Mari Keski-Korsu (FI): Albedo Dreams

Albedo Dreams on koko festivaalin ajan rakentuva teos, joka leikittelee tee-se-itse-geoengineering -idealla. ”Albedo” kertoo pinnan heijastamiskykyvystä, joka kerrotaan asteikolla nollasta ykköseen (ei yhtään heijastusta, musta – täydellinen heijastus, valkoinen). Tämän avulla voidaan määritellä jouleissa, kuinka paljon auringonvaloa heijastuu maan pinnalta takaisin avaruuteen. Albedon avulla voidaan siis tutkia sitä, paljonko planeettamme imee energiaa ja lämpöä. Keski-Korsun projekti suhtautuu kuitenkin kriittisesti tekniseen, laajamittaiseen ilmastomanipulointiin (geoengineering). Teos kaikessa absurdiudessaan kyseenalaistaa sen, pitäisikö maailman vaalentamisen sijaan kuitenkin pyrkiä vähemmän kuluttaviin elintapoihin ja luonnonvarojen säästämiseen, sekä etsimään vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille.

Lapinlahden asukkaat haastetaan mukaan osallistumaan taiteilija Mari Keski-Korsun Albedo Dreams –teokseen maalaamalla valkoisella maalilla tai peittämällä esim. valkoisilla tai vaaleilla lakanoilla, foliolla tai hallaharsolla omaa ympäristöään 23.-27.9.2013. Perjantaina 27.9. suoritetaan vaalennetun pinta-alan laskenta ja julkistetaan, kuinka paljon auringon energiasta on saatu palautettua avaruuteen.

Lauantaina Albedo Dreams -projekti kutsuu lapsia osallistumaan leijan rakennukseen ja lennätykseen Kuopionlahden kentän ympäristössä. Albedo-konseptin leijat on suunniteltu lisäämään auringonvalon heijastuvuutta, albedoa, ympäristössä ja näin viilentämään ilmastoa ja helpottamaan ilmastonmuutosta.

Albedo Dreams on osa Nordic Residency –projektia. ANTI-festivaalin ja The Festivalin (Islanti) yhteinen residenssiprojekti toteuttaa molempien festivaalien tavoitetta tukea ja edistää live artia Pohjoismaissa ja niiden ulkopuolella. Projektiin haettiin lämpö-teemaan sopivia taiteilijoita ja teoksia. Helmikuussa 2013 Reykjavikissa järjestetyllä residenssijaksolla Keski-Korsu mm. peitti autoja ja rantaviivaa valkoisella kankaalla sekä järjesti leijanrakennus- ja lennätystyöpajan lapsille. Pohjoismaista residenssiprojektia tukevat Pohjoismainen ministerineuvosto ja Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Mari Keski-Korsu (FI)

Mari Keski-Korsu on post-media- ja kuvataiteilija. Häntä kiinnostavat sosioekonomiset ja ympäristön aiheuttamat muutokset ihmisten arkipäivässä. Teoksiin liittyy usein voimakas yhteiskunnallinen puoli, vaikka ne saattavatkin puhua vakavista teemoista kepeästi. Keski-Korsun töitä on ollut esillä useissa eri maissa. Hän on taiteen maisteri Taideteollisen Korkeakoulun Medialaboratoriosta ja hankkinut kuvataiteilijan koulutuksen Länsi-Lapin Ammatti-Instituutissa.

www.artsufartsu.net