Terike Haapoja kääntää katseensa kohti ihmistä ANTI-festivaalilla

Tiedote 9.8.2017

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon vuonna 2016 voittanut Terike Haapoja palaa Kuopion ANTI-festivaalille 19.-24.9.2017 kolmiosaisella kokonaisuudella, johon kuuluvat teokset Luonnoksia vapaudesta I-II ja Gravitation (kuvat).

Tarkasteltuaan pitkään ihmisen ja luonnon suhteita Haapoja kääntää nyt katseensa ihmiseen ja siihen, miten ihmisyyttämme määrittelevät yksilöllisyyden tai vapauden kokemukset rakentuvat. ANTI-festivaalia varten valmistuva kaksiosainen Luonnoksia vapaudesta tutkii
yksilön vapautta ja sen rajoja:

”Yhteiskunnassamme yksilönvapaus on suurin arvo. Kuitenkin vapautemme on rajallista, ja vastuu normien noudattamisesta yksilön omilla harteilla. Todellisen vapauden puuttuessa nimellisestä vapaudesta tulee taakka, jossa kaikki vastuu on yksilöllä,”

taiteilija kirjoittaa teossarjaa kuvaavassa artikkelissaan.

Luonnoksia vapaudesta I

on yhteistyö kuopiolaisen lukion ja Kuopion vankilan kanssa. Kutsumme lukiolaisia kirjoittamaan vangeille kirjeet, joissa he pohtivat vapauden, vastuun, normien ja rangaistusten kysymyksiä, sekä sitä miten he ymmärtävät vapauden ja sen rajat omassa elämässään.  Kuopion vankilan vangit saavat kirjeet luettaviksi ja voivat valita ne, joihin haluavat kirjoittaa vastauksen.

Kirjeenvaihto on kuultavissa ääniteoksena Itä-Suomen hovioikeuden edustalla
festivaalin aikana 19.-23.9. LUE LISÄÄ

Luonnoksia vapaudesta II

on sarja vuorovaikutteisia tilanteita, joissa yleisön jäsen on aktiivinen osallistuja. Teos mahdollistaa vaihtokaupan taiteilijan ja osallistujan välillä. Osapuolet neuvottelevat sopimuksen, jossa toinen vuokraa kehonsa toiselle yhdessä määritellyin ehdoin, yhdessä määritellyksi ajaksi.

Sopimuksen allekirjoittaminen ja neuvottelu tapahtuvat Asianajotoimisto Karvinen, Sarkkinen & Sallisen tiloissa ajanvarauksen perusteella 20.-22.9. LUE LISÄÄ

Gravitation

avaa uuden, henkilökohtaisemman puolen Haapojan työskentelyssä. Emotionaalisen ja fyysisen paineen alla spontaanisti ja lyhyessä ajassa syntyneet kuvat ovat väläyksiä olemisesta halun, kuolevaisuuden, hylkäämisen ja toimijuuden, esineellistämisen ja esineeksi tulemisen kaipuun risteyksessä. Näyttelyssä nähdään valikotuja kuvia noin 80 kuvaa käsittävästä valokuvasarjasta sekä esikatseluversio tulevasta Gravitation-valokuvakirjasta.

Gravitation julkistetaan Berliinissä Salon Dalhman -galleriassa Berlin Art Weekin yhteydessä 11.9. ja ANTI-festivaalin ohjelmistossa Kuopiossa 19.9. LUE LISÄÄ

 

©Terike Haapoja 160130_red head. From the series Gravitation
©Terike Haapoja 160130_red head. From the series Gravitation

Terike Haapoja

on suomalainen kuvataiteilja, joka asuu New Yorkissa ja Inkoossa. Hän edusti Suomea Venetsian Biennalessa 2013 kuolevisuutta ja ihmisen ja luonnon suhdetta käsittelevällä Closed Circuit – Open Duration -näyttelyllä. Haapoja sai vuonna 2016 ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon, ja on aiemmin palkittu muun muassa Dukaattipalkinnolla. Haapojan ja kirjailija Laura Gustafssonin yhteistyö Toisten Historia sai vuonna 2016 mediataiteen valtionpalkinnon Eurooppaa tällä hetkellä kiertävästä Museum of Nonhumanity -näyttelyprojektista.

www.terikehaapoja.net

Lisätietoja

verkkosivuillamme ja Elisa Itkonen, elisa@antifestival, 050 305 2005.
Pressikuvat: antifestival.com/media

ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon ja -teostuotannon rahoittaa:

sas_logo_1