetiselle matkalle, jossa seurataan muovia tihkuvassa kohdussa kelluvan olennon matkaa maailmaan, missä se kohtaa erilaisia sosiaalisia normeja ja luokitteluja. Anna Mustosen Lilluminen on kaksiosainen teos: Kuopiota ympäröivällä Kallavedellä kuvattu videoteos ja esitys. Teospari sukeltaa syvälle tunteiden, nostalgian ja kaipuun vuorovesiin, joiden äärelle meidät kutsuttu pysähtymään.
Andy Fieldin, Beckie Darlington ja kuopiolaiset lapset kuratoivat ja rakentavat meille Pienten ja huomiotta jätettyjen esineiden museon. Installaatioteos on kuopiolaisten lasten keräämien ja kuratoimien esineiden näyttely. Lapsia pyydettiin valitsemaan kokoelmaan esineitä, joista he pitävät tai joita he arvostavat, mutta joita he eivät usko aikuisten pitävän tärkeinä. Mitä lasten valinnat kertovat meille siitä keitä he ovat, keitä me olemme ja mitä Kuopio merkitsee kaupungin tuleville johtajille?
ANTI-festivaali tekee jälleen yhteistyötä myös Aalto-yliopiston taidekasvatuksen laitoksen opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat tuovat festivaalille osallistavien projektien sarjan, jossa pohditaan Kuopion julkisten tilojen historioita ja tulevaisuuksia.
Tiedon tuottamisessa – joka ei toki ole uusi tutkimuksen aihe – on kenties vähemmän olennaista se, kuka voi asemansa puolesta vahvistaa tiettyä tietoa kuin se, kenelle on annettu valtaa esittää kysymyksiä. Entä kenen valtuuttamana, missä olosuhteissa ja millaisia kysymyksiä? Se, mitä kykenemme kysymään ja mitä meillä on lupa kysyä on monimutkainen asia. Kysymysten asettelua voidaan käyttää sekä sorron että sen vastakohdan välineenä. Haluamme kysyä ja vastata uudella tavalla.
Ajassa, jossa on niin paljon tuntematonta – ja niin paljon vaatii selvittämistä, toipumista ja korjaamista – toivomme, että voimme sanoa Kuopiossa 2025 varmaksi ainakin tämän:
Olet tässä.
Elisa Itkonen & Season Butler