Uutiskirje 12/2020: Rauhallista joulua, toiveikkaina kohti uutta vuotta 2021!

Olemme todella kiitollisia ja onnellisia, että myös vuonna 2020 saimme järjestää kansainvälisen ANTI – Contemporary Art Festivalin Kuopiossa. Kiitämme lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneita, taiteilijoita, työntekijöitä, vapaaehtoisia avustajia ja esiintyjiä sekä yleisöjä! Toivotamme teille rauhallista joulua, ja katsomme toiveikkaina kohti 20. toimintavuottamme 2021.

Menneen vuoden aikana ANTI-festivaali työskenteli jälleen monialaisissa paikallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöhankkeissa ja järjesti, poikkeusoloissakin, Kuopiossa yleisölle maksuttomia tapahtumia ympäri vuoden:

Vuosi 2020 alkoi nuorille suunnatuilla HUUMA-työpajoilla, jotka keskeytyivät koronaviruksen takia, mutta joita jatkettiin menestyksellisesti syksyllä. Taiteilija-ohjaajat Anna-Maria Väisänen ja Kaisa Ritola saivat syksyllä toiminnan kipinöimään, ja työpajat jatkuvat tammikuussa 2021.

Alkuvuonna käynnistimme KELP!-projektin yhteistyössä helsinkiläisen lasten ja nuorten kulttuurikeskus Annantalon kanssa. Syksyn aikana kuopiolaisen Hatsalan koulun 8E-luokan oppilaat toteuttivat dialogissa helsinkiläisen Apollon koulun 8D-luokan kanssa, ja taiteilijoiden Timo Kokon ja Elina Rantasuon ohjauksessa KELP!-näyttelyn, joka oli avoinna ANTI-festivaalin yhteydessä. Näyttely avautuu Annantalossa tammikuussa 2021.

Keväällä totuttelimme siihen, ettemme voineet kohdata kasvotusten ja kutsuimme kiinnostavia ja inspiroivia ystäviämme ja kollegoitamme keskustelemaan kanssamme virtuaalisesti. After 8 with @antifestival oli keskusteluohjelmien sarja Instagram Livessä.

20.-31.10.2020 järjestimme ensimmäisen Global City Local City -labin Kuopiossa ja etäyhteyksien kautta. Global City Local City on ANTI-festivaalin vetämä pohjoismainen yhteistyöalusta, jossa ovat kumppaneina islantilainen Reykjavík Dance Festival ja isobritannialainen The Map Consortium, ja jossa toteutetaan kaksi taiteilijoiden ja kuraattorien välistä työskentelylaboratorioita. Toinen Global City Local City -lab toteutuu huhtikuussa 2021 Reykjavíkissa.

Global City Local City Lab 2020. Kuva: Pekka Mäkinen

 

27.10.-1.11.2020 ANTI – Contemporary Art Festival järjestettiin 19. kerran. Festivaalin teemana oli ruoka ja se toteutettiin osana European Region of Gastronomy Kuopio -juhlavuotta. Yleisön ja tekijöiden turvallisuus oli tänä vuonna festivaalijärjestelyjen keskiössä. Esitykset olivat loppuunvarattuja, ja vieraita saapui eri puolilta Suomea. Tapahtuma houkutteli myös ulkomaisia vieraita Kuopioon matkustamiseen liittyvistä haasteista huolimatta.

Festivaalilla esitettiin jälleen Shortlist LIVE! -ohjelmakokonaisuus, jossa koettiin ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaajaehdokkaiden teokset. Maailman ainoan live art -taiteen palkinnon voitti australialainen Brian Fuata.

Juhlistimme festivaalilla myös Future DiverCities -hankkeen päätöstä. Nelivuotinen Luova Eurooppa -ohjelman hanke päättyy joulukuussa 2020. Iso kiitos hankekumppaneillemme: Savonia-ammattikorkeakoulu (koordinaattori, Suomi), Seconde Nature (Ranska), BEK (Norja), Kontejner (Kroatia), Liepaja City Council (Latvia), Public Art Lab (Saksa), 1D Lab (Ranska) ja La Chambre Blanche (Kanada). Yhteistyömme jatkuu tavalla tai toisella!

ANTI-festivaali jatkaa Luova Eurooppa -työskentelyä uuden FACE to FAITH -hankkeen (2020-2023) myötä. FACE TO FAITH kansainvälinen esitystaiteen hanke, joka keskustelee uskon ja uskomusten merkityksestä yhteiskunnissamme.

Lisää kuvia ja videoita tapahtumistamme Facebookissa, Instagramissa ja Vimeossa!
Stan’s Cafe (UK): Of All The People In All The World. Kuva: Pekka Mäkinen
ANTI Prize Party 2020. Kuva: Pekka Mäkinen