Tania El Khoury (LB): The Search for Power

Perjantai 28.9. 19.00 
Lauantai 29.9.
19.00
VR-konepaja | Pohjolankatu 1

Esitykset ovat täyteen varattuja!

Eräänä yönä sähköt katkesivat yllättäen taiteilijan ja hänen historioitsijapuolisonsa naapurustossa Beirutissa.  Pariskunta alkoi keskustella sähkökatkosten historiasta Libanonissa. Taiteilija oli syntynyt Libanonin kansallissodan aikana (1975-1990) ja kasvanut siinä luulossa, että sähköön liittyvät ongelmat olivat alkaneet sodan aikana. Historioitsija sen sijaan muisti löytäneensä valtiollisen dokumentin, jossa oli jo vuonna 1952 ilmoitettu aikataulutetuista sähkökatkoksista läpi Beirutin.Niin kaksikko päätti lähteä tutkimaan Libanonin sähkökatkosten historiaa, etsien kohtia, joissa julkisten palveluiden infrastruktuuri, ihmisten suhde valtioon ja lukuisat suositut kansanliikkeet risteävät. He yltävät aikaan, jossa sähkö otettiin käyttöön Beirutissa ennen kuin oli edes mahdollista kuvitella Libanonin valtiota. He keräävät dokumentteja ympäri maata ja sen rajojen ulkopuolelta, vieraillen kolonialistisen vallan maissa, Belgian, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen arkistoissa.

Se, mitä he löytävät on monikansallinen tarina, joka sijoittaa sähkön kolonialististen lakien risteykseen. Tarinaan kuuluu poliittisten ja taloudellisten eliittien masinointia, jokapäiväistä vastarintaa, selviämistä ja tuhoa.

Search for Power on esitysinstallaatio, jossa ovat osallisina taiteilija, historioitsija ja yleisö.

Vuoden 2017 ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon voittaja, Tania El Khoury palaa Kuopioon uudella tilausteoksellaan The Search for Power sekä kiertuemenestyksellään
As Far As My Fingertips Take Me!