ANTI-festivaali 2023 tarkastelee muuttuvia elinympäristöjämme
Vuoden 2023 ANTI-festivaali toimii kotikaupungissaan tapahtuvien muutosten peilinä samalla kun kaupunki itse toimii festivaalin teosten näyttämönä.
–Tänä vuonna olen ajatellut ANTIa eräänlaisena kaupunkiaktivistina, joka nostaa taiteen kautta esille myös globaaleja kysymyksiä ja ilmiöitä sekä näkökulmia, jotka eivät ole Kuopiossa ehkä vielä tarpeeksi esillä. Pohdimme esimerkiksi sitä, keitä varten ja keiden ehdoilla kaupunkejamme rakennetaan ja ketkä ympäristömme kehityksestä ja tulevaisuudestamme päättävät, festivaalin johtava kuraattori Elisa Itkonen kertoo.
Ohjelmisto koostuu kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden ajankohtaisista teoksista, joita yleisö pääsee kokemaan maksutta ympäri Kuopion kaupunkia. Festivaaliviikko huipentuu jo kymmenettä kertaa ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon jakamiseen festivaalin ainutlaatuisella päätösklubilla. Vuoden 2023 ehdokaslista ja Shortlist LIVE! -ohjelmistokokonaisuus julkaistaan myöhemmin keväällä. Festivaalilla pääsemme kokemaan myös viime vuoden palkinnon voittajan, Latai Taumoepeaun, uuden teoksen.
Monipuolisia näkökulmia elinympäristöjen muutoksiin
Sebastian López-Lehdon, Maarit Utriaisen ja Riikka Vuorenmaan (FI) teos Kaava 884 on yleisöä osallistava esitys, jossa kuljetaan ja oleillaan parhaillaan muuttuvassa kaupungissa. Teos tutkii kaavoituksen voimaa, ja erityisesti entisen Konepaja-alueen mahdollisia tulevaisuuksia. Henriikka Himman ja työryhmän (FI) I was living in a strange place on esitys jaettujen ja yksityisten tilojen historiasta, ajasta, arkkitehtuurista ja kodista. Andy Fieldin ja Beckie Darlingtonin (UK) teos The Book of Kuopio on taiteilijoiden ja kuopiolaisten koululaisten yhdessä luoma opaskirja Kuopioon. The Book of Kuopio antaa 8–12-vuotiaille lapsille vallan määritellä, mistä kaupungissamme on kyse. Mukana on sekä faktatietoa että mielikuvituksellisia tarinoita ja unelmia. Projekti huipentuu yleisölle avoimiin kirjajulkkareihin!
Tea Andreolettin (IT) yleisöä osallistavassa Yellowcake -esityksessä tutkitaan yhteistyön mahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä 1970-luvulla Italiassa toimineen uraanikaivosta vastustaneen kansalaisliikkeen tarinan kautta. Teos tuo yhteen menneisyyden ja nykyhetken ympäristönsuojeluun liittyviä kysymyksiä, ja sen suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana paikallisia Elokapina-liikkeen aktivisteja. Ympäristöaktivismia ja taidetta yhdistää myös viime vuoden live art -palkinnon voittaja Latai Taumoepeau (TO/AU), jonka teos With this body I remember, with this body I re-wild tuo yhteen eteläisen ja pohjoisen pallonpuoliskon ilmastotyön ja yhteisöt, joihin ilmastonmuutos eniten vaikuttaa. Mirella Pendolin, Pia Sirén ja Ilona Valkonen (FI) puolestaan palaavat Kuopioon jakamaan viime vuoden festivaalilla kerättyjä, ihmisten luontosuhdetta kuvaavia tarinoita Plant Based Stories II -teoksen kautta. Moniaistillinen installaatio-teos tarjoaa myös levähdyspaikan intensiivisen festivaaliviikon keskellä.
Anna Cadian, Minttu Vesalan ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen uusi teos Binary the Trilogy: TESTO TEMPLE pohtii, kuinka voi näyttämöllistää jotain niin haurasta kuin sukupuoli ja seksuaalisuus, ja millainen näyttämö niille tarvitaan. Teos tutkii sukupuolihormonien, erityisesti testosteronin suhdetta binäärien ulkopuoliseen sukupuoli-identiteettiin. SLIT puolestaan on Teo Ala-Ruonan ja Artor Jesus Inkerön duettoesitys, jossa taiteilijat avartavat perinteisiä inhimillisiä tiloja tuottamalla määrittelemätöntä, haavoittuvaista ääntä ja kieltä.
Festivaali kuuluu myös Kuopion ulkopuolella
Jo Kuopioon matkustaessa voi virittäytyä festivaalitunnelmaan kuuntelemalla Action Heron (UK) RadiOh Europa -ääniteosta, joka käsittää 10 tuntia rakkauslauluja Kuopiosta ja Riiasta sekä matkan varrelta. Tänä vuonna tunnelmaa nostattaa festivaalin aikana myös festivaaliradio! elektron.art -kollektiivin (EE) Interrupted-radioteos on kuunneltavissa sekä verkossa että Kuopion tapahtumapaikoilla. Pakettiautolla liikkuva radioasema parkkeeraa tapahtumien keskiöön ja räätälöi yleisön kuultavaksi livelähetyksiä, joissa kuullaan festivaalin taiteilijoita, tekijöitä ja muita osallistujia sekä joka päivä ajantasainen säätiedotus.
Aalto-yliopiston opiskelijat (FI) toteuttavat teossarjan, jossa yleisö pääsee kokemaan kaupungin julkisia tiloja eri näkökulmista. Kokonaisuus on osa ANTI-festivaalin ja Aalto-yliopiston pitkäaikaista yhteistyötä, jossa festivaali toimii alustana taiteellisen tutkimuksen kurssille.
Festivaalin etkot 8.–9.9.2023
ANTI-festivaalia edeltää sen virallinen etkotapahtuma 8.–9.9.2023. Etkojen ohjelma muodostuu uuden kansainvälisen Future DiverCities -hankken ympärille. Future DiverCities tutkii kaupunkien tyhjillään olevien tilojen käyttömahdollisuuksia ja osallistavien taideprojektien potentiaalia kaupunkikulttuurin ja yhteisöllisten kaupunkiympäristöjen luomisessa. ANTI-etkojen ohjelmassa on muun muassa Uusi paikallinen -arkkitehtuuripoliittisen kehitystyöryhmän päätösseminaari. Työryhmää koordinoi Taiteen edistämiskeskus, ja ANTI-festivaali on yksi työryhmän jäsenistä. Suvi Nurmen ja Lotta Halisen (FI) teos Yks kaks kerrostalojen keskellä piippu esitetään ainoastaan etkoilla. Teos tutkii Kuopion Haapaniemellä sijaitsevan punatiilipiipun ympäristöä ja sen asukkaiden suhdetta piippuun. Teos on osa monialaista Piippumuistoja-hanketta, joka tutkii vanhojen tehtaanpiippujen merkitystä paikallisidentiteetille viidellä suomalaisella paikkakunnalla. Etkoilla koetaan ensimmäistä kertaa myös López-Lehdon, Utriaisen ja Vuorenmaan teos Kaava 884, jonka esitykset jatkuvat myöhemmin festivaaliviikolla.