Satu Herrala (FI): Saunaluennot

Saunaluennot elvyttävät suomalaista perinnettä, jossa poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua käytiin nimenomaan saunassa. Luennot ovat kollektiivinen, kehollinen kokemus, jossa hikoillaan päivän polttavien aiheiden ympärillä ja jaetaan ajatuksia niihin liittyen. ANTI-festivaalin päättävä saunaluentomaraton sisältää kolme asiantuntija-alustusta, sekä niihin liittyvät keskustelut. Saunaluentojen keskiössä on ruumiillisuus, jota tarkastellaan mm. sukupuolen, talouden ja yhteisön pyhän näkökulmasta.

klo 14 Henki-sielu-ruumis, rovasti Marja-Sisko Aalto, Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin notaari

klo 15.15 Kalliita ja halpoja ruumiita? Hannele Harjunen, YTT, lihavuustutkija, Jyväskylän yliopisto.

klo 16.30 Keholliset rituaalit, koreografi Tomi Paasonen

Luennot järjestetään Rauhalahden Jätkänkämpän savusaunassa, jonka lempeisiin löylyihin mahtuu kerralla yli 70 saunojaa. ”Mualiman suurin” savusauna perinteisenä puhdistautumispaikkana tarjoaa erinomaiset puitteet saunaluennoille. Saunojia kehotetaan ottamaan uimapuku saunomisasuksi, sillä keskustelut käydään sekasaunassa, ja luento-osuuksien välissä voi vilvoitella järvessä. Kahvila on avoinna luentojen ajan. Saunaluentomaraton tapahtuu suomeksi/englanniksi.

Saunaluennot on osa Nordic Residency –projektia. ANTI-festivaalin ja The Festivalin (Islanti) yhteinen residenssiprojekti toteuttaa molempien festivaalien tavoitetta tukea ja edistää live artia Pohjoismaissa ja niiden ulkopuolella. Projektiin haettiin lämpö-teemaan sopivia taiteilijoita ja teoksia. Helmikuussa 2013 Reykjavikissa järjestetyllä residenssijaksolla Herralan saunaluennot järjestettiin Laugardalslaugin kylpylän kuumissa altaissa. Pohjoismaista residenssiprojektia tukevat Pohjoismainen ministerineuvosto ja Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Satu Herrala (FI)

Satu Herrala toimii koreografina ja kuraattorina Suomen lisäksi mm. Itävallassa ja Saksassa. Hän työskentelee itsenäisenä taiteilijana sekä kollektiivisissa prosesseissa ja toteuttaa esityksiä, installaatioita, kuratoituja ohjelmia, yhteisöllisiä tapahtumia ja poliittisesti virittäytyneitä interventioita.

Ilmaiset festivaalikuljetukset:

13.30 Hotelli Puijonsarvi – Rauhalahden savusauna

15.00 Kuopion satama – Rauhalahden savusauna

15.30 Rauhalahden savusauna – Hotelli Puijonsarvi

18.30 Rauhalahden savusauna – Hotelli Puijonsarvi

Keskustasta Kylpylähotelli Rauhalahteen pääsee myös julkisella liikenteellä seuraavasti:

Bussi numero 16 sunnuntaisin klo 11.05 – 21.05 kerran tunnissa

Kylpylähotelli Rauhalahdesta keskustaan paikallisbussit liikkuvat seuraavasti:

Bussi numero 16 sunnuntaisin klo 10.44 – 21.44 kerran tunnissa

Matka kestää noin 20 minuuttia. Kuopion liikenteen kertalippu.