Brian Lobel (UK): Puhdistus
Facebookin ansiosta voimme laajentaa kaverijoukkomme käsittämään satoja, ellei tuhansia, ihmisiä, joita hädin tuskin tunnemme. Internetin yhteisöpalvelut ovat muokanneet sosiaalisia ympäristöjämme omien sovinnaisuus- ja käyttäytymissääntöjensä avulla. Monien on vaikea ymmärtää eroa ”oikean” ystävyyden ja nettiystävyyden välillä. Brian Lobel tulee apuun. Lobelilla on todella paljon Facebook-kavereita, mutta kuinka hyvin hän tuntee heidät? Ovatko he oikeasti hänen kavereitaan? Mikä on kaveri? Hän antaa katsojien päättää.
Puhdistuksessa Lobel pohtii minuutin ajan jokaista Facebook-kaveriaan. Yleisö kuuntelee hänen mietteitään ja äänestää sitten siitä, pitääkö vai poistaako hän kyseisen kaverin. Yleisön päätöstä ei voi muuttaa. Lobel jatkaa pohdintaa viitenä päivänä neljän tunnin ajan. Autetaanpa häntä muotoilemaan maailmansa uusiksi, tiedä vaikka hänestä kehkeytyisi siinä samalla kaveri.
Brian Lobel (UK)
Brian Lobel tekee elävää taidetta, ja hänen teoksiaan on esitetty ympäri maailman. Häneltä ovat tilanneet töitä ja häntä ovat tukeneet Wellcome Trust ja the Jerwood Charitable Foundation. Lobel on mukana Brightonissa sijaitsevan The Basementin taiteilijoiden tukemisohjelmassa sekä lontoolaisessa Performing Medicine -ohjelmassa. Hän valmistelee väitöskirjaa ja toimii tuntiopettajana Queen Maryn yliopistossa Lontoossa.
Sen jälkeen kun Internetin yhteisöpalveluja alkoi syntyä 1990-luvun lopulla, ne ovat luoneet kokonaan uuden sovinnaisuussäännöstön ja monille myös ristiriidan oikeiden ystävien ja facebook/friendster/myspace/hi-5/linkedin/tagged/twitter -ystävien välille. Kysymykseen missä [facebook]-ystävyys alkaa ja [oikea] ystävyys loppuu on yhtä monta vastausta kuin on käyttäjääkin, joiden määräksi muuten arvioidaan melkein miljardi ihmistä. Ystävyyssuhteiden (mikä inflaation kärsinyt termi!) ylläpitäminen on vain yksi yhteisöpalveluiden käyttöalue. Ne ovat osoittautuneet välttämättömiksi voimavaroiksi yrityksille, poliittisille liikkeille ja taiteilijoille. Niillä pönkitetään myyntiä ja mainostetaan marsseja ja keikkoja yhtä paljon ja samalla ”seinällä” kuin levitetään kuvia kännijuhlista tai yksityiskohtia suhteen loppumisesta. Julkisen, yksityisen, poliittisen ja ammatillisen elämän sekoittuminen yhdessä ja samassa paikassa on tehnyt Facebookin tapaisista palveluista taikavoimaisia; ne kiehtovat ja työntävät luotaan.