Uutiskirje 12/2021 – Leppoisaa joulua ja valoa uuteen vuoteen!

Uutiskirje 17.12.2021

Vuonna 2021 ANTI – Contemporary Art Festival järjestettiin 20. kerran Kuopiossa, toista kertaa pandemian keskellä. Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneita, taiteilijoita, työntekijöitä, vapaaehtoisia avustajia ja yleisöjä, jotka tekivät juhlavuodestamme loistavan. Toivotamme teille leppoisaa joulua ja valoa uuteen vuoteen!

Menneen vuoden aikana ANTI-festivaali työskenteli jälleen monialaisissa paikallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa ja järjesti Kuopiossa yleisölle maksuttomia tapahtumia ympäri vuoden:

Vuosi 2021 alkoi nuorten HUUMA-työpajoilla, joita järjestettiin läpi kevät- ja syyskausien. Kolmivuotisen HUUMA-hankkeen (2019-2021) toiminta päättyi Kuopiossa 13.12. Kiitos hankkeen koordinaattorille Lasten ja nuorten säätiölle ja muille yhteistyökumppaneille. Lämmin kiitos taiteilija-ohjaajille Anna-Maria Väisäselle, Kaisa Ritolalle ja Eevi Tolvaselle. Erityisesti kiitos HUUMA-toiminnan osallistujille!

28.1.-14.3.2021 järjestettiin Face to Faith -Luova Eurooppa -hankkeen kansainvälinen avoin teoshaku. ANTI toimi monivuotisessa hankkeessa (2020-2023) ympäri vuoden. ANTI-festivaalin Face to Faith -tuotannoksi valittiin suomalaisen taiteilijan Kaino Wennerstrandin Fixit, joka saa ensi-iltansa ANTI-festivaalilla 13.-18.9.2022.

8.-18.4.2021 Global City Local City -hanke järjesti toisen labin osittain Reykjavíkissä ja osittain etätoteutuksena. Labin järjestelyistä vastasi Reykjavík Dance Festival. Global City Local City on ANTI-festivaalin vetämä pohjoismainen yhteistyöhanke (2020-2021), jossa toteutettiin kaksi taiteilijoiden ja kuraattorien välistä työskentelylaboratorioita. Kiitos yhteistyöstä Reykjavík Dance Festival ja The Map Consortium. Kiitos myös labien osallistujille!


Kuva Veera Launosen ja Ilkka Kivelän teoksesta Keräilijät. Kuva: Pekka Mäkinen

14.-19.9.2021 ANTI – Contemporary Art Festival järjestettiin 20. kerran. Live-elämykset houkuttelivat huomattavan paljon yleisöä monien muiden tapahtumien oltua tauolla pandemian vuoksi. Festivaali keräsi yhden historiansa suurimmista yleisöistä: Tavoitimme yli 50 000 katsojaa Kuopiossa, kun mukaan lasketaan julkisten tilojen ohjelmisto. Esitysten, työpajojen ja näyttelyiden aktiivisia osallistujia laskettiin tapahtumapaikoilla 13 000.

Festivaalilla esitettiin kolmannen kerran Shortlist LIVE! -ohjelmakokonaisuus, jossa koettiin ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaajaehdokkaiden teokset. Maailman ainoan live art -taiteen palkinnon voitti Alex Baczynski-Jenkins.

20-vuotista ANTIa juhlittiin myös ANTIVERSARY 20 -näyttelyllä Kuopiossa ja verkossa. Verkkogalleria on yhä avoinna: Pekka Mäkisen valokuvia vuosien varrelta ja Kim Saarisen dokumentaarinen elokuvateos löytyvät osoitteesta antiversary20.com. Mukana myös vuoden 2021 parhaita otoksia!

Kiitos Johanna Tuukkanen & Gregg Whelan

ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja – vastaava tuottaja Johanna Tuukkanen on jättänyt tehtävänsä marraskuussa oltuaan 20 vuotta festivaalin johdossa. Johanna työskentelee jatkossa Oulun kaupungin kulttuuripalvelupäällikön virassa, jossa hän johtaa yleisiä kulttuuripalveluita ja kulttuuritalo Valveen toimintaa.

Myös taiteellinen johtaja Gregg Whelan on jäänyt pois tehtävästään samaan aikaan. Tuukkanen ja Whelan työskentelivät yhdessä 15 vuoden ajan. Whelan on jo pitkään hoitanut osa-aikaista taiteellisen johtajan tehtäväänsä päätyönsä ohella. Hän työskentelee esitystaiteen johtajana Trinity College London -oppilaitoksessa.

Yhdistyksen hallitus ja henkilöstö kiittävät lämpimästi Johannaa ja Greggiä näiden uraauurtavasta toiminnasta festivaalin taiteellisina johtajina!

ANTI-päällikkö Elisa Itkonen vastaa festivaalin toiminnasta kunnes yhdistyksen hallitus päättää uusista henkilöstöjärjestelyistä.

Johanna Tuukkanen. Kuva: Pekka Mäkinen
Gregg Whelan

Vuosi 2022 alkaa Jaettu tulevaisuus -työpajoilla

Tervetuloa pohtimaan ja tunnustelemaan tulevaisuutta. Millaisen kaupungin ja maailman haluaisimme jälkipolville jättää?

Toiminta on suunniteltu 65-75-vuotiaille, mutta kaikki +60-vuotiaat ovat tervetulleita mukaan. Työpajoissa tutkitaan kotikaupunkia, sen herättämiä muistoja ja tuntua.

Kävely, piirtäminen, tunnustelu, liike sekä ääni johdattavat meidät matkalle omaan kaupunkiimme ja toiveisiin sen tulevaisuudesta. Hyödynnämme työssä tuttuja ja tuntemattomia karttoja sekä toteutamme uusia. Työpajoissa tutustumme myös nykyteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin hahmottaa ja tutkia maailmaa.

Yhdessä pohdimme millainen olisi unelmien tulevaisuus ja mitä voimme oppia kuuntelemalla toisiamme ja elinympäristöä tarkasti kaikki aistit avoinna?

Työpajat ohjaavat taiteilijat Emma Fält ja Anna-Maria Väisänen.

Missä?
Kohtaamo (Kuopion pääkirjasto, Maaherrankatu 12 / Museokatu 1)

Milloin?
Maanantaisin klo 10.00 (10.1.2022 alkaen)

Tammikuun 2022 työpajat:
10.1.
17.1.
24.1.
31.1.

Työpajat kestävät noin kaksi tuntia. Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. Tervetuloa!

Lisätietoja:  Elisa Itkonen, elisa@antifestival.com / 050 305 2005

antifestival.com/hanketapahtuma/jaettu-tulevaisuus-tyopajat

Kuva: Harri Heinonen